TV: Venemaa uurib Lätis salaja avalikku arvamust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laimdota Straujuma. Foto: Saeima

Laimdota Straujuma. Foto: Saeima
Laimdota Straujuma. Foto: Saeima
Läti on saanud signaale, mille kohaselt Venemaa kogub Läti piirialadel infot suhtumise kohta Venemaa poliitikasse, teatas Läti telekanali TV3 saade Nekā personīga (“Ei midagi isiklikku “) pühapäeval.

Varem on Moskva kogunud infot Läti poliitiliste olude ja ettevalmistuste kohta Euroopa Liidu 2015. aasta eesistumiseks, kuid nüüd huvitab Venemaad tavainimeste arvamus.

“Nad uurivad inimeste arvamust, meie meediakeskkonda, küsitlevad piiriületajaid, esitavad neile otseseid küsimusi Venemaa poliitika ja Krimmi annekteerimise kohta,” ütles Läti parlamendi riikliku julgeoleku komisjoni esimees Valdis Zatlers.

Telekanal ütles, et Venemaa lähtus Krimmi annekteerimisel arvamusuuringutest, mille kohaselt vähemalt 80 protsenti Krimmi elanikest soovis ühineda Venemaaga. Uudistesaate kohaselt saavad Läti idapiirkondade elanikud vaadata ainult Valgevene ja Venemaa telekanaleid, Läti telekanaleid piirkonnas ei näe.

Läti valitsus otsustas eelmise nädala suletud istungil korraldada arvamusuuringu, kuna võimud on mures inimeste hulga pärast Lätis, kes võivad Venemaa poliitikat toetada.

“Valitsuse istungil langetasime otsuse korraldada arvamusuuring inimeste hoiakute kohta rahvusvaheliste sündmuste suhtes,” ütles Läti peaminister Laimdota Straujuma.

Ida-Euroopa Poliitikauuringute keskuse hinnangul on arvamusuuring väike samm Venemaa strateegiliste plaanide suunas, sest kuna Läti idapoolne Latgale piirkond on majanduslikult nõrk, on inimestega lihtne manipuleerida.

“Inimesed võtavad Vene propagandat kuulda omaenda majanduslike ja sotsiaalsete probleemide tõttu. Meil ei tuleks mõelda vaid Vene propagandale, vaid ka võimalustele Latgale haavatavuse vähendamiseks,” ütles keskuse direktor Andis Kudors.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments