Lugeja küsib: miks ei ole kõigis bussides turvavöösid?

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

buss

Buss Haapsalu bussijaamas. Foto: Arvo Tarmula.

Lääne Elule saatis kirja anonüümsust palunud bussireisija (nimi toimetusele teada), kes uuris miks ei olnud Go Busi kaugliinibussis, millega ta hiljuti sõitis, turvavöösid.

Sõidan mõned korrad kuus Läänemaalt bussiga Tallinnasse ja sealt loomulikult ka tagasi. Minu puhul on elementaarne, et
kasutan sõiduvahendis turvavööd. Kuid kaugeltki kõikides bussides ei ole turvavöösid. Kas need peavad olema või mitte?

Eriti kummastav on asjaolu, et bussijuhi vaateväljas on suur silt, mis palub kinnitada turvavöö. Kas see on meelespea temale? Reisija istmetel turvavöösid ei ole. Kuhu jääb minu, reisija, turvalisus? Usaldan ennast selleks poolteiseks tunniks roolikeeraja kätesse. Aga kui liikluses midagi ootamatut juhtub?

Olen varemgi täheldanud, et Go Busi bussides, mis nimetatud liine teenindavad, ei ole turvavöösid.

Lääne Elu uuris GoBusilt, millised reeglid kehtivad busside turvavööde osas.

Go Busi juhatuse liikme Andrei Mändla sõnul ei ole turvavööde olemasolu kõigil reisjatele mõeldud istmetel Eestis kohustuslik. See, millistel istmetel on turvaööd, on bussi valmistajatehase otsustada. 

"Selles bussis on ilmselt osadel istmetel, näiteks esimestel, turvavööd," ütles Mändla selle kohta, miks võis bussis olla silt "Palun kinnitage turvavöö".

Mändla sõnul ei tohi bussifirma ise turvavöösid bussi juurde panna. "Kinnitused peavad olema tootja poolt paigaldatud. Bussifirma soovid siin rolli ei mängi," nentis Mändla.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2.kodanik
9 aastat tagasi

Ma mäletan ka, kui esimest korda elus bussiga sõitsin, siis oli ikka uudistamist ja küsimusi küllaga. Lapsepõlv on ikka ilus aeg… :)))

seega
9 aastat tagasi

vaata ise, kuidas ellu jääda.