Katrina Lehis: Paremini pole võimalik juuniorite karjäärile punkti panna

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Maailmameister Katina Lehis. Foto: Serge Timacheff / FIE
Maailmameister Katina Lehis. Foto: Serge Timacheff / FIE
Haapsalu neiu Katrina Lehis alistas epeevehklemise juunioride MMil Plovdivis vastased viimases kolmes matšis otsustava torkega ning krooniti maailmameistriks. Sellega pani ta oma juuniorikarjäärile hiilgava punkti.

„See oli ikka elu võit! Paremini pole võimalik juunioride karjäärile punkti panna,“ ütles Katrina Lehis.

„Mulluse MM-pronksi järel tahtsime kulda. Katrina on lihtsalt uskumatu tüdruk,” kiitis treener Helen Nelis–Naukas.

Finaalis oli Lehis pidevalt paaritorkelises kaotusseisus, kuid matši lõpus suutis Lehis järjekordselt näidata kindlat närvi ja kohtumise enda kasuks pöörata. Ihaldatud maailmameistritiitel tuli lisaajal sooritatud otsustava torkega.

„Mul tuli vahepeal suurest pingest nutt peale kui ta suutis kõikide raskuste kiuste end maksma panna ja siiski võita,” ütles treener Helen Nelis-Naukas.

„Nii tugevat närvi pole mul kunagi varem olnud,” ütles Katrina Lehis Lääne Elule. „Ühe torkega võidud olid ikka kohutavad. Selline närvide mäng, aga suutsin olla piisavalt rahulik.”

„Emotsioonid on muidugi laes. See võit tuli väga väga raskelt,“ ütles treener. „Meie unistus täitus. Selle nimel on aastaid rasket tööd tehtud.“

Helen Nelis-Naukas meenutas, et hooaega alustasid nad meeletu tööga.

„Katrina võitis hooaja esimese MK–etapi, kuid siis tuli põlvemeniski vigastus,” ütles teener. Järgnes operatsioon ning nelja kuu pikkune võistluspaus. „Olime väga kurvad. Aga tuleviku nimel tuli taastuda. Tegime individuaaltreeninguid ja taastusharjutusi.”

Euroopa meistrivõistlused olid üle kolme ja poole kuu esimesed, kus Lehis taas rajale astus.

„Põlv andis veel tunda ja täit ei julgen välja panna,” meenutas treener. Katrina kaotas toona punktiga sellesamale Bohusele, keda nüüd MM–finaalis punktiga võitis. EMil sai Lehis 10. koha.

Tasapisi sai Katrina Lehis maailmakarika etappidel ning paaril täiskasvanuite turniiril osalemisega tagasi võistlustunde.

„Siis tegime tegime kümme päeva hullu trenni, et MMiks vormi saada,” meenutas Nelis-Naukas.

Katsumuste rada aga jätkus ka Plovdivis.

„Selle tõttu, et taksosid polnud ja buss, mis meid linna teises otsas olevast hotellist halli vedama pidanuks hilines, jäi Katrinal soojenduseks aega vaid pool tundi,” lausus treener. „Õudne kiirustamine oli.”

„Mina ei lasknud end sellest häirida,” meenutas epeeneiu 16 tunni pikkuseks veninud võistluspäeva.

32 parema hulgas alistas Lehis kindlalt 15:4 ukrainlanna Yulia Svystili, kaheksandikfinaalis ungarlanna Adrienn Felkeri 7:5, veerandfinaalis ülipõneva heitluse järel USA esindaja Amanda Sirico 12:11 ja seejärel sama tasavägiselt kulgenud poolfinaalis juunioride maailma esinumbri itaallanna Roberta Marzani samuti 12:11.

„Matšid olid kõik väga rasked. Enamikus tuli tagaajaja seisust välja tulla ja otsustavale torkele minna,” ütles Nelis-Naukas. „Mitu korda tuli relvi vahetada, sest need ei töödanud.”

Värske maailmameister lõpetab suvel kooli ning astub spordis täiskasvanute klassi, mis pole Eesti naiskonna võimsas konkurentsis mitte kõige lihtsam tegu.

Täiskasvanute hulgas vehklemine on ikka hoopis midagi muud,“ nentis juunioride maailmameister.

Nii treeneril kui ka sportlasel on silme ees olümpiamängud. „Kui Rio de Janeirosse ei pääse, on järgmine OM meie päralt. Kullaga alustame niikuinii!“ on Helen Nelis Naukas oma õpilases kindel. „Unistused täituvad, kui sa seda väga väga tahad ja sellele sajaprotsendiliselt pühendud.”

Eesti epeevehklejad Madina Azizova ja Veronika Zuikova Plovdivis põhiturniirile ei pääsenud.

Üldse osales 124 vehklejat.

Meesjuunioride epees sai Eesti parimana haapsallane Peeter Turnau 167 osaleja hulgas 46. koha.

Värske juunioride maailmameister Katrina Lehis saabub koos oma treeneri Helen Nelis-Naukasega kodumaale 12. aprillil kell 16.15 Frankfurdist saabuva lennuga.

Silmapaistvamad saavutused

2013/2014

  • juunioride maailmameister

2012/2013

  • juunioride maailmakarika üldvõit
  • juunioride maailmameistrivõistlused individuaalselt 3. koht

2011/2012

  • juunioride maailmameistrivõistlused individuaalselt 3. koht

2010/2011

  • kadettide Euroopa meistrivõistlused individuaalselt 2. koht
  • juunioride Euroopa meistrivõistlused võistkondlik 3. koht

2009

  • meistrivõistlused võistkondlik 1. koht

Allikas: vehklemine.com

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lugeja
9 aastat tagasi

Kõigele lisaks on tegemist missimõõtu väga kena neiuga. Tubli tüdruk! Nüüd ootab ees võitlus pääsu eest Eesti naiskonda.

haapslane
9 aastat tagasi

Tubli.Tunnen uhkust