Ajakirjanikud peavad aasta sündmuseks võimupartei probleeme ja Sirbi juhtimiskriisi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Võimupartei Reformierakonna siseprobleemid ja toetuse langus ning novembrikuine kultuurilehe Sirp juhtimiskriis olid Eesti ajakirjanike jaoks lõppeva aasta olulisemad protsessid kodumaal, selgub BNSi küsitlusest.

Möödunud aastal rahastamisskandaalist alguse saanud Reformierakonna probleemid jätkusid ka lõppeval aastal, millele andis hoogu suvine skandaal partei sisevalimistel ja erakonna ühe juhtivpoliitiku Kristiina Ojulandi väljaheitmine ning partei populaarsuse langustrend, märkisid Eesti tele-, raadio-, päevalehtede, suuremate kohalike ajalehtede ning online-väljaannete juhtivad ajakirjanikud.

„Võimuerakonna reitingu langus on suures osas tagajärg sellele, et poliitiline eliit püsib muutumatuna ega vahetu. Selle mõjudest ajendatud uudiseid on ilmselt näha ka järgmisel aastal,“ põhjendasid mitmed ajakirjanikud oma valikut.

Teise olulise protsessina nimetasid ajakirjanikud kultuurilehe Sirp juhtimiskriisi novembris ja sellega seotud kultuuriminister Rein Langi tagasiastumist. „Üllatav, kuidas võitlus pisikese lehe ümber tekitas uue ärkamise,“ märkisid ajakirjanikud. „Kultuuriajakirjandusest ja Sirbist pole lehe ajaloo jooksul kunagi nii palju räägitud. Ka ministri tagasiastumine on Eestis piisavalt harv sündmus, et väärib äramärkimist.“

Kolmandana tõid ajakirjanikud esile Keskerakonna jätkuva triumfi kohalikel valimistel Tallinnas ning tasuta ühistranspordi pealinnas, sama oluliseks pidasid ajakirjanikud ka Eesti Meedia ja suurima päevalehe Postimehe omanikevahetust.

Lõppeva aasta olulisemate sündmustena nimetasid ajakirjanikud veel tudengisatelliidi ESTCube-1 saatmist orbiidile, lennukompanii Estonian Air restruktureerimist, rahvusvahelise spordiarbitraaži otsust tühistada dopingukahtluse saanud olümpiavõitja Andrus Veerpalu võistluskeeld ning Balti riikide vastuolusid rahvusvahelise kiirraudtee Rail Baltic rajamisel.

Ajakirjanikud mainisid veel ka kaitsepolitsei endise töötaja Vladimir Veitmani süüdimõistmist riigireetmises, Rahvakogu protsessi ja sellele järgnenud kevadist arutelupäeva ning arvamusfestivali.

Eelmisel aastal nimetasid ajakirjanikud olulisemate sündmustena Silver Meikari arvamusloost hoogu saanud erakondade rahastamise skandaali ning õpetajate ja arstide streike. Aasta varem nimetasid ajakirjanikud olulisteks protsessideks euroraha kasutuselevõttu ja Eesti jalgratturite pantvangistamist Liibanonis ning nende õnnelikku vabastamist. Kolmanda olulise sündmusena märkisid ajakirjanikud 2011. aastal riigikogu valimisi ja selle tulemusena kujunenud neljaparteilist parlamenti ning „poliitilist stabiilsust riigis“.

2010. aasta lõpus nimetasid Eesti ajakirjanikud tähtsündmustena Eesti pääsemist euroalasse, Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega seotud idarahaskandaali ning teatri NO99 lavastust „Ühtse Eesti suurkogu“.

Uudisteagentuur BNS palus enam kui poolesajal Eesti üleriigiliste ja kohalike ajalehtede, raadiojaamade, telekanalite ja online-väljaannete juhtivatel ajakirjanikel nimetada kolm lõppeva aasta olulisemat sündmust Eestis ja kolm maailmas. Samasuguseid aastalõpuküsitlusi on BNS korraldanud kümme aastat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Fabio
10 aastat tagasi

i love the honesty, i rellay hate that fat people do not admit that its their own doing rather eating that causes the weight gain i gained 20 pounds and it was all my own choices that led me here, i have lost 5 pounds so far and even that, i feel is a big deal already all that was just from eating better so yeah, people, have some self-control, close your mouths and stop eating so damn much .. we are not pigs.. we have a brain for a reason. thank you again for the TRUTH!!!