Täna avatav Talumehe kõrts pakub maalähedast toitu ja naturaalset muusikat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Talumehe kõrtsi omanik Raul Sasi (vasakul) sõnul on koha üles leidnud nii turist kui ka kohalik. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Täna kell 17 avab Haapsalus Karja 2 külastajaile uksed Talumehe kõrts. Keskpäeval õnnistas koha lõõtsalugudega sisse Anti Nöör, kes muu hulgas mängis eile õhtul sellele kohale mõeldes loodud “Talumehe polkat”.

“Loodetavasti hakkab seda lugu siin tihedasti kuulda olema,” ütles Nöör.

Talumehe kõrtsi juhataja Anti Salf ütles, et kõrts ootabki külastajaid, kes peavad lugu naturaalsest muusikast – “võimalikult vähe süntesaatori- ja plaadimuusikat, viimast ainult taustaks” – ja maalähedasest toidust – “kokteile meil ei ole”.

Salf ütles, et kõrtsis hakkavad toimuma ka teemaüritused, esimeseks selliseks on 4. jaanuaril vanalinnas toimuv vene laat.

“Üritame ka rahvakalendri päevade järgi menüüsid teha,” ütles Salf.

Kindlasti saab kõrtsi menüü olema suvel ja talvel erinev. “Hapukapsast läheb praegu päris palju, suvel ilmselt mitte,” ütles Salf.

Talumehe kõrtsis algasid jõulupeod juba nädal tagasi. Tänasest hakkab söögikoht lahti olema iga päev kella seitsmest hommikul kella kaheni öösel.

Ruumis on 16 lauda, inimesi mahub olenevalt sellest, kui palju pikkade laudade äärde inimesi istub, 40–50.

Lastele on ruumis mängunurk.

Kõrtsi köök asub keldris. Teise korruse väljaehitamine jääb juhataja sõnul tulevikku.

Suvel saab istuda väljas – nii kõrtsi ees kui ka hoovis. “Mõlema jaoks on ettevalmistused juba tehtud,” ütles Salf.

Söögikoha menüü koostas Talumehe kõrtsi esimene palgaline kokk Epp Sasi. Praegu on ametis neli kokka, juhataja sõnul on idee pakkuda tööd kuuele. Peakokka kõrtsil ei ole. “Kui tahame nii pikalt lahti olla, peavad kõik kõike oskama algusest lõpuni teha,” ütles Salf. Ta lisas, et sooja toitu pakutakse avamishetkest kuni sulgemiseni.

Talumehe kõrtsi hommikusöögimenüüs on kohapeal küpsetatavad saiakesed, puder, peekoniga praemuna jmt. Eelroogadeks pakutakes peekoni-odrakruubisalatit ja suurt võileiba. Pearoogade valikus on näiteks paneeritud räimed, peekonisse mähitud kanakoib, hautatud veiseliha, lambakotletid ja paneeritud sealiha. Lastemenüüs on soolased ja magusad pannkoogid ning lihapallid, lisaks päevapakkumised. Õlle kõrvale saab valida soolaubade, kartulikoorte, leivakrõpsude, suitsuseakõrvade, sibularõngaste, soolapeki jmt vahel. Kõrtsis pakutakse Eestis valmistatud veine.

Talumehe kõrtsi omanik on kõrvalmajas käsitööpoodi “Ehe ja ehtne” pidav ettevõtja Raul Sas.

Fotod: Arvo Tarmula

Talumehe kõrts 4

Talumehe kõrts 3

Talumehe kõrts 2

Talumehe kõrts 1

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
7 aastat tagasi

See ju igal pool,et peab 30-50 m ootama

Ülle
10 aastat tagasi

Ootasime täna toite küll 40-50 minutit, kuid tasus oodata. Ahjukartul lamba kotlettidega üli maitsvad. Kartul ei olnud fritüüritud, kui tavaliselt, jookide valik võiks olla suurem. Nägin ka mitmeid kärsituid paare kes lahkusid pärast 10 minutilist ootamist, aga see vastavalt maitsele.
Sisustus ja teenindajad väga meeldivad, tuleme taas!

maakas
9 aastat tagasi
Reply to  Ülle

kui soovite mikrouunitoitu tehke seda kodus .Seal on naturaalne toit.

Juhan
10 aastat tagasi

Einoh, meile meeldis. Toit on maitsev, portsjon küllalt suur ja maitsev, teenindus meeldiv. Menüü humoo- ja vaheldusrikas.

alan
10 aastat tagasi

mis kõrts see veel omaaust on selline, mängunurk lastele?

anu
10 aastat tagasi

Ootasin süüa 45 minutit, siis loobusin.
Kui kasvuraskused ületatud siis lähen vast tagasi. Sisustus tõsiselt lahe maalähedane, kui saaks teada, kes need seljatoega toekad toolid tegi …

nuhk
10 aastat tagasi

Ananke mööblipood mu teada.

maire
10 aastat tagasi

Mis seal Karja kahes enne oli ?