Tarbijad teavad roheenergia hinnast väga vähe

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Elektritarbijad arvavad, et roheenergia elektripaketid on üle viie korda kallimad kui tavalised elektripaketid, selgus elektrilepingu sõlmimise portaali Energiaturg.ee uuringust. Tegelikult aga see nii ei ole.

Energiaturg.ee tegevjuhi Pirmin Tamme sõnul on kõige suurema turuosaga müüja roheenergiapakett eramuomanikule, kes tarbib aastas elektrit 10 000 kWh, ühes kuus 1,5 eurot kallim kui tavaline pakett.

„Elektritarbijatest 76 % peab pakettide hinnavahet suuremaks kui 6 eurot, kusjuures nendest vastajatest ligi kolmandik hindab roheenergia paketti lausa kallimaks kui 16 eurot,“ lisas Tamm.

Tamme sõnul on roheenergiapakettide valik turul väike ja neid pakuvad vaid Eesti Energia ja Imatra Elekter, kusjuures Imatra hinnad on märkimisväärselt soodsamad.

Tamme sõnul ei võimalda tarbijate vähene teadlikkus taastuvenergia kasutuse kasvu, mis Eleringi andmeil moodustas mullu kogu tarbitud elektrienergia kogusest ligi 13%.

„Tarbijatel tasuks otsida ka alternatiivseid lahendusi. Mida rohkem on roheenergia pakettide kasutajaid, seda suuremaks kasvab taastuvenergia osakaal elektritootmisest ja seda vähem paiskub elektritootmisel õhku süsihappegaasi. Kodumaise elektritootmise osakaalu suurendamine on oluline, sest annab riigile tugevuse ja sõltumatuse,“ lisas Tamm.

Uuringus osales ligi 700 vastajat ja see viidi läbi 2014. aasta aprillis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments