Karilaid: Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja Reformierakonna poliitikute vahel on kuriteo tunnused

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Karilaid Foto: Arvo Tarmula / arhiivJaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakonna juhatuse ja erakondare rahastamise järelvalve komisjoni liige Jaanus Karilaid esitas Riigiprokuratuuri avalduse, milles tegi ettepaneku alustada kriminaaluurimist Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse suhtes.

„Põhjuseks on suure rahasumma liikumine Autorollo kontole,“ selgitas Karilaid, “raha liikus Pentuse hallatava Keskkonnainvesteeringute Keskuse ning sealt edasi MTÜ Pakendiringlusele AS Autovaal kaudu.“

“See raha võib olla tasu eriliste teenete eest,“ lausub Karilaid, kelle sõnul on Äripäeva artiklis „Prominentne raharing“ kuriteokoosseisu tunnused, mida prokuratuur peaks kontrollima.

Jaanus Karilaidi sõnul on reformierakondlase Rain Rosimannuse (Riigikogu keskkonnakomisjoni liige 2007-2011), Keskonnainvesteeringute Keskuse nõukogu esimehe Keit Rosimannuse, MTÜ Eesti Pakendiringluse ja ettevõtte Autorollo vahel otsesed seosed ning märgid korruptsioonist ja omakasust. „ Ajakirjanduses on selgelt viidatud faktidele, et MTÜ-st Pakendiringlus on suur rahasumma, vähemalt 500 000 krooni liikunud vahefirma kaudu Pentuse isa firmasse Autorollosse,“ räägib Karilaid. Otsuste sujuval loomisel võis eelnevalt abiks olla ka reformierakondlane, endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. „Esineb kahtlus, et Autorollosse liikunud raha oli tegelikult tasu soodsate otsuste eest ehk maakeeli pistis,“ märgib Karilaid viidates asjaolule, et OÜ Pakendiringluse õigusaktide väljatöötamise taga oli aga Pentuse elukaaslane Rain Rosimannus. Ta sõnul oli loogiline, et pakendikäitlusega seotud äriühingute huviks on toetada poliitilisi otsuseid, mis oleksid neile maksimaalselt kasulikud.

„Loodan siiralt, et riigiprokuratuur ja Kaitsepolitsei teevad oma tööd riigimehelikult ja puhastavad riigivõimu parteipoliitilisest äritegevusest,“ lausus ta.

Jaanus Karilaidi sõnul tegi riigikontroll juba 2010. aastal ettepaneku muuta Keskkonnaministeeriumi tegevust pakendiäris, et riik ei saaks kümneid miljoneid eurosid majanduslikku kahju pakendite turuletoomise ja taaskasutamise andmete kontrollimatuse tõttu. „Reformierakondlasest ministril võttis see tervelt 4 aastat aega. Poliitika kujundamise venitamine omakasu eesmärgil on samuti korruptsiooni üks eriliike.“

Karilaidi sõnul tuleks teravdatud tähelepanu alla võtta kogu Keskkonnaministeeriumi haldusala.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pipi
9 aastat tagasi

tulek, oleks, võiks – aga näe meedia triigib rahva ajud kohe üle. käid papi kolm nädalat ennem valimisi välja, kleebid linna plakateid täis ja luige larry istub riigikogus koos pentusega edasi.

Nice
9 aastat tagasi

Suund on õige KIK, EAS, EKT jne. Tegelikult on korruptsioon sellisel kujul otsene vargus, sest päeva lõpuks taob kõik selle kinni maksumaksja.