Teadlased: Šaakal tuli pigem ise Eestisse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Hanilas rajakaamera salvestisele jäänud šaakal.
Hanilas rajakaamera salvestisele jäänud šaakal.

Teadlased kalduvad üha enam arvama, et šaakal on Eestisse tulnud iseseisvalt, ilma inimese sekkumiseta.

“Meil on andmeid niivõrd vähe, et raudkindlalt ühte või teist väita ei saa. Kuid kui ma oleks sunnitud situatsioonis, et pean ütlema kumb variant on tõenäolisem, siis ütlen, et tõenäolisem on see, et šaakal on ise Eestisse tulnud,” ütles täna BNSile Tallinna Loomaaia teadusdirektor Tiit Maran.

Jahimehed küttisid mullu Eestis kolm šaakalit. Esimese šaakal lasti mullu veebruaris Läänemaal ning teine augustis Ida-Virumaal. Kolmas šaakal kütiti möödunud aasta 9. detsembril Pärnumaal Häädemeeste kandis. Praegu ootavad siinsed teadlased andmeid Lätist, kus on ka arvatavalt esimene šaakal maha lastud.

“Šaakal pole eriti populaarne lemmikloom ja lemmiklooma loodusesse laskmise korral on tema ellu jäämise tõenäosus kaduvväike,” nimetas Maran vaid ühe inimkäelise tegevuse vastu rääkivatest argumentidest. “Neid tuleks lasta loodusesse palju ja korduvalt, see aga oleks suurem operatsioon ning Eesti väikses ühiskonnnas oleks info sellest kindlasti läbi tilkunud,” rääkis Maran.

Marani sõnul on aga teada, et šaakal liigub põhja poole ja neid on leitud Kirde-Itaaliast, Austriast ja Lõuna-Saksamaalt. “Neid võib olla veel kuskil vahepeal või on see mingi eelsalk, mis on siia jõudnud ja kanda kinnitanud,” rääkis Maran. Tema sõnul on šaakal nii koera sarnane, et mittespetsialist peab teda eemalt vaadates hulkuvaks koeraks.

Maran ei soovinud spekuleerida BNSi küsimuse üle, kustkaudu elukad Eestisse jõudnud on. “Igatahes ta on siin, see on fakt ja teda on palju. Ta on looduses paljunenud, ka see tundub olevat tõenäoline. Ülejäänu läheb kõik oletuste ja spekulatsioonide maailma,” sõnas loomaaia teadusdirektor.

Marani sõnul raskendab asjas selguse saamise suunas edasi liikumist ka praegune lumeta talv. “Aga palju neid spetsialiste siin on, kes oskavad hundi, koera ja šaakali jälge eristada. Ma pole ka sada protsenti veendunud, et oskaksin täpselt jälje järgi ära öelda. Vaatad, et kummaline koera jälg ja ongi kõik,” lausus Maran.

Ka keskkonnaagentuuri ulukiseire osakonna juhataja Peep Männil ütles BNSile, et kui pärast esimese šaakali küttimist mullu veebruaris arvati, et šaakal on pigem inimese toodud, siis praegu suureneb iga uue tõestuse lisandudes tõenäosus, et šaakal on ise siia tulnud ja väheneb inimese sekkumise tõenäosus.

Mitmed spetsialistid on šaakalist rääkides öelnud, et juhul, kui elukas on iseseisvalt Eestisse asunud, siis tuleks teda kohelda ühte moodi, kui aga inimese abil siis teisiti. Maran toonitas BNSile, et ei soovi kujundada enda jutuga suhtumist. “Minu meelest poleks üldse praegu mõtet suhtumist šaakalisse tekitada, aeg annab arutust. Mingil juhul pole tarvis luua mustvalget või hea-halb pilti,” sõnas teadlane.

7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
8 aastat tagasi

paistab et keegi ei taha otsustada et on vaja väljapüüda,paljud ju peavad teda nii nunnuks,ja siis ei taha keegi arvatavalt ebapopulaarset otsust välja öelda.võib olla siis kui kärnased saakalid äärelinnadesse rebastele seltsiks prügikastide juurde ilmuvad arvatakse et meie loodus teda ikka välja ei kanna,kahtlane kas teda siis enam suudetakse siit välja püüda.

kodanik
8 aastat tagasi

anna kannatust,aina mõtleme et kas ise või mitte,fakt on et pole ju meie loodusele omane,väga raske on ikka ette kujutada et saakal levis ise eesti lääneossa,ning hakkas sealt ülejäänud eesti suunas levima,samas kui lõunapool on tuhat kilomeetrit alasid kus keegi ei suuda saakalit ära tunda.

mnjah
8 aastat tagasi

aga geeniuuringute tulemustest ei räägi keegi miskipärast….

xxx
8 aastat tagasi

Sa Jahimees räägi kus neid Küllaga on??

Jahimees
8 aastat tagasi

Kuna sa parem räägi kuskohas need kitsed ja jänesed kadunud on?Nii jäneseid kui kitsi metsas küllaga.

looduslik valik
8 aastat tagasi

hmm, ja kui otsustati neid kohe kiirelt jahtima hakati, siis oli ka “teadlaste sõnul ei ole ise tulnud”…võib olla võiks jätta need loomad rahule seniks kuni kõik arvavad, kas nad on loomulikult, ise siia tulnud või inimkäe läbi. Elu võtmine, isegi kui see on looma oma, ei tohiks nii kergekäeliselt, mõtlematult ja julmalt toimuda.

Kuna
8 aastat tagasi

…ületas riigipiiri ilma loata,siis tuleb tina anda. Niigi on hundid-ilvesed,keda uue NL-i (Nõukogude Liidu) eeskirjad küttida ei luba,enamiku kitsi ja jäneseid nahka pannud…