Oru kool käis jalgrattamatkal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

27.-28. mail oli Oru kool jalgrattamatkal Lääne-Nigula vallas. Meie matka eesmärgiks oli tutvuda Lääne-Nigula valla põnevamate kohtade ja erinevate ettevõtetega.

Hommikul oli koolimaja ees palju sagimist, sest kohal oli Lõvi Leo koos oma abilistega, et kontrollida õpilaste ja õpetajate jalgrataste tehnilist korrasolekut. Kui jalgrattad üle vaadatud, helkurvestid seljas ja kiivrid peas, võis sõit alata.

Nooremate ja vanemate õpilaste marsruudid olid vastavalt vanusele erinevad, kuid vaatamisväärsusi jagus kõigile.

Külastati kohta, kus endises Oru vallas asus esimene koolimaja – Nagimäe kool. Maja ei ole selles kohas enam ammu, vana koolimaja meenutab ainult tee ääres olev kivi.

Piirsalus käidi Kuhjamägedes, endises raketibaasis, mõisas, kiriku ja vana koolimaja juures. Oma silmaga vaadati kunagise mõisa asunduse põllul olevat põlist Laasu tamme, mis on seest õõnes, kuid ikka haljas.

Väiksemate õpilaste esimeseks vaatamisväärsuseks oli Uugla mõis, kus õpetajad tutvustasid piirkonna ühe vanima mõisa ja selle ümbruses oleva pargi ajalugu.

Järgmiste kohtadena külastati Lääne-Nigula vallamaja, ilmajaama ja tutvuti Nigula laudaga, kus lastel oli hea võimalus pisikestele vasikatele pai teha, vaadata robotlüpsi, maitsta ehtsat lehmapiima ja tutvuda laudatehnikaga.

Matk viis edasi Paliverre hiiekünnapuu juurde, mida on rahvasuu pidanud tuhandeaastaseks. Käidi Kuliste aasal, Pikajala mäel, U-Stuudio klaasikojas ja Nevi Prindis. Valla ettevõtetest külastati veel Taeblas asuvat Cipaxit, mis tegeleb plasttoodete valmistamisega.

Matka käigus külastati ka kõiki valla koole.

Õhtusöögi ajaks jõudsime Risti Põhikooli, kus ka ööbisime. Koolihoovis ootasid meid juba kokad õhtusöögiga, mis peale pikka ja väsitavat jalgrattamatka maitses väga hästi.

Võiks arvata, et peale 40-50 kilomeetri läbimist jalgratastel on lapsed väsinud ja nende ainukeseks mõtteks on puhkus, kuid lastel jätkus veel jõudu pidada Risti kooli õpilastega sõpruskohtumine jalgpallis.

Kui muidu on kooli õppereisidel õpilastel möllu ka öötundidel, siis seekord saabus vaikus üsna ruttu.

Kahe päeva jooksul läbisid väiksemad õpilased jalgratastel umbes 60 km ja suuremad 100 km.

Täname kõiki, kes meie matka toimumisele kaasa aitasid ja toeks olid. Eriline tänu matka kaasa teinud lapsevanematele, toitlustusmeeskonnale, Risti Põhikoolile öömaja ja kohalikele asutustele oma igapäevase töö tutvustamise eest.

Kiitus tublidele õpilastele ja kooli töötajatele, kes vapralt kogu matka läbi tegid.

Tiina Laurand, Oru kooli huvijuht

oru kool Lõvi Leo kontrollis õpilaste rattad ära, nüüd võib sõit alata. Foto Andres Kampmann

Oru kool

Matkajaid tervitab Lääne- Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto Andres Kampmann

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments