Juhtkiri: Ümbrikupalkadest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valitsuse loodav register, kuhu selle aasta juulist tuleb kanda kõik uue töötajad, peaks aitama võidelda ümbrikupalkade vastu. Rahandusministeerium usub, et sellega saab tuua riigikassasse igal aastal miljoneid eurosid.

Ümbrikupalkade negatiivset mõju on keeruline ülehinnata. Esiteks kahandab see riigi maksutulusid. Teiseks loob ebavõrdse konkurentsiolukorra ettevõtjate vahel. Kolmandaks teeb karuteene töötajatele, kellele võib kohe kättesaadav suurem rahasumma tunduda hüve.

Ilmselt on inimesed sageli ka sundseisus, sest vaevalt et mõni palgasaaja valib vabatahtlikult madalama pensioni või väiksema haigusraha, kui tema tegelik tööpanus lubab saada.

Registril tuleb muidki häid külgi. Loodav andmekogu annaks mõne aasta pärast analüüsida ka töökohtade loomist majanduses ja samuti töökohta vahetavate inimeste andmeid. Peale selle peaks uus ühine register aitama kokku hoida riigikulusid, sest paberivaba keskkond ja ühine andmekogu peaks olema senisest säästlikum.

Võitlus musta majanduse ühe näotuma vormiga on kiiduväärne.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
10 aastat tagasi

Need mõni miljon eurot lüüakse hetkega laiaks, ostetakse droone, makstakse omadele toetusi, palgatakse Tero Taskila jne Tegeliku maksumaksjale ei tule sealt midagi tagasi. Meie riigis on palju olulisemaid asju, mida korda sättida ja kust kokkuhoid oleks kordades suurem. Ei maksa makse sellele riigile, punkt.