Maratoni korraldajad: 10 km distants peaks kõigile jõukohane olema

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kahe nädala pärast peetav esimene Haapsalu maraton pakub tänu laugele rajale hea võimaluse püstitada isiklikke maratonijooksu tippmarke.

18. mail antakse Risti poe juures platsil start esimesele Haapsalu maratonile — kell 10 stardivad kepikõndijad ja tund hiljem jooksjad.

Maratoni korraldava spordiklubi Suusahunt liige Kalev Käosaar ütles, et maratonidistantsile oli registreerunud umbes 60 osalejat. Tema sõnul oodatakse kuni 120 osavõtjat, sest just nii palju, igaühele, on tellitud metallist mälestusmedaleid.

„Maraton on ikkagi vastupidavuse ja enese proovilepaneku ettevõtmine. Tahame medaliga selle distantsi läbinuid väärtustada,” ütles ta.

Meened on ka neile, kes stardivad kell 13.30 lossihoovist 10 kilomeetri rajale, kuid et pingutus on väiksem, on neile puust meened.

Käosaare sõnul oli 10 km distantsile registreerunuid kolmapäevaks alla poolesaja, kuid korraldajad loodavad, et starti tuleb vähemalt paarsada inimest. Varasemad jooksuvõistluste kogemused näitavad, et lühikesele distantsile kiputaksegi end kirja panema viimasel minutil.

„Eelkõige ootame just Haapsalu inimesi,” ütles Käosaar. Haapsalu maratoni rajast kulgeb 3/4 piki raudteetammi, viimased 10 kilomeetrit joostakse aga läbi Paralepa ja Haapsalu kaunite paikade. Finiš on Haapsalu linnusehoovis.
Raudteetammi pinnas on jooksja jalale sobiv ja terve rada lauge, mis annab hea võimaluse püstitada isiklikke maratoni tippmarke. „Ilmselt on see Eesti kõige laugem maraton,” lisas ta.

Et maratonidistantsi läbijad viiakse Haapsalust bussidega Ristile starti, on korraldajate sõnul eriti oluline, et võistlejad ka transpordivajadusest teada annaks.

Sirgel raudteetammil jooksmine nõuab vaimutugevust. „Esimesed 15 km läbid emotsiooni pealt, aga järgmiseks 15ks paneme toitlustuspunktidesse ergutajad,” lubas ta.

Kogu vahepealse vaeva kompenseerib raja viimane veerand, mis viib läbi ka Haapsalu kaunimaist paikadest. „Meie meelest on see omamoodi huvitav distants, Haapsalut näeb teise pilguga,” rääkis Kalev Käosaar.

Haapsalu maratoni korraldamise mõte sai alguse mullu teisel jõulupühal, mil Haapsalus elav perearst Madis Tiik koos sõprade Kalev Käosaare, August Tillo, Ruslan Simagini ja Andre Pukiga otsustas jõuludega kogutud lisakilodest vabaneda Ellamaalt Haapsallu joostes–matkates.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Bob+McCalebb
9 aastat tagasi

10 kilomeetrit minu paksu kehaga on kindel infarkt, ärge kutsuge normaalseid inimesi üles suitsiidile! Ja Ristilt tulge bussiga ka tagasi, segased!