10

Jaanus Karilaid: poliitikute eesmärk peaks olema elujõu arendamine kogu Eestis

Avatar

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula.

Täna PKC Eesti juhtidega kohtumiselt tulles tekkisid järgmised järeldused. Kõige ohtlikum olukord, mis täna võib tekkida, on see, et keegi ei vastuta ja kõik on süüdi. Kahtlemata sobib selline järeldus tänasele vabariigi valitsusele.

Täna võime järeldada, et hetkel domineerib kahjuks rahandusminister Jürgen Ligi maailmavaade – eesti inimese heaolu tänast valitsust ei huvita.

Ettevõtte peamine põhjus tehase sulgemisel oli piisava tööjõu puudumine. Keskmine brutopalk, mida töötaja sai, jäi 750 euro ümber. Eraldi spetsiifilist väljaõpet nõudis ka töötaja koolitamine, transpordikulu ja majutuskulu. Ettevõtte eesmärk on kasum, poliitikute eesmärk peaks olema elujõu arendamine kogu Eestis.

Esiteks. Kinnitust leidis tõsiasi, et valitsuse regionaalpoliitika tööhõive arendamise aspektist on olematu. Valitsuse meetmete paketis pole täna ühtegi meedet, mis eraldi väärtustaks töökoha loomist väljaspool Harjumaad. Teiseks, Haapsalu linna atraktiivsust tõstaks toimiv raudtee Tallinn-Haapsalu ja eluasemepoliitika.

Haapsalu linnal on võimalik arendada munitsipaaleluasemeid sellisel kujul, mis rahuldaks ka ettevõtjaid ja kvalifitseeritud tööjõudu, ainult riigieelarveliste vahendite abil.

Kolmandaks. Poliitiline võim on täna terves Eestis eraldanud majanduse arendamisest ja töökohtade loomisest. Kõik olemasolev on täna ettevõtjate enda initsiatiiv ja vastutus ning poliitikud on end taandanud ainult taristu arendamisele. 

Kohalik omavalitsus saab täna ainult pingeid leevendada – suhelda, otsida uusi investoreid, koordineerida infot.

Lahendus on täna kapitali suunamine väljapoole Harjumaad, aga sellist arengut saab tekitada ainult Riigikogus ja vastutajad on ka selgelt määratletud.

Jaanus Karilaid, Haapsalu volikogu esimees

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
....
....

Kui lugeda Läänlast, siis seal on Sukles meelestatud optimistlikult, Karilaid aga õhkab pessimismi. Suklesel paistab, et on kohalikust tööjõuturust väga ähmane ülevaade. Kui mõnda aega tagasi kirus ta tööjõu väljarännet linnast, siis kuidas nüüd sellest aru saada, et 120 inimest läheb jälle Harjumaale tööle. Täna tööle, homme ka elama…

SUKLESEL
SUKLESEL

ON KÕIGEST ähmane ülevaade,kui muidugi FRA MAREst jutt ei käi

.......
.......

Kui neil mingi minimaalne intelligents oleks, võiks isegi kahtlustada, et lepiti omavahel kokku risti vastukäivate seisukohtade esitamises, et saaks maalida pildi “arvamuse paljususest”. Samas vingumise kõrvale võiks ka kogu sellest jamast mingi positiivse noodi välja võluda – vähemalt tänasest teavad need värsked linnajuhid, kuskohas linna suurim tööandja asub:)

Mart
Mart

Ei usu, et kokku on lepitud. Sukles ei saa ju öelda, et asjad on s*tasti. Tal endal ju pole ja muu teda ei koti.

kodanik
kodanik

maa-ametist kirjast oli just Lääne Elu esikaanel juttu – miks teil on vaja Kiltsi maad munitsipaalomandisse – ettevõtlus pole KOVi ülesanne. vastutuse valelik hajutamine jätkub.

bla
bla

No selle standardteksti võis ta vabalt juba enne kohtumist valmis kirjutada.

Madis
Madis

“keegi ei vastuta” on pigem Haapsalu linnavalitsuse loosung. Lisaks veel “keegi pole süüdi”. Tööjõu puudumise probleem ei teki üleöö. Kas Karilaid oli selle probleemiga kursis, kui JAH, siis mida Karilaid ette võttis? Sõimas Ligit aga mida veel? 750 on ju üsna okei palk.

kodanik
kodanik

inimese sõbrad võivad ka eakad olla, aga vanamutt öelda seepärast on ikka lubamatu. Kari öeldakse ka maaettevõtluses, hetkel räägime linna tulevikust.

keegi ei vastuta ja kõik on süüdi.
keegi ei vastuta ja kõik on süüdi.

Keda sa karilaid nüüd jälle lollitada üritad siin. Sinu sõbrad on kari vanamutte kuur korstna veerel kas sa nendele käidki siin lehe veergudel kõnet pidamas. Rohkemaks sa suuteline pole olnud. Innovatsiooni keskusest on kujunenud täielik farss. Kalli Mari teema on ka pannil ja kärssab. Aga suklesega saab tennist mängimas küll käidud. Nüüd kus asi hakkab kõrbema suunatakse saaremaa piirkonda juhtima. Hakkab seal ka korstna veerel vanamuttidele kõnesid pidama.

Edward
Edward

Volikogu esimehe jutt nagu sõit ameerika mägedel. Kirub Toompea ladvikut ja oma konnasilma Jürgen Ligi, kui kurjajuurt ning siis tuleb maa peale tagasi ja ütleb õiged sõnad – kohalik omavalitsus saab suhelda, otsida uusi investoreid, koordineerida infot. Küsiks siis ikkagi, kulla mees, miks sa siis ei toimeta oma sõnade järgi?

wpDiscuz