Lääne maleva sünnipäeva avastas Taebla vallasekretär

Taeblas 1936. Keskel heledas sinelis kaitseliidu Lääne maleva instruktor leitnant Ferdinand Laurmaa, tema kõrval Arne Kukk (prillidega).

Taeblas 1936. Keskel heledas sinelis kaitseliidu Lääne maleva instruktor leitnant Ferdinand Laurmaa, tema kõrval Arne Kukk (prillidega).

Kaitseliidu Lääne malev peab oma sünnipäevaks 27. septembrit 1917. Ometi oli maleva asutamise aeg pikka aega teadmata, kuni mõistatuse lahendas Taebla vallavalitsusest leitud dokument.

Kuidas ja millal avastati kaitseliidu Lääne maleva tegelik alguse päev? Kes ja kuidas selle avastas? Milline oli selle mehe saatus ja miks me just täna seda meest meenutame?

Rääkides Eesti omariiklusest, selle sünnist ja püsimisest, tuleb alati rääkida ka kaitseliidust. Pärast vabadussõda kaitseliit üleriikliku organisatsioonina ei toiminud. Kaitseliidu nime hoidsid alal sõjaväe ringkonnastaabi kaitseliidu osakond, maakonna rahvaväe ja kaitseliidu ülemad ning vabatahtlikest koosnevad kaitseliidu kütisalgad. Lihtsamalt öeldes: kaitseliitu peeti rahuaja tingimustes ülearuseks ja see saadeti sisuliselt laiali.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments