Elu saartel 2025: silda ei tule, Leedo laevad püsivad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Esimene uus Leedo laev Muhumaa saabus Rohukülla 12. märtsil 2010. Foto: Urmas Lauri
Esimene uus Leedo laev Muhumaa saabus Rohukülla 12. märtsil 2010. Foto: Urmas Lauri
Eesti Päevaleht küsitles saarte asjatundjaid ja ametnikke ning pani nende vastuste põhjal kokku visiooni, milline võiks olla elu Eesti saartel aastal 2025.

2000. aastal oli Saaremaal 35 900 elanikku, nüüd on 31 815. Pea kõik vastanud ennustavad rahvaarvu vähenemist. Tõenäoliselt jääb Saaremaale 25 000 elaniku ringis.

2000. aastal oli Ruhnu saarel 67 elanikku, nüüd on samuti 67. Ruhnu vallavanem Aare Sünter: “Suurt hüpet ei ennusta. Saarel elada soovijaid oleks rohkem, kuid liialt vähe on vabu elamispindu. Aastaks 2025 loodaks elanike kasvu, kuna selleks ajaks on valminud mitu munitsipaalelamut. Püsivalt saarel elavaid inimesi võiks siis olla 80–85.”

Kas Saaremaa sild ehk püsiühendus saab valmis? Äkki kavandatakse isegi Hiiumaa püsiühendust? “Annaks jumal, et kumbagi ei juhtuks,” loodab Vormsi vallavanem Tanel Viks.

Siim Valmar Kiisler oletab, et Vjatšeslav Leedo laevamonopol on 2025. aastaks murtud. Kalle Küttis kahtleb selles. Andi Saagpakk arvab: “Leedo firma jätkamine on kõige loogilisem. Riik ei suuda teenust paremini pakkuda.”
Raimu Aardam rõhutab: “Leedo on laevaliikluses ära teinud suure töö. Kui riigi esindajad on loonud olukorra monopoli tekkeks ja ei suuda seda ohjeldada, on tegemist saamatusega.”

2025. aastaks on nii Saaremaa kui ka Hiiumaa ühe vallaga omavalitsused. Kihnu, Ruhnu ja Vormsi säilitavad omavalitsuse staatuse, mis on ainus võimalus omapära püsimiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments