Uut moodi Valge Laeva kaksikvõit viidi Pärnumaale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Võistlejail tuli Peetri kivi juures paiknenud kontrollpunktis kannatanule esmaabi anda. Lääne maleva võistkonnast Naerupallid on mannekeenile südamemassaaži tegemas Kai Silmer, suust suhu hingamist teeb Eda Tamme. Foto: Urmas Lauri
Võistlejail tuli Peetri kivi juures paiknenud kontrollpunktis kannatanule esmaabi anda. Lääne maleva võistkonnast Naerupallid on mannekeenile südamemassaaži tegemas Kai Silmer, suust suhu hingamist teeb Eda Tamme. Foto: Urmas Lauri
Laupäeval Kiltsi lennuväljal alanud Kaitseliidu Lääne maleva patrullvõistluse Valge Laev võitis Pärnu maleva Vändra võistkond, teine oli pärnakate Aruvälja. Noortest oli edukaim Martna NK, naistest Rõõmurullid.

Tänavusel Valgel Laeval oli mitu uuendust. Starditi karussellmeetodil ning võistlust sai veebist reaalajas jälgida. Esimest korda võistluse ajaloos oli osaleda soovijaid rohkem, kui rajale mahtus.

Rajal oli kümme kontrollpunkti, kus tuli lahendada mitmesuguseid ülesandeid. Et lõpptulemusest poole andis trassi läbimise kiirus ning teise poole kontrollpunktide tegevus ja luureülesande täitmine, tuli valida õige taktika.

Võidu tagas Vändra meestele just nimelt trassi kiire läbimine. Nende sõnul oligi kõige raskem tempot hoida. Kuigi Vändral õnnestus kontrollpunktidest saada Aruvälja omadest kümne võrra vähem punkte, andis raja pool tundi kiirem läbimine neile võidu.

Tahtjaid oli rohkem, kui rajale mahtus

Tänavusele Valgele Laevale mahtus osalema 40 võistkonda, tahtjaid oli aga kolmandiku jagu rohkem.

„Ühelegi Valgele Laevale pole olnud nii suurt tungi,” nentis Lääne maleva pealik ja võistluse peakohtunik Arnold Juhans.

Lääne maleva võistkondadest üle jäänud kohtadele pääsesid võistkonnad loosiga. Loosi tõttu ei pääsenud nii mõnigi väga tugev tegija seekord võistlema.

Loosiõnne oli neljal Tallinna, kahel Pärnu ja ühel Sakala maleva võistkonnal ning Saaremaa Memmed said võistelda Lihula ühe võistkonna loobumise tõttu.

Üllatusi jagus korraldajaile ka avarivistusel.

„Kui Kiltsi lennuväljal pidi hommikul rivis olema 40 võistkonda, siis kohale oli neid tulnud hoopis 42. Lootuses, et ehk saab rajale. Seda pole kunagi varem juhtunud,” nentis Juhans.

Uus on ka võistluse algus — karussellimeetodil ühisstart. Kümnest kontrollpunktist startis igaühest neli võiskonda, kaks punase ja kaks rohelise raja oma. Punased läbisid rada ühtpidi, rohelised teistpidi.

Võistlus käis Kiltsi, Mägari, Suur–Ahli, Sepaküla, Pusku, Pullapää ja Paralepa kandis.

Linnulennult oli noorte roheline rada u 15 km ja suurte punane rada u 20 km pikk.

„Tegelikult tuli ka noortel läbida 30–35 kilomeetrit,” ütles võistlust jälginud riigikogu liige kaitseliitlane Neeme Suur.

Pöörane vastutegevus

Vastutegevus on ikka päris pöörane, kostsid võistlejad nagu ühest suust. Neid tunnustati aga selle eest, et nad võistlejate ridu ülemäära ei rappinud, elude kallale ei kippunud.

„Vastutegevuse eesmärk on suruda patrulltegevus raskemale maastikule, et lõigata neil ära lihtsamini läbitavad teed ja rajad,” rääkis vastutegevuse juht leitnant Aadi Nuut.

Kiltsi lennuvälja angaaride juures lepavõsas oli Kotkapesa, st raadiojaam, mis kontrollpunktidega sidet pidas, paar telki, mõned miinipildujad. Võistlejail tuli luurates kindlaks teha, mis seal asub, kui suur on isikkoosseis. Lähedale oli vastutegevuse tõttu raske pääseda ning kaugelt binokliga läbi lepavõsa polnud midagi näha.

„Võistlejad arvasid, nagu alati, et trass on liiga raske, et vastutegevus on liiga suur ning et kontrollpunktides on ülesanded liiga rasked,” võttis Suur võistluspäeva kokku. „Tegelikult on ikka nii, et kui seitse aastat Valgel Laeval osalenu ütleb võistluse lõppedes, et enam ta kunagi nii raskest võistlusest osa ei võta, siis on ta kaheksandal aastal nagu naksti kohal. See pakub neile pinget ja rahuldust.”

„Pisikesed põnnid panid nii mõneski punktis vanadele kaitseliitlastele ära,” tõdes Juhans. „Näiteks kauguse mõõtmisel.”

Juhansi sõnul pole järgmise aasta Valge Laeva võistluspaika veel otsustatud. „Võib–olla Lihula kant,” arutles Juhans. „Kuigi Lihula omad peavad plaani Sügistormi taastamiseks.”

Valget Laeva korraldas Lääne malev tänavu 18. korda, esimene võistlus oli 1997.

Rohkem pilte võistlusest leiab siit.

Valge Laev 2014
Punane rada

  • 1. Pärnumaa malev Vändra
  • 2. Pärnumaa malev Aruvälja
  • 3. Tallinna maleva Põhja kompanii

Roheline rada (noorte arvestus)

  • 1. Martna NK
  • 2. Estonia
  • 3. Palade NK II

Roheline rada (täiskasvanud)

  • 1. Rõõmurullid NKK
  • 2. Minu omad NKK

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments