Registreeritud töötus on kasvanud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Novembris registreeritud töötute arv suurenes. Läänemaal oli töötuse määr novembri lõpuks 4,5 protsenti, Eestis 5,1 protsenti. Kaks kuud varem, septembris oli töötuse osakaal tööealisest elanikkonnast Läänemaal 4,2 protsenti, Eestis kokku 5 protsenti.

Kõrgeim oli registreeritud töötuse määr Valgamaal (9,1%) ja Ida-Virumaal (8,6%) ning madalaim Viljandimaal (3,7%) ja Tartumaal (3,8%), teatas Eesti töötukassa pressiesindaja.

Töötukassa Läänemaa osakonna juhataja Evelin Kullisoni sõnul pole töötute arvu suurenemise taga Läänemaal midagi katastroofilist ega ebaharilikku, see kasvab igal sügisel pärast hooajatööde lõppu.

Pikaealiste töötute osakaal töötutest on Läänemaal endine. „See on ikka olnud 40–45% vahel,” selgitas Kullison.

Üle Eesti moodustasid kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest lihttöölised (19%), oskus- ja käsitöölised (18%) ning teenindus- ja müügitöötajad (17%).

Novembris registreeris end töötukassas 6 057 uut töötut, töötukassa abiga sai tööle või alustas ettevõtlusega 2 786 inimest. Varasemate kuude võrdlusele toetudes võib väita, et tegelikult on hõivesse liikujate arv on veelgi kõrgem, sest kõik inimesed ei teata töötukassale uue töökoha leidmisest.

Novembris lisandus oktoobriga võrreldes vähem uusi tööpakkumisi — 2727. Kuu jooksul vahendati 6907 töökohta, millest kõige suurem osakaal oli teenindus- ja müügitöötajatele (32%), lihttöölistele (17%) ning oskus- ja käsitöölistele (15%) pakutavad töökohad.

Töötukassa maksis novembris töötuskindlustushüvitist 9 647 inimesele ehk 26% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 370 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 3,1 miljoni euro. Ligi 102 euro suurust töötutoetust sai novembris 8 021 inimest ehk 21% kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa novembris 508 inimesele. Keskmine novembris määratud hüvitis oli 1 516 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 750 tuhande eurot.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa novembris 74 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 1 985 eurot ning hüvitisteks maksti novembris üle 82 tuhande euro.

* Registreeritud töötuse statistika tugineb administratiivandmetele ehk kajastab nende töötute arvu, kes on ennast töötukassas töötuks registreerinud. Üldise töötuse, hõive ja mitteaktiivsuse kohta Eestis teeb statistikat Statistikaamet, kes viib selleks läbi kvartaalset tööjõu-uuringut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments