Neeme Suur: Mulle ei meeldi ringristmik

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu sai raha Jaama, Posti, Lihula ja Tallinna maantee ristmiku ümberehitamiseks. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu sai raha Jaama, Posti, Lihula ja Tallinna maantee ristmiku ümberehitamiseks. Foto: Arvo Tarmula

Riigikogu liige Neeme Suur kirjutab, et talle ei meeldi mõte, et Haapsalu Jaama ja Tallinna maantee ristmik ehitatakse ümber ringteeks, sest see on vähem turvaline kui fooridega liikluslahendus.

Ma loodan küll, et Haapsalusse ei ehitata Talllinna maantee ja Jaama tänava ristmikule ringristmikku. Ma usun, et ringristmik on suurema läbilaskvusega ja selle läbimiseks kulub vähem aega. Ja ma ka usun, et juhul, kui toimub õnnetus, siis ringiristmikul on see väiksema negatiivse mõjuga kui tavaristmikul, sest autod põrkavad üldiselt kokku n.ö küljetsi või suurema nurga all, kui tavaristmikel.

Aga mulle ei meeldi ringristmik, sest see on vähem turvalisem. Ringristmik on reguleerimata ristmik, kus kõik, ka minu turvalisus sõltub mitte foori tuledest, vaid inimeste hoiakutest, suhtumisest ja iseloomust. Maksab tugevama ja agressiivsema juhi õigus. Iga päev sõidan Tallinnas ka ja saan hakkama. Asi ei ole minus. Asi on üldises ohutuses.

Liiklemine on niikuinii ohtlik. Miks me peame looma olukorra, kus linna pearistmik muutub omavahelise võitluse tandriks. Et ringristmikku on odavam ülal pidada. Võib olla küll, aga see odavus tuleb ju inimeste närvide arvelt.

Öösel plõksivad foorid seal tühja, aga väga mitmeid tunde on Jaama ristmikul auto autos kinni. Mulle meeldib fooriga ristmik. Ootad oma korra ära ja siis sõidad. Nüüd on sinu kord, palun sõida. Mitte nii, et jalg gaasil ja siduril passimas momenti, millal ma ehk mahun ära vahesse, mis ehk on autode vahele unustatud. Võidetud minutid…näe, läks õnneks. Jõudsin tervelt koju…

Olgu nende väiksemate ringidega Haapsalus, nagu on, aga Jaama ristmik peaks jääma fooridega ristmikuks. Lihtsalt igapäevaselt autoga sõitva inimese arvamus.

Neeme Suur

Neeme Suur
riigikogu liige, sotsiaaldemokraat

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
..
10 aastat tagasi

kahjuks jah, meie lv-d ei huvita üldse see,mida linnas rahvas arvab. Peaasi,et saavad midagi öelda,et näe nemad tegid, kelle huvides see aga tehtud on,see on juba teine teema!

Gennadi
10 aastat tagasi

Kahjuks pean olema Kondi viimase kommiga nõus.Kurb.

Kont
10 aastat tagasi

Nad teevad selle ringi sinna niikuinii ära ja ei koti kedagi, sest raha on eraldatud ja see läheb teatud isikute firmade taskutesse.
Näiteid on palju ringi vastu. Juba see, et palju liigub vene turiste, kes fooridest saavad aru aga ringil liikumisel on neil vastupidi, ringil liikuja peab teed andma.
Õhtuti kl 5 ajal on ummikud, kus vanalinna poolt tuleb palju autosid ja need hakkavad kõik ringi peal tiirlema, ühesõnaga prno.

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  Kont

Suure ristmiku tegemine ringiks ,paneb umbe ka Metsa ja Tln mnt ristmiku. Kui praegu tekitab valgusfoor liiklusvoos “auke” ja sel ajal saan Metsa tänavalt Tallinna maanteele ,hea õnne korral isegi vasakule pöörata,siis ringristmiku korral neid auke ei teki. Autode vahed muutuvad ainult veidi suuremaks ,aga mitte piisavalt ,et õnnestuks Metsa tänavalt peatänavale saada. Mõtleks ikka veel !

Ahtole
10 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Aga mis sa arvad kui ka tamme tallinna mnt tehakse ringiks? Elu oleks ju nagu lill või kuidas? Palju probleemsem on aga linnas Tallinna nmt Vahtra tn ristmik – Kastanist mööda Vahtrat tulles ja sooritada hommikul näiteks kl 7:45 paiku vasakule tuleb seal oodata ca 10 minutit teinekord. Lihtsam on kodust ca 15 min varem välja sõita….

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  Ahtole

Elu poleks nagu lill ,elu oleks nagu ring siis 🙂 Kuna mõlema ringi jaoks naguni raha ei ole ,siis …. Tln. mnt -Vahtra tn vasakpööret saaks ju vältida päris lihtsalt .

lisaks veel
10 aastat tagasi

Ka nii on juhtunud,et kui jõuad Kalda tänavalt Kalda-Lahe ristmikuni, ootad seal stop märgi taga,mllal Lahe tänavalt tulija ristmiku üleab, siis mingil imelisel kombel otsustab see tulija keset ristmiku hoopis sinule teed andma hakata! No ei tea,kuidas need juhiload nende inimeste tasku küll jõudnud on? Ja panna nüüd linna suurim ristmik ilma foorita tegutsema…see on enesetapp paljudele. Ei saa lähtuda sellest,mida üks eksperdihakatis linnukese kirja saamiseks välja pakkus, oma mõistust võika ka vahest kasutada,kui seda lv töötajatel üldse olemas on.

nõus
10 aastat tagasi

No suur probleem on juba selles,et inimesed ei oska ringristmikul liigelda. Kui aus olla,siis on ikka väga palju neid tohmakaid,kes ringil olles teed hakkavad andma või ei tea seda,kellel ringile minnes eesõigus on. Igatahes nõus sellega,et see linna suurim ristmik oleks ringi näol ohtlikum kui hetkel, mil seda reguleerivad foorituled.

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  nõus

See nüüd päris õige jutt ei ole ,et ringil sõitjal on alati eesõigus. Sõitma peab ikka vastavalt liiklusmärkidele.

mis asja?
10 aastat tagasi
Reply to  Ahto

milline ristmik Haapsalu linnas selline on,et ringil olles tuleb teed anda? Vot see jutt siin juba näitab,et linna suurimast ristmikust on ringtee puhul kujunemas paras ämber!

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  mis asja?

Kes rääkis Haapsalu linnast ,maailm on ikka natuke suurem kui Haapsalu.:) Kordan ,sõitma peab vastavalt liiklusmärkidele või muudele liikluskorraldusvahenditele. Kui enne ringristmikku ei ole “anna teed” märki ,peab ringil sõitja hoopis teed andma. Peale selle on veel olemas ringristmikud .kus peatee läbib ristmiku ja võib seal ka suunda muuta. Ikka vastavalt liikluskorraldusele. Ringristmike variante on tegelikult veel. Muuseas ,sellist “turboristmikku ” nagu Randsalus ,ei ole ka kusagil mujal Eestis.

naljaninad
10 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Tore, Ahto,et sina oskad rääkida maailma ringristmikest,aga meie elanikud siin linnas ei saa hakkama ka isegi kõige lihtsamate ringteedega,kus ikka enne ringile minekut on anna teed märk olemas. Haapsalu linnas Jaama tänaval on ringtee, sõidan sellel iga hommik, tulen ise Kiltsi teelt ja suundun ringilt Kalda tänavale. No võin vabalt öelda,et üle päeva võiks seal ringil avarii olla. Inimesed kes linnast Jaama tänavalt tulevad on millegipärast arvamusel,et ringil olijale teed andma ei pea. On see siis hajameelsusest tingitud või teadmatusest aga nii see on. Seega kui üks nendest siis,kes ringil on või ringile just suundub järsult ei pidurdaks,oleks avarii kirjas.… Loe rohkem »

Väike Meeme
10 aastat tagasi

Täna oli vist seal jälle litakas, kilde kõik täis. Vasakpöörded on ohtlikud. Nii nagu praegu, kah väga hea pole.

Gennadi
10 aastat tagasi

Hr. Neeme on julge inimene,sest ei karda anonüümsete kommijate sõimu,kes mõnikord omapoolsete põhjendusteta igasugused piirid ületavad. Ma ka ei karda ning 24-aastase staažiga taksojuhina arvaks,et foor on sellel kohal parim lahendus,sest võtab pinged maha. Tulesid tunneb igaüks,aga ringil ei tea,kas sind ikka lastakse läbi. Vägisi meenub kunagine,õnneks läbikukkunud eksperiment Tamme tänava kandis,kus kehtestati hobuse unenäo (parema käe) reegel ja avariid sagenesid. Muidugi on märkidega eksperimenteerimine palju odavam kui ristmike ümberehitamine. Tookord kogusin u. 30 allkirja takso-,bussi-,kiirabi- ja teistelt juhtidelt ja viisin paberi linnavalitsusse ning poole aasta pärast taastati jälle normaalne liikluskord.Juba praegu on ringteid piisavalt ning neljanda lisandumisel 2,5 km.… Loe rohkem »

kohisev
10 aastat tagasi
Reply to  Gennadi

gena eks aja oma asja edasi,sul aega on juu,

koperdaja
10 aastat tagasi

Kuidas on ringristmiku puhul lahendatud jalakäijate tee ületamine? Tundub, et fooriga ristmik on ses´ mõttes ikka ohutum. Aga kahtlemata vajab ristmik ümberehitust ja kaasajastamist.

Kont
10 aastat tagasi

Niikuinii juba teevad ringristmiku, ei aita siin enam kellegi hala, raha ka juba ära jagatud.
Ringristmiku miinuseks on veel ka see, et paljud autojuhid ei viitsi või ei pea vajalikuks suunatule näitamist. Seda näeme iga päeva Uuemõisa kolme ringi peal. Veel hullem on, kui praamilt tuleb autokolonn ja siis saab seda pulli näha, kus Lihula mnt-lt ristmikule sõitja peab ära ootama kõik Hiiumaalt tulijad ja suvel võib see kolonn olla väga pikk.

Linlane.
10 aastat tagasi

Ei mingit ringristmikku Jaama-Tln.mt ristmikule. See tuleks ehitada Tallinna mnt-Kastani rismikule .