Söögikohad üle Eesti juhivad tähelepanu hiiglaslikule palgalõhele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tilliga @ tillitaEbavõrdsusele tähelepanu tõmbamiseks toimub juba viiendat aastat järjest Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni kampaania „Tilliga ja tillita“. Registreerunud on kaheksakümmend söögikohta üle Eesti, kuid Haapsalu söögikohad ei ole kampaaniaga liitunud.

Eestis on palgalõhe Euroopa Liidu suurim – juba 30 %, teatatakse Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni pressiteates. Selle üheks põhjuseks naiste töötamine madalamalt tasustatud tegevusaladel. Probleemile tähelepanu pööramiseks korraldab Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon täna taas kampaania „Tilliga ja tillita“, milles osaleb rekordiline arv söögikohti üle Eesti.

Eurostati värskeima uuringu andmetel on euroala suurim erinevust naiste ja meeste palkade vahel Eestis. Euroopa Liidu keskmine on sellest poole väiksem, umbes 16 protsenti. Ning Lätis ja Leedus on palgalõhe veelgi väiksem, vastavalt 13,8 ja 12,6 protsenti.

Traditsiooniliselt on Eestis peetud Võrdse Palga Päeva 10. aprillil, mil eesti naine teenis välja sama suure palga nagu mees teenis aasta alguseks. Samas arvestades veelgi suuremaks kärisenud palgavahet, teeniks eesti naine tänavu mehega võrreldava palga alles 23. aprillil.

„Sel aastal soovime väärtustada naisi, kes töötavad näiteks sotsiaalvaldkondades, kuid kelle sissetulek on ebaõiglaselt madal, mis viib need naised omakorda suurde vaesusriski,“ selgitas kampaania „Tilliga ja tillita“ projektijuht Anu Ruut. „Samuti soovime julgustada naisi julgemalt palgateemadel rääkima ning endale väärilist tasu küsima,“ lisas ta.

Kampaanias on registreerunud kaheksakümmend söögikohta üle Eesti. „Tilliga ja tillita“ kampaania raames pakuvad söögikohad 10. aprillil ühte enda valitud roogadest palgalõhe suuruse hinnavahega, st tilli sisaldav söök maksab 30 protsenti rohkem kui ilma tillita söök.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
nojah
10 aastat tagasi

Millisele palgalõhele Haapsalu söögikohad peaks viitama,kui nad ei maksa palka ei meeste ega naistele. Miinimumist annab palgalõhe välja voolida.