Ridalas hakkas tegutsema Ridala rahva kool

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Fruktodisaini koolitusel tehti kartulist roose, õunast luiki ja porgandist liblikaid. Foto: Aleksander Ender

Fruktodisaini koolitusel tehti kartulist roose, õunast luiki ja porgandist liblikaid.  Foto: Aleksander Ender
Fruktodisaini koolitusel tehti kartulist roose, õunast luiki ja porgandist liblikaid. Foto: Aleksander Ender

Ridala vallas algas üheaastane vabaharidusprojekt „Ridala rahva kool”, mis sisaldab koolitusi ja muid ettevõtmisi valla mitmes paigas.

Rahvakoolid tegutsevad praegu Uuemõisas ja Nina talus Puises, aga kursusi ja koolitusi on mujal ka.

Esimene, jaanuaris alanud kolme kursusega klaasikool Urve Sikemäe juhendamisel annab huvilistele esmased oskused kätte.

„Et nad saaksid omal käel edasi tegutseda,” selgitas rahvakooli mõtet valla haridus– ja kultuurinõunik Maire Vilbas.

8. veebruaril algas fruktodisaini koolitus. Tartu kutsehariduskeskusest tuli meister Aina Rüütel ja 20 Ridala naist–meest istus viis tundi söömata–joomata laua ümber, lõikudes puu– ja köögivilju.

Melonit, sibulat, apelsini, porgandit, viinamarju, kiivit jt lõiguti selle mõttega, et neid kaunistuseks kasutada. Näiteks küpsetati ahjus kartuliroose, õuntest tehti luik, porgandist liblikas.

Veebruaris on Nina talus Puises stiilikool. Liivi õmblusäri õmbleja käe all õpitakse vanu riideid uueks tuunima. Kodust tuleb mõni riidehilp kaasa võtta, kohapealsest, Nina talu perenaise avatud buduaarist saab üht–test juurde. Kui nõnda on kolm korda koos käidud, lõpetatakse kursus moedemonstratsiooniga.

Märtsi lõpus on Nina talus ka sepiku- ja karaskitegu.

„Iga kuu on mõni rahvakooli koolitus,” ütles Vilbas.

Et olla paindlik ja käia eluga kaasas, ei ole aasta lõpuni kõiki koolitusi paika pandud.

„Tuleb peenarde tegemise aeg, võib–olla õpime lille– ja maitsetaimepeenart tegema,” improviseeris Vilbas. „Võib–olla teeme kasemahlakoolituse, paneme mahla hapnema.”

Suvele mõeldes rääkis Vilbas Uuemõisa mõisapäevast, selleks puhuks on sobilik üks aiapeo korraldamise koolitus ja näidispidu.

„Ridala rahva kooli” mõte tuli aasta tagasi Asukülas peetud ümarlaualt. Seal otsiti uusi koostegemise viise. Seltsiliikumine on Ridalas palju aastaid aktiivne olnud, aga lõpuks hakkavad inimesed väsima ja vajavad midagi uust.

Nõnda tuli mõte kaasata omakandi meistreid.

Rahvakooli rahastab Ridala vald samasugusel põhimõttel nagu saavad raha mittetulundusühingud. Igal kursusel on siiski ka väike omaosalustasu.

Kui palju rahvakool maksma läheb, selgub aasta lõpus.

„Siis otsustame, mida edasi teeme,” lisas Vilbas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
10 aastat tagasi

Kuidas sinna Nina tallu saab näiteks Panga või Haeska küla rahvas?Miks ei organiseerita neid koolitusi näiteks Ridala koolis raamatukogu ruumides jaküllap leiduks hea tahtmise korral veel teisigi pindu.Puise on praktiliselt tühi küla,sinna on lihtinimesel kel pole autot tagumiku all raske minna, kuigi tahaks. Nii et kellele siis need koolitused. Uuemõisa on niigi linnale ligidal ja sealsetel elanikel võimalused oi kui suured.

kisub
10 aastat tagasi

sinnapoole, et tuleb hakata õppima viisu punumist ja ale tegemist ning naha parkimist