Välja hakatakse andma Natura 2000 auhinda

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Euroopa Komisjon hakkab välja andma Natura 2000 auhinda tunnustamaks looduskaitsega seotud parimaid tavasid.

Uue auhinna eesmärk on suurendada üldsuse teadlikkust, rõhutada Natura 2000 asukohtade mitmekesisust ja tunnustada edu eri tegevusvaldkondades.

Igal aastal antakse välja viis auhinda eri valdkondades: kommunikatsioon, looduskaitsemeetmed, sotsiaalsed ja majanduslikud eelised, huvide/arusaamade ühendamine, koostöövõrgustike loomine ja piiriülene koostöö.

Taotlusi saavad esitada kõik Natura 2000ga seotud üksused alates riigi- ja kohalikest asutustest ja ettevõtjatest kuni valitsusväliste organisatsioonide, maaomanike ja üksikisikuteni.

Taotlusi saab esitada 18. veebruarini 2014. Esimesee Natura 2000 auhinna võitjad kuulutatakse välja mais ja auhinnad antakse üle kõrgetasemelisel tseremoonial Brüsselis.

Natura 2000 on üleeuroopaline looduskaitsealade võrgustik, mis loodi 1992. aasta elupaikade direktiiviga.

Võrgustiku eesmärk on tagada Euroopa kõige väärtuslikumate ja ohustatumate liikide ja elupaikade pikaajaline säilimine. Kuigi võrgustikku kuuluvad ka looduskaitsealad, on suurem osa maast eravalduses.

Eurooplased toetavad küll väga looduskaitset, ent Natura 2000 võrgustikku teavad vähesed. Hiljutisest eurobaromeetri uuringust selgus, et kümnest eurooplasest üheksa peab looduslike elupaikade allakäiku ning loomade ja taimede ohtusattumist ja kadumist tõsiseks probleemiks. Enamik kodanikke arvab, et looduskaitsel on oluline roll väärtuslike maa- ja merealade hävimise ärahoidmisel, kuid vaid 27% vastanutest oli kuulnud Natura 2000st.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments