30-kraadist suvesooja jätkub veel ka järgmise nädala algusesse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilmateenistuse prognoosi järgi jätkub 30-kraadist suvesooja veel ka järgmise nädala algusesse.

Teisipäeval tuleb kõrgrõhkkonna kese pisut lähemale ehk Karjala kohale ja selle servas püsib Eestis kuum ja valdavalt selge taevaga ilm. Puhub kagu- ja idatuul 4-9, päeval puhanguti 12 m/s. Sooja on öösel 15-19, rannikul kuni 23, päeval 28-32 kraadi.

Kolmapäeval jääb ülekaalu kõrgrõhkkond. Päeval areneb küll pilverünki, kuid ilm püsib valdavalt sajuta. Puhub ida- ja kagutuul 4-9, puhanguti kuni 13 m/s. Sooja on öösel 14-19, rannikul kuni 23, päeval 27-31 kraadi.

Neljapäeval taganeb kõrgrõhuala veidi ida poole. Läänemerele jõuab madalrõhulohk ja toob Eesti kohale enam niiskust, millest õhtupoolikul areneb rünksajupilvi, võib olla äikest. Sajuvõimalus on 25-50, kohati kuni 75 protsenti. Üksikuis paigus on tõenäosus kuni 90 protsenti, kuid hoogsadude puhul pole võimalik kohta täpsustada. Puhub kagu- ja lõunatuul 2-8 m/s, äikese ajal on tugevaid puhanguid. Sooja on öösel 13-18, rannikul kuni 22, päeval 25-30, Ida-Eestis kuni 32 kraadi.

Reedel on Eesti kohal väheaktiivne õhurõhuväli. Püsib hoovihma võimalus ja äikeseoht. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Sooja on öösel 12-18, rannikul kuni 22 kraadi, päeval kandub edela poolt mõõdukam soe ja õhutemperatuur tõuseb 22-27, Ida-Eestis pole välistatud tõus 30 kraadini.

Laupäeval kujuneb ilm madalrõhuvööndi ja kõrgrõhuharja vahelisel alal ebastabiilseks ning päevasel ajal on tingimused rünksajupilvede arenguks soodsad. Sajuhoogudega kaasneb äike. Päeva jooksul saartest alates saju võimalus väheneb. Tuul pöördub läänekaarde. Suur kuumus peaks juba idapiiri taha eemalduma ja sooja on öösel 12-18, päeval 21-27 kraadi.

Pühapäev on kõrgrõhuharja mõjul enamasti sajuta. Tuul puhub läänekaarest, õhtu poole pöördub lõunakaarde ja on nõrk. Öine õhutemperatuur on 10-15, rannikul kuni 19 kraadi, päevaks lisandub Kesk-Euroopast Läänemere äärde uuesti sooja ja termomeetrinäidud tõusevad 23-29 kraadini.

Järgmise nädala esmaspäeval eemaldub kõrgrõhuhari aeglaselt ida poole. Suuremal osal Eestist on ilm veel peamiselt sajuta, kuid üksikud hoovihmad pole välistatud. Tuul puhub öösel lõunakaarest ja on võrdlemisi nõrk, päeval pöördub kagusse ning tugevneb tasapisi. Sooja on öösel 12-17, rannikul kuni 21, päeval 25-30 kraadi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments