Peep Männil: Läänemaal on tänavu üks hundipesakond

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänases Maalehes räägib Eesti metsloomade seas toimuvast Eesti Looduskaitse Seltsi poolt äsja aasta loodusesõbraks kuulutatud hundiuurija Peep Männil, tulles välja paljusid üllatavate teadetega

Kõigepealt üllatab Männil teadetega karu kohta, kes on kolinud inimesele päris lähedale. Üks emakaru elab Männili andmeil kõigest paarikümne kilomeetri kaugusel pealinnast Kahalas. Tartule lähim karu elab kümmekonna kilomeetri kaugusel Tähtveres, veelgi lähemal elab karu Paidele.

“Kevadel võivad noored karud ka linna tulla,” ütleb Männil.

Karudel läheb Eestis hästi, pesakonnad olid tänavu suured. Kokku on meil umbes 60 karuperet, see teeb 600−650 looma.

Hästi läheb ka hundil.

“Kui inimest poleks, võiks Eesti metsades kolm korda rohkem hunte elada, kui neid siin praegu on,” ütleb Männil.

Toitu on hundil küll, tõdeb ta, viidates sellele, et metskitsede arv hakkab pärast raskeid talvi tasapisi tõusma. Ka Läänemaal, kus varem polnud ühtegi pesakonda, on sel aastal üks.

Kõige hundirikkam on Järvamaa, kus elab Eesti paarikümnest hundiperest neli, sama palju kui hulga suuremal Pärnumaal.

Lõppeva aasta looduseuudiste pommiks osutunud šaakali avastamine Matsalu kandis ei anna looduseuurijaile ja jahimeestele siiani rahu. Nüüdseks maha lastud juba kolm lõunamaist imelooma: Matsalus, Kiviõlis ja Häädemeestel. Männil on kindel, et kõik Eesti šaakalid maha lastud ei ole.

Uurija hinnangul on Matsalus šaakalid siginud mitmeid aastaid. Kohalike jutu järgi tekkisid nad sinna juba 2010. Šaakal toob igal aastal kolm-neli poega.

Männil rõhutab, et kõik kolm lastud šaakalit pärinesid ranniku lähedalt. Šaakal armastab kõikjal veekogude kaldaid ning liigub suuremate jõgede ääri pidi. Jahimehed on üles pannud sadu rajakaameraid, ühel ööl võib rebaste, mäkrade, sigade, karude ja hundikutsikate kõrval ehk näha ka šaakalit.

Lätis ja Venemaal pole teadlastel šaakali kohta esialgu midagi teada.

Männili arvates võivad šaakalid aga vabalt ka Lätis elada. Neid ehk lihtsalt pole märgatud, kuna erinevalt Eestist on Lätis hulkuvad koerad lindpriid ja jahimehed lasevad neid massiliselt; šaakal aga meenutab koera.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
outletjncnl
10 aastat tagasi
jordans shoes
10 aastat tagasi

The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as considerably as this 1. I mean, I know it was my selection to read, but I essentially thought youd have something fascinating to say. All I hear can be a bunch of whining about some thing that you could fix when you werent too busy looking for attention.
jordans shoes

hogan scarpe outlet
10 aastat tagasi

DATA[ Online Shop Please choose from the selection below. Men’s Clothing Women’s Clothing Climbing Equipment Footwear Accessories Tents Bivvies Rucksacks .
hogan scarpe outlet