Vikerkaare lasteaia remont lükkus kuuendat korda edasi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Peeter Vikman. Foto: Katrin Pärnpuu
Peeter Vikman. Foto: Katrin Pärnpuu
Haapsalu Vikerkaare lasteaia remont, mis pidi esimest korda algama 2011. aasta sügisel, on järjekordse takistuse ees ja kuuendat korda edasi lükkunud.

Viimase ajakava kohaselt pidi ehitushange lõppema 17. veebruaril ja ehitus algama märtsi lõpus, aga et rahastaja, Eesti–Šveitsi koostööprogramm ei ole hanketingimusi kooskõlastanud, ei saa hanget toimunuks lugeda.

Linnavalitsus pikendas hanke tähtaega kuu aega 17. märtsini lootuses, et rahastaja kooskõlastab hanke need tingimused, mis käivad energiasäästu kohta.

Abiprogramm rahastab vaid energiatõhususe abinõusid, muu remont käib linnavalitsuse rahaga ja selle kohta käivaid hanketingimusi koostööprogramm ei kooskõlasta.

„Uut hanget ei plaani teha,” ütles aselinnapea Peeter Vikman. Ehitushanke pakkumuste esitamise tähtajaks on nüüd 17. märts, pikendamise põhjusena on hangete registris märgitud „kooskõlastuse puudumine rahastajaga”.

Vikman selgitas, et linnavalitsus ei ole midagi valesti teinud, kui kuulutas välja hanke, ootamata ära rahastaja kooskõlastust.

Vikman oli kindel, et kooskõlastus tuleb, sest küsimused, mis projekteerijale esitati, olid täpsustavad ja puudutasid energiasäästu. Šveitsi pool peab seda külge lasteaia ümberehituse juures eriti tähtsaks.

Küsimused olid sedalaadi, mis ei eelda projekti uute tehniliste lahenduste tegemist. „Näiteks, kas projekt tagab lubatud energiasäästu,” tõi Vikman näite.

Vikmani sõnul on projektikohane energiasääst isegi suurem Šveisti–poole etteantud piirist.

Projekteerija vastused on Eesti–Šveitsi koostööprogrammile edastatud, aga arvamust vastuste kohta ei ole veel.

„Kui kooskõlastus tuleb ja kui suuri muudatusi ei ole, saame hanke avada,” selgitas Vikman. See tähendab pakkumuste avamist ja vaagimist.

Vikman uskus, et hanget ei pea uuesti tegema ka siis, kui Šveitsi–poolelt tuleb selliseid muudatusi, mis nõuavad hanke sisu muutmist.

„Siis saame hankedokumenti muuta ja anda hankijaile lisaaega,” ütles Vikman ja lootis, et tõde selgub ehk selle nädala jooksul.

Kui palju osalejaid tuleb Vikerkaare lasteaia ehituskonkursile, ei ole praegu teada, sest hankeaega pikendati kolm päeva enne selle lõppu. Tavaliselt esitatakse pakkumused just eelviimasel või viimasel päeval, selgitas Vikman.

Huvilisi, kes hankedokumentide vastu huvi tundis, oli üle 30, kohapeal käis tulevase ehitusobjektiga tutvumas neist kümmekond.

Vikmani sõnul kulub ehituseks pool aastat. Muret, et rahastamine lõpeb, veel ei ole, sest Eesti–Šveitsi koostööprogramm kehtib ka tuleval aastal.

Küll aga on ehituse venimine raske Vikerkaare lasteaia 95 lapsele ja töötajaile, kes on jaanuari algusest rühma kaupa laiali jagatud linna lasteaedade vahel. Juhtkond töötab koguni kultuurimajas.

„Ei tekitagi enam tundeid,” ütles Vikerkaare lasteaia juhataja Vivian Hallik järjekordse takerduse peale.

Praeguse olukorra üle Hallik ei kurtnud, aga seda optimismi toidab lootus, et varsti saadakse endale läbinisti uueks muutunud maja. Alles jäävad vaid kandvad seinad, kõik muu tuleb uus.

Vikman lootis, et lasteaia ehtitus võiks alata mais.

„Alust meid Haapsalu projektist välja arvata ei ole,” ütles Vikman.

Vikerkaare remont lükkus edasi kuuendat korda. Esiti pidi see algama septembris 2011, siis aprillis 2012, seejärel 2013 suvel või sügisel ning jaanuaris ja märtsis 2014.

Vikerkaare lasteaia remondiks on 820 000 eurot. Sellest on 525 000 eurot Šveitsi toetus, linna osa on 295 000 eurot, selle pidi linn tänavu laenama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Majandusministeerium: Vikerkaare lasteaia hanget üritati avada šveitslastega kooskõlastama | Lääne Elu
10 aastat tagasi

[…] Seetõttu pole hanke põhjal tehtud tegevusi võimalik rahastada Eesti-Šveitsi koostööprogrammi kaudu. Lääne Elu käsitles probleemide käes vaevlevat lasteaia hanget hiljuti põhjalikumalt. […]

ahaa
10 aastat tagasi

oled sa näinud,et linnavalitsus üldse millegi eest kunagi vastutanud on! Vaata näiteks haridusosakonda, üks ämber ajab teist taga.Neli aastat hoiti aselinnapea kohal jõuluvana,kes ei pidanud üldse millegi eest vastutama. Või oled sa kuulnud,et osakonnajuhatajat pr Tähte keegi hea sõnaga toetaks? Liina Põld sõna otseses mõttes sülitas õpetajatele näkku, kui võrdles koolilõunat õpetajatega. Oled Sa kuulnud teda vabandamas oma teadmatuse ja oskamatuse pärast? Ära looda vastutust sellest külast keset linna! Rääkimata sellest,et hr Reimer põgenes tegelikult vastutuse eest koduseinte vahele. Linnapeal aga mängivad isiklikud emotsioonid linna juhtimisel kõige suuremat rolli!

Küsimus
10 aastat tagasi

Kes vastutab linnavalitsus?Kas vanemad?

ohjah
10 aastat tagasi

Jah, kus Heli on?

jeever
10 aastat tagasi

Artiklis on lugematu hulk kirjavigu.