Muhu väina regatil on tänavu rekordarv osalejaid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

MuhuvinHaapsaluHeltermaa13-viMullusel Muhu väina regatil võistelnud jõudmas Heltermaale. Foto: Urmas Lauri

Eeloleval nädalal seilab rekordarv jahte A. Le Coq 57. Muhu Väina regatil. Eesti pikimate traditsioonidega avamerepurjetamise võistlusel osaleb sel aastal läbi ajaloo suurim arv jahte – 122 jahti.

13. – 19. juulil purjetatakse Väinameres ja Liivi lahes juba 57. korda Muhu Väina regatt, mis sellest aastast alates kannab nimitoetaja A. Le Coqi nime. Regatile on registreerunud 96 jahti Eestist, 8 Venemaalt, 8 Lätist, 6 Leedust ja 4 Soomest pea 728 purjetajaga pardal. Regatil selguvad Eesti avamerepurjetamise meistrid klassides ESTLYS I ja Folkboot.

Regatt algab pühapäeval, 13. juulil Kärdlas ning viib siis jahid Kuivastu ja Pärnu sadama kaudu Roomassaarde, kus laupäeval, 19. juulil toimub parimate autasustamine ja regati pidulik lõpetamine.

Regati avamine toimub laupäeval, 12. juulil kell 19.30 kevadel vastavatud Kärdla sadamas, kuhu regatti on juba aastaid igatsetud külastama.

Kui päeval saavad kogenud merekarud ennast proovile panna „Vanade kalade“ regati käigus Optimistil endi hulgast parima väljaselgitamisel, siis õhtu teeb meeleolukamaks Jakko Maltis koos bändiga.

Pühapäeva, 13. juuli pärastlõunal kell üks antakse start regati esimesele etapile, mis kestab 2-3 tundi. Pühapäeva õhtuks jäädakse veel Kärdlasse, kus purjetajaid tantsitab ansambel Untsakad ning muidugi saab vaadata jalgpalli MMi finaalmängu.

Esmaspäeva, 14. juuli hommikul siirdub regatt 38-45-miilise meresõiduga järgmisele saarele – Muhumaale, Kuivastu sadamasse, kus õhtut sisustavad Muhu valla isetegevuslased.

Regati kolmas etapp viib jahid teisipäeval, 15. juulil Kuivastust Pärnusse ja etapi pikkuseks on 47-70-miili.

Pärnus on regatt suisa kolm päeva. Kõige rohkem pakub põnevust ja vaatemängu kindlasti kolmapäev 16. juuli, kui regati neljanda etapina toimub lühirajasõit vastutuule-allatuule rajal.

Neljapäeva, 17. juuli hommikusse jagub veel sadamamelu – plaanis on maha pidada „vanade kalade“ võistlus RS Fevadel ja A. Le Coqi eriregatt. Õhtul kell 18 algab regati pikim ja kõige erilisem etapp, mis viib jahid suvepealinnast regati lõpp-punkti, oma 120. sünnipäeva tähistavasse Roomassaare sadamasse ja purjetatakse peamiselt öistes tingimustes. Roomassaarde jõuavad jahid pärast 70-95 meremiili läbimist ja sõltuvalt tuuleoludest reede varahommikuks või hiljem.

Regati viimasel päeval 19. juulil sõidetakse viimaste punktide kogumiseks ja lõplike seisude selgitamiseks viimane kuues etapp – Roomassaare ring.

Pealtvaatajate ja kaasaelajate rõõmuks saab purjetajate teekonda jälgida ka reaalajas interneti vahendusel. Postisioneerimisseadmed toovad jahtide asukohad kätte nutikate telefonide või arvutite ekraanidele.

Muhu väina regatt

Võisteldakse kolmes klassis (ORC, ESTLYS ja Folkboot) ning seitsmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile.

GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima keskmistes tingimustes. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid.

Punktiarvestust ORC gruppidele peetakse Performance Line Offshore/Inshore (korrigeeritud aeg saadakse lahutades sõidule kulunud aja ja jahi avamere ajakoefitsendi korrutisest distantsipikkuse ja avamere distantsi koefitsiendi korrutis) meetodi järgi.

ESTLYS gruppides kasutatakse parandatud aja arvutamiseks aeg-ajale meetodit.

ORC III (GPH 700+) grupis läheb tiitlit kaitsma juba viimased neli aastat Muhu Väina regati võitnud Haapsalu Jahtklubi jaht Edasi Koit Pautsi meeskonnaga.

Favoriidid

  • ESTLYS1 grupis võib soosikuteks pidada möödunud aasta võitjat Tessat Kalev Jahtklubist Alar Ivansoni meeskonnaga.
  • ESTLYS2 grupis võib soosikuteks pidada nii Tanel Tamme meeskonda Vesikaarel Kalev Jahtklubist kui ka Läti jaht Kolibrid Roman Mickevici juhtimisel ja Lilianni Saaremaa Merispordi Seltsist Margus Beljakovi meeskonnaga.
  • ESTLYS3 grupis, kus antakse välja ka Eesti meistri tiitel, on favoriitide hulgas möödunud aasta võitja LYS2 grupis Luisa Haapsalu Jahtklubist Henry Viireti juhtimisel.
  • Folkboote võistleb sel aastal 12. Arvatavad favoriidid Eesti meistri tiitlile on kindlasti möödunud aasta esikolmiku jahid: võitjana Haapsalu klubi jaht Tuuli Olev Oolupiga roolis, teise koha jaht Greta Mikk Kööseli tiimiga ja Topu Kalev Jahtklubist Pertti Neero juhtimisel.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments