Jüri Kuuskemaa tutvustab huvilistele Ridala kirikut ja tema nimipühakut

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

10698704_1000156920001864_5593764651456756232_n

Ridala luterlik kogudus kutsub 25. aprillil kell 11 kõiki huvilisi kuulama ajaloolast Jüri Kuuskemaad, kes kõneleb kirikust ja kiriku nimipühakust Maarja-Magdaleenast.

Tasuta koolituspäevale on oodatud koguduseinimesed ja ümbruskonna rahvas, aga ka kõik need, kes võivad Ridala kirikusse sattuda koos turistidega, selgitas Lääne praostkonna vikaardiakon Küllike Valk, kes teenib ka Ridala kogudust.

Ridala kogudus tahab sel suvel kirikut kolmel päeval nädalas lahti hoida ja siis on vaja kirikusse vabatahtlikke, kes armastavad ja tunnevad kirikut ning oskavad külastajaile sellest Eesti ühest vanimat ja paremini säilinud kirikust rääkida, selgitas Valk.

Teeliste kirikuna on Ridala kirik sel suvel avatud 15. maist 31. augustini reedel, laupäeval ja pühapäeval kl 15-18. Laupäevaõhtuti kell 18 on palvus.

Eestis on tänavune aasta Maarja-aasta, mis meenutab, et Eesti on olnud kaheksa sajandit Maarjamaa.

„Ridala kirik ongi 800 aastat Maarjamaad,“ ütles Küllike Valk Ridalal kiriku vanusele viidates. „Tulge, vaadake, katsuga käega.“

Ridala kiriku ehitamine on dateeritud aastaisse 1265-1270. Kirik on püsinud tulest ja sõdadest kahjustamata.

Lääne-Eesti üks silmapaistvamaid pühakodasid on pühendatud pühale Maarja-Magdaleenale, kelle mälestuspäev – madlipäev – on 22. juulil. Ta on Kristuse ülestõusmise esmatunnistaja, patukahetsejate ja elu üle järelemõtlejate pühak. Kaitsepühaku valik viitab Ridala kiriku tähtsusele patukahetsejatest palverändurite teel. Kirikuaias on säilinud massiivseid nn patukahetsusriste. Üks selline rist seisab kirikus ja selle juurde saavad kirikulised süüdata oma palveküünla.

Koolitus on kõigile tasuta. Et kirik on aprilli lõpus veel külm, tasub ennast soojalt riidesse panna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
viira
9 aastat tagasi

Jälle üks tänuväärt üritus! Kirsiks tordil on muidugi hr Kuuskemaa!