Vägivald Kesk–Aafrika Vabariigis jätkub

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Inimõigusorganisatsioon Amnesty Internationali hinnangul pole ei rahvusvaheline kogukond ega rahuvalvajad teinud piisavalt vägivalla ohjeldamiseks Kesk–Aafrika Vabariigis ja seal leiab aset „tõeline etniline puhastus”, teatas BNS.

Amnesty andmeil tapetakse veristes rünnakutes ja neile järgnevais kättemaksurünnakuis pidevalt kümneid inimesi, sh naisi ja lapsi.

Amnesty on dokumenteerinud 200 juhtumit, kus kristlaste omakaitserühmitused on tapnud moslemi tsiviilelanikke. Riigi kõige rahvarohkemas osas viiakse jaanuari algusest saadik läbi etnilist puhastust.

„Terved moslemikogukonnad on sunnitud põgenema, sajad moslemi tsiviilelanikud on tapetud,” vahendab BNS Amnesty raportit.

Amnesty kutsub riigis tegutsevaid rahuvalvejõude paigutama rohkem sõdureid linnadesse, kus moslemid on ohus.

Praegu on Kest–Aafrika vabariigis 5300 Aafrika Liidu sõdurit, märtsiks peaks vägi kasvama 6000ni. Prantsusmaa on saatnud appi 1600 sõdurit, USA annab logistilist abi.

Euroopa Liidu välisministrid kiitsid esmaspäeval heaks bloki sõjalise missiooni, plaanis on saata riiki umbes 500 sõdurit.

Konflikt käivitus, kui islamiusku Séléka mässulised kukutasid mullu märtsis presidendi ja sundisid ta maalt lahkuma. Uus president ei suutnud aga ohjeldada tema võimuletuleku taga olevaid islamimässulisi ja kristlaste omakaitserühmitusi ning astus jaanuaris tagasi.

Kristlased soovivad moslemitele võimuhaaramise ja selle kuritarvitamise eest kätte maksta. Seleka islamimässulisi süüdistatakse mõrvades, vägistamistes ja rüüstamises.

Seni on kristlaste ja moslemite vahelise konflikti tõttu kodudest põgenenud umbes miljon inimest.

Täna jätkab riigikogu eelnõu arutelu, millega tahab Eesti valitsus saata Kesk–Aafrika Vabariiki 55 Eesti kaitseväelast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments