Tunne Kelam: Savisaar on vesi Vene propagandaveskile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Euroopa parlamendi saadiku Tunne Kelami (IRL) sõnul on Edgar Savisaare tegevus ja retoorika vesi Vene propagandaveskile.

„Savisaar on lubanud viia järgmisesse Euroopa Parlamenti oma partei liikmeid, kelle demagoogilised väited vähemuste kiusamisest Eestis langevad kokku Vene agressiooni põhjendanud agentide loosungitega Ukrainas. Nende inimeste valituks osutumise korral oleks Kremlil olemas valju hääletoru Euroopas järgmiseks viieks aastaks,“ rääkis Kelam.

Samuti näitab Kelami sõnul Savisaare eilsete väidete, nagu poleks praegune Ukraina võim legitiimne, massiline levik vene meedias, et Savisaare retoorika lähtub Kremli huvidest.

„Eesti pealinnas aastaid oma võimupositsiooni selgelt kuritarvitanud linnapea hingelähedust Ukrainast argpükslikult pagenud ning Euroopa Liidu vahendajate abil saavutatud kokkulepped täitmata jätnud eks-presidendiga on võimalik mõista. Kuid Savisaare väide nagu oleksid kaikamehed ja äärmuslased Ukraina ebastabiilsuse põhjustajad ületab kriitilise piiri vaba ning autoritaarse ühiskonna vahel,“ lausus Kelam.

Kelami sõnul määratleb Savisaar end mitte üksnes Janukovitši, vaid ka agressor Putini tegevusruumi, kus võimu teostatakse manipulatsioonide ning veriste kätega.

„Kogu demokraatlik maailma tunnustab üheselt Ukraina uue ajutise valitsuse legitiimsust, mille on talle andnud suure ja üleparteilise häälteenamusega parlament pärast seda kui endine president pages ja tekkis võimutühik. Kõnealune parlament on valitud täiesti seaduslikult. Uus valitsus on laiapõhjaline ning tema haare võiks olla veelgi avaram kui poleks järgnenud Venemaa sekkumist,“ rääkis Kelam.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Bart
10 aastat tagasi

Päris palju proovis.
Kõnealune parlament on valitud täiesti seaduslikult.
Uus valitsus on laiapõhjaline.
Jube demagoogia.Huvitav palju makstakse et sellist jama inimene kirjutaks ja ajakirjandus edastaks.

kodanik
10 aastat tagasi

oleks Kelami taolised ka 1990 võimu omanud, siis oleks meie vabariik pooleks. mõttetu eputis, kahju et seda tola EKPsse ei võetud. mitu korda ta sinna proovis astuda?

demagoog
10 aastat tagasi

tühi tünn kõmiseb