Ümbrikupalga vastu tuleb töötajate register

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maksuameti andmeil makstakse just ehitusfirmades väga sageli mustalt palka. Loodav töötamise register peaks vältima olukordi, kus tööd teevad inimesed, kes on korraks läbi astunud. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Maksuameti andmeil makstakse just ehitusfirmades väga sageli mustalt palka. Loodav töötamise register peaks vältima olukordi, kus tööd teevad inimesed, kes on korraks läbi astunud. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Maksuameti andmeil makstakse just ehitusfirmades väga sageli mustalt palka. Loodav töötamise register peaks vältima olukordi, kus tööd teevad inimesed, kes on korraks läbi astunud. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv

Valitsus otsustas sel nädalal, et juulist peab tööle hakkama register, kuhu tuleb ettevõtjail kanda kõik palgalised enne nende tööle asumist firmas.

„Ettevõtted peaksid töötama võrdsetel alustel. Maksude tasumine peab olema läbipaistev ja aus,” ütles spaahotelli Laine juhataja Irene Väli. „Meie sektoris on hästi näha, et kuskil makstakse töötajaile mustalt palka. Tunnen pidevat survet palgale, sest kuskil saab ümbrikupalga pärast maksta kõrgemat palka. Ka muid teenuseid saab pakkuda klientidele odavamalt, kui maksukulu on väiksem.”

Maksuametnikud on rääkinud, kuidas Eesti mõnes ettevõtlussektoris toimitakse, kui töökohta tuleb maksukontroll. Mõne mustalt töötava inimese kohta öeldakse, et tema ei töötagi seal, on sel päeval vaid korraks läbi astunud või sõbrale külla tulnud. Või öeldakse, et töötaja on esimest päeva tööl ja seetõttu pole jõutud tema töötamist ametlikult vormistada.

Maksuameti pressiesindaja Ivi Papstel märkis, et näiteks 2012. aastal ehitusettevõtteid kontrollides võeti selgitused enam kui 4000 isikult, neist 32% olid väidetavalt esimest päeva või lühiajaliselt tööl.

Kui riigikogu valitsuses heakskiidetud eelnõu vastu võtab, siis tuleb selle aasta 1. juulist kõik töötajad registreerida enne nende tööle asumist. Praegu tuleb seda teha haigekassas ja maksuametis seitsme kalendripäeva jooksul pärast inimese tööle asumist.

Papstel märkis, et registreerida võib ka vahetult enne töö algust. Teha saab seda maksu– ja tolliameti e–keskkonnas. Registreerida saab ka SMSi või telefoni teel. Siis tuleb teatada tööandja ja töötaja andmed ning töö alustamise päev. Papstel lisas, et lihtsustatud teatamise korral tuleb hiljem ikkagi täita veebis põhjalikum teavitusvorm.

Väli ütles, et 80 töötajaga Laines vahetub iga kuu 3–4 inimest. „Ma ei näe, et see tooks suurt lisatööd, sest personalitöötaja on ettevõtteis olemas,” ütles Väli. „Usun, et kasutegur on suurem kui lisatöö. Mina olen selle poolt, et ettevõtteis musta palka ei makstaks.”

Spaahotellid on üks neist ettevõtluse harudest, kus on palju kasutusel suhteliselt odavat tööjõudu: baarmenid, ettekandjad, toateenijad. Ka muud teenindusasutused ja ka ehitusfirmad on need, mille pärast ennekõike maksuamet on tahtnud luua selletaolist registrit.

Paraku loob uus tööjõu registreerimise korraldus kohustuse kõikidele ettevõtetele. Teatama ei pea enam edaspidi neist töötajaist, kes töötavad ülilühikest aega — vähem kui 24 tundi kalendrikuus.

Valitsus loodab, et töötajate karmima registreerimise abil õnnestub võita riigikassasse miljoneid eurosid aastas. Konjunktuuriinstituudi andmeil sai 2012. aastal osalist või täielikku ümbrikupalka 12% töötajaid. Eelarvesse jäi sellest laekumata kuni 146 miljonit eurot.

Maksu– ja tolliameti juht Marek Helm rääkis uue registri loomisest kohe pärast asumist peadirektoriks 2011.

Sellise registri eeskujuks on Rootsi, Soome ja Norra, kus teenindusasutused peavad registreerima esmalt kõik töötajad.

Andrus Ansipi valitsus peab maksupettuste vastu võitlemist väga tähtsaks. Et makse tõsta ei soovita, siis aina kasvavate kulude katteks loodab valitsus vähendada maksupettusi.

Valitsuse meelest annab üks ühine töötajate register kokkuhoidu ka riigiasutustele. Ühisest registrist saavad andmeid nii maksuamet kui ka haigekassa. Ettevõtja ei pea tööjõust enam mõlemasse ametisse eraldi teatama. Samuti saavad seda registrit kasutada töötajad, kes saavad kontrollida, kas nende töötasult on maksud tasutud.utud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Fedja Naabermajast
10 aastat tagasi

Nagu ma siit loen ( pole eriti viitsinud ennast põhjalikumalt kurrsi viia), ei ole
vaja registreerida nn ülilühikest aega töötavat töötajat. Minu lihtne küsimus – mis segab ehitusel öelda töömehel, et tema ongi see, kes ülilühikest aega tööl?Et mis siis muutub? Või passib MA 48h tööplatsil? No siis ülilühikest aega töötav kodanik on üks päev puhkusel ja tuleb 72h pärast tagasi. Mina ikka ei saa aru, miks selline erand?

Fedjale
10 aastat tagasi

Täpselt nii tegema hakataksegi. Lisaks tuleb mängu osaline tööaeg ja imetilluke ametlik palk. JOKK

haapsalus
10 aastat tagasi

olen kuulnud, et mõnes ettevõttes makstakse miinimumi ja siis saab inimene veel ümbrikus juurde.

Egert
10 aastat tagasi

Arvata on ,et inimene läheb sinna kus paremini makstakse,mustalt või mitte,kui Laine ei suuda normaalset palka maksta ja inimene läheb sinna kus mustalt paremat saab siis on probleem Laines,mitte teistes ettevõttetes ja pealegi eesti riik on niikuinii meid vaeseks maksustanud,nii et mingi perse see riik ja need maksud. Kõrini sellest sittast siin riigis.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Egert

Mulle jäi ka silma Laine 3-4 tk kuus 80 töötaja kohta. See ju hullem veel kui Maximas. Makske inimestele palka mitte ärge süüdistage konkurente pettuses. Muide FraMare maksab sama vähe.

Mart
10 aastat tagasi

Kogu seda 9,1% maksuameti töövõiduks küll lugeda ei saa. Ja seda, et üks kõrtsipidaja korralikult makse maksab, ei usu ma iial, lööge või maha. Piisavalt palju liigub seal sularaha…

Rein Vatku
10 aastat tagasi
Reply to  Mart

Mart, reeglina on sul enam kui õigus.
Kuna kohalike omavalitsuste elanike arv enamus kohtades jääbki kahanema, siis ilmselgelt ongi pääsetee kõigi seaduses ettenähtud maksude kokkukogumises. Sellest võidab ju kogu elanikkond, v.a. mittedeklareerijatest ettevõtjad. Mittedeklareerijad kas muganduvad uue süsteemiga ja muutuvad ka elujõulisteks ettevõteteks või süüakse välja teiste poolt.

Mart
10 aastat tagasi
Reply to  Rein Vatku

Ei anna see register midagi. Need, kes Karnau artiklis kirjeldatud skeemi kasutasid, võtavad inimese nüüd poole koha ja poole miinimumpalgaga tööle, maksavad veidi makse aga tegelikult panevad vana moodi edasi. Jutt võrdsusest, pääsemisest ja kogu elanikkonna võidust meenutab mulle pigem seltsimees Leninit. Lisaks võib teie “kogu elanikkonna võit” tähendada seda, et pisikesed maafirmad lähevad hoopis hingusele. Maal ei suudeta kummide vahetuse eest maksta sama palju kui Tallinnas. Hea kui sõbra käest mõne euro kätte saad. Selle pealt veel makse maksta, palju õnne!

Maamats
10 aastat tagasi
Reply to  Mart

Väga õige teemapüstitus- must raha on kahetähenduslik:
a)ilmselt on tõesti ettevõtteid kes selle abil endale lihtsalt konkurentsieelist tekitavad…siinkohal paraku meenuvad ka riigikogu erakonnad.
b)on hulk elustiiliettevõtlust mis ilmselt kaoks kui igalt veeringult maksud maksta.Aga neile inimestele on see elustiil ja kui see kinni panna ,nad ei läheks ka tööle vaid otsiksid ilmselt juba mingi täiesti illegaalse viisi oma elustiili edasi elamiseks.

Rein Vatku
10 aastat tagasi

Äripäevas oli loetelu tulumaksu suurenemisest linnades-valdades. Kui muidu suureneb tulumaksu laekumine Tallinnas-Tartus-Viimsis-Ülenurmel, siis Haapsalu linn oli ka oma tulumaksu suurenemisega 9,1% võrra tabeli ülaosas. Kuigi linn on kaotanud viimase kahe aastaga üle 900 inimese, on tulumaksu laekumine kasvav. Ilmselt on selle taga maksuameti siiski töölehakkamine. Ise olin vahepeal lootuse juba kaotanud, kuid paistab, et siiski riik üritab ka maksukogumises tööle hakata, enne ta kogus deklareeritud maksu, kuid ei tegelenud deklareerimatusega /ehk sulidega/.