Haapsalu piirivalvur oli merepäästevõistluste võidumeeskonnas

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Merepäästjate võistlus

Meerepäästeoskuste võistluste võidumeeskond Karmo Mägi, Vallo Vilta ja Aivar Jõeleht. Foto: Politsei- ja piirivalveamet.

Laupäeval peeti Pärnu vanas sadamas Eesti II merepäästeoskuste võistlusi, mille võitnud Politsei- ja piirivalveameti Lääne võistkonda kuulus ka Haapsalu piirivalvur Vallo Vilta.

Kolmeliikmelisse võidumeeskonda kuulusid lisaks Viltale veel Karmo Mägi Pärnust ja Aivar Jõeleht Hiiumaalt. Võistlustel osales kokku viis võistkonda. Teist ja kolmandat kohta jagasid Saadjärve vabatahtlikud järvepäästjad ja Soome võistkond.

Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste juhatuse esimehe Ene Kalmuse sõnul on selliste võistluste eesmärgiks saada tagasiside korraldatud baaskoolitustest ja oskuste tasemest.

Võistlustel tuli eri punktides demonstreerida näiteks erinevaid päästmise- ja meremeheoskusi, aga ka toime tulla veest päästmise, esmaabi andmise ja pukseerimisega.

Vallo Vilta sõnul tuli võistlustel kõigepealt teha sideharjutus, ehk vastu võtta ja edastada õnnetuseteade ning ühtlasi välja arvestada, kuidas kõige kiiremini kannatanuni jõuda.

Abistada tuli plahvatuses kannatada saanud purjekat, vees ümber läinud paati, kust inimesed vette kukkunud ning ka triivivat paati, mille puhul tuli otsustada, kas aidata alust vees remontida või pukseerida sadamasse.

Võistlejad pidid demonstreerima ka oma elustamisoskusi ning meremeheteadmisi — sõlmede ja märkide tundmist.

Vilta sõnul polnud palava ilmaga kummist pinnaltpäästeülikonnas võistlemine kaugeltki lihtne.  

Võistluste korraldajate eesmärk oli anda vabatahtlikele uusi kogemusi tegutsemisel erinevates päästesituatsioonides ja tugevdada ühtset meeskonnatunnet.

Võistluse korraldasid Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste ning Politsei- ja piirivalveamet

Esimesed Eesti merepäästeoskuste võistlused toimusid 2013. aasta mais Soome Merepäästeseltsi koolituskeskuses, kus võitjaks tuli Saadjärve ja Mustvee vabatahtlike ühendvõistkond, teise koha saavutas Lääne-Eesti Reservpäästerühma meeskond. Aasta tagasi olid võistluste korraldamisel abiks Soome partnerid, sel aastal korraldatakse võistlused omade jõududega Eestis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments