Lääne Elu jõululeht 21. detsembril

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Pilt: Ott
Pilt: Ott
Pilt: Ott

16-leheküljelises jõulunumbris:

Nõva vallavanemaks sai Deiw Rahumägi

Vaatamata rahva jõulisele vastuseisule umbusaldas Nõva volikogu kaks nädalat tagasi ametisse valitud vallavanemat Tõnu Raagi ja pani ametisse siseministeeriumi endise asekantsleri, harkulase Deiw Rahumägi.

30 aastat Nõval elanud Raagi umbusaldas neli reformierakondlasest volinikku eesotsas volikogu esimehe Peeter Kallasega, kolm opositsionääri olid Raagi jätkamise poolt.

Lugu saab lugeda siit.

Lääne Elu peatoimetajaks saab Andrus Karnau

Lääne Elu peatoimetajana alustab jaanuaris tööd endine Postimehe ajakirjanik Andrus Karnau.

„Lääne Elu on Eesti vanim erakätes olev maakonnaleht ning ettepanek seda juhtima hakata on mulle suur au ja see saab olema tõsine proovikivi,” põhjendas Karnau talle pakutud töö vastuvõtmist.

Karnau lubas, et kannapööret peatoimetaja vahetumisega ei kaasne. „Lääne Elus töötavad head ajakirjanikud ja selge plaan on ka edaspidi teha head lehte,” ütles ta.

Kuuse tänava kortermajas hallitab

Niiskus, mille päritolus pole täit selgust, teeb Kuuse tänava ühes kortermajas elava Hans Rudissaare meele mustaks.

Rudissaare korteri magamistoa lagi on hallitanud aastaid. Et korter oli Swedbankis kindlustatud, tegi kindlustus tänavu kevadel korteris remondi.

Kolmveerand aastat hiljem on hallitus jälle tagasi. Laeäär on must ja tapeet rullib ennast lahti. Novembris võttis Rudissaar uuesti kindlustusega ühendust. Kindlustaja tegi kohapeal akti ja helistas mõne aja pärast: enam nad remonti ei tee.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask selgitas Lääne Elule, et kindlustus hüvitab tavaliselt äkilise ettenägematu kahju. Pikkamööda tekkiv kahju, sh ka hallitus tavaliselt hüvitamise alla ei käi.

Lugu saab lugeda siit.

Laupäeval langeb Haapsalu gümnaasiumi lipp

Laupäeval peavad Haapsalu gümnaasiumi vilistlased ja õpetajad viimast korda traditsioonilist, iga viie aasta tagant toimuvat kooli sünnipäevapidu, peol langetatakse kooli lipp.

Et kooli ennast tegelikult enam ei ole, korraldab Haapsalu gümnaasiumi 95. sünnipäeva pidu õigusjärglane Haapsalu põhikool.

Gümnaasiumi viimase ja põhikooli praeguse direktori Anne Mahoni sõnul on Kuuse 1 koolimaja ees lipuväljakul siiani mastis Haapsalu gümnaasiumi lipp. Lipp langetatakse viimast korda laupäevasel peol.

Vormsi vald soovib mandriga tihedamat laevaühendust

Lääne maavalitsus ja Kihnu Veeteed otsivad võimalusi, et uuel aastal tihendada parvlaevagraafikut Vormsi ja Rohuküla vahel.

Vormsis on elu edenenud ja parvlaeva sõiduplaan jääb vajadustele jalgu, selgitas maavalitsuse maaelu spetsialist Mati Kallemets. Saarel on uus tankla, arenema on hakanud ettevõtlus.

„Vormsi vald taotleb reiside arvu suurendamist tuleval aastal,” ütles Kallemets. Maavalitsus taotleb selleks majandusministeeriumilt lisaraha.

Sündinud Paapua Uus–Guineas

Micha Strauss on Haapsalus, aga väga võimalik, et terves Eestis ainuke inimene, kes on sündinud Paapua Uus–Guineas. Ta elas sellel suurel saarel Austraalia ja Indoneesia vahel 18 esimest eluaastat, peaaegu poole oma elust.

Nüüd on Micha kodu Haapsalus ühel väikesel mereäärsel tänaval. Seal elab ta koos naise Maria ja nelja tütrega. Õue on Micha ehitanud muljetavaldava seiklusraja: ilus onnike puu otsas, lillekastid rõduäärel; rippsild ja turnimise vidinad.

Lugu saab lugeda siit.

Mida tehakse Haapsalu toidupangas enne jõulupühi

Terje Marie Vihur on tegutsenud toidupangas vabatahtlikuna selle algusest peale: kolmandat aastat.

Päris üksi ei ole ta oma sõnul kunagi. On abilisi, kes aitavad koristada ja toitu laiali vedada. Linnavalitsus katab lao ülalpidamiskulud. Suuremalt jaolt on pank siiski Terje õlul.

Lugu saab lugeda siit.

Läänlased välismaal

Kuidas peetakse jõule Oslos, Taanis, Lõuna–Iirimaal, Šotimaal, Saksamaal ja Kanadas, kirjutavad Georgi Karhu, Anneli Soomre, Leelo Getreu, Elen Syme, Anneli Aken, Ants ja Tooni Leedjärv.

Abiks ikka…

Toimetuse nõuandeid: jõulusalme, kinke, sööke–jooke pühadeks.

Aivo Paljasmaa jõulujutt

Juulius istus higises hundikostüümis teistest veidi eemal ja nühkis märja paberiga grimmi maha. Jõuluetendus väikeses maakoolis oli just lõppenud ja pidi kiirustama, et paari tunni pärast naaberküla lasteaeda jõuda…

Jaan Franclin perlitz kirjutab: Ristsõna saab 100aastaseks

„Mõned nimetavad ristsõnu aja raiskamiseks, teised aga intelligentsuse testiks. Homme saab ristsõna saja–aastaseks,” kirjutab Perlitz.

Järgmine Lääne Elu paberleht ilmub 28. detsembril. Häid pühi!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments