Liiklustalgutel jälgiti Kuuse tänavat ja Risti–Virtsu maanteed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Autojuhid eksisid kõige rohkem sellega, et peatusid lapse autost välja laskmiseks vahetult enne ülekäigurada. Foto: Arvo Tarmula

Esmaspäeva hommikul enne kella 8 tundus, nagu oleks kogu Hiiumaa praamilt tulev liiklus suunatud läbi Kuuse tänava — Haapsalu põhikooli esist läbis paarikümne minuti jooksul katkematu autodevool.

Kuuse tänava kooli esine oli ainus probleemne koht Haapsalus, millest inimesed eilsete üle–eestiliste liiklustalgute tarvis politseile teada andsid. Läänemaa politseijuhi Margus Kaldma sõnul tuli maakonnas kaks teadet ka Risti–Virtsu maantee kohta, kus mureks autojuhtide liigne kiirustamine.

„Inimesed oleks võinud olla aktiivsemad,” ütles Kaldma teadete hulka kommenteerides. Ta märkis, et politseid on siiski ka muul ajal säärastest murekohtadest teavitatud.

Esmaspäeva hommikul enne koolipäeva algust oli politseipatrull Kuuse tänava koolimaja ees olusid kontrollimas. „Täiesti õigustatud probleem,” kommenteeris konstaabel Aivar Nõva nähtut.

Autodevoolu tekitasid lapsi kooli toovad lapsevanemad, kes siis — kes keset teed, kes teeservas — otsisid peatumiskohta, et laps autost välja lasta. Autode vahel ületasid teed väiksemad ja suuremad jalakäijad.

Aivar Nõva sõnul eksisid autojuhid kõige sagedamini sellega, et peatusid vahetult enne ülekäigurada või suisa ülekäigurajal. „5 meetrit enne ülekäigurada peatumine keelatud,” tuletas politseinik meelde.

Tema sõnul ei tea autojuhid ka seda, et ülekäigurada ei lõpe mitte sebraga, vaid ulatub märgist märgini. Nii peatus mitu sõidukit vahetult pärast sebrat, kuigi ülekäiguraja märk asus kaugemal.

Nõva sõnul oli märgata, et politsei kohalolekule vaatamata ei lasknud autojuhid alati jalakäijaid ülekäigurajal läbi. „Oma laps lastakse üle tee, kuid teisi mitte,” ütles ta.

Tekkis ka paar liiklusohtlikku olukorda, kus teeservas peatunud auto liikuvale autole ette oleks keeranud.

Enamiku liikluseeskirju rikkunud juhtide puhul piirdusid politseinikud eksimusele tähelepanu juhtimisega, kuid ühel juhul tehti ka kirjalik hoiatus.

Margus Kaldma sõnul on Kuuse tänava koolimaja esine parkimise ja laste väljalaskmise probleem politseile varasemast teada. Tema sõnul tuleks kõigepealt nii palju kui võimalik teha liikluskorralduslike vahenditega ja paremat valgustust vajaks koolimaja esine ülekäigurada. „Lapsi kooli viivatel vanematel soovitaks kodust väljuda 10 minutit varem. Ka see aitaks koormust hajutada,” ütles Kaldma.

Kui Haapsalu põhikooli ees oli kriitiline hetk enne koolipäeva algust, siis Risti–Virtsu maanteel kontrollis patrull liiklust kogu päev.

Eile pärastlõunaks oli Margus Kaldma sõnul tabatud kaks autojuhti, kes ületasid lubatud piirkiirust vähem kui 20 km/t, üks, kel puudus liikluskindlustus, ja üks, kel oli ülevaatus tegemata.

„Julgen arvata, et öösel maha sadanud lumi ja võimalik libedus muutis autojuhid ettevaatlikumaks, mistõttu rikkumisi väga palju polnud,” ütles Kaldma. Ta tõdes, et liiklustalgute eesmärk polnudki rikkujaid püüda, vaid tagada ohutus.

Esmaspäeval korraldas politsei üle–eestilised liiklustalgud, millega pöörati tähelepanu probleemkohtadele liikluses. Murekohade väljaselgitamisel paluti liiklejate kaasabi, kes said kahe ja poole nädala jooksul politsei Facebooki lehel ja meili teel anda teada oma tähelepanekutest.

Politsei– ja piirivalveameti korrakaitsepolitsei juhi Joosep Kaasiku sõnul oli liiklustalgute peamine idee kaasata liiklejad ohutuse üle mõtlema ning saada politseitööks teistlaadset sisendit.

Liiklustalgute idee pärineb Saksamaa ja Soome politseilt, kes on sellesarnaseid aktsioone korraldanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
marvi
10 aastat tagasi

samas on ka selline ettepanek- laske oma lapsukesed ikka ise kooli minna!! ei ole see nii võimatu midagi!! algklassi omasid võib ju veel saata- viia mingi aeg, aga minu arvates üle selle on juba idiootsus 🙂
15 minutit hommikul kooli on täpselt paras väike virgutus ja peavärskendus!! hea päeva algus!!

marvi
10 aastat tagasi

täiesti hull koht on ju lihula mnt ja kuuse ristmik!! seal on väga lihtne vöötrajal alla jääda, kusjuures mitte kellegi pahatahtlikkusest, vaid pigem halva liikluskorralduse tõttu!!! täiesti idiootlik ja pidev teema on muidugi tamme- tln mnt ristmik…täitsa kahju kohe, et minust see mööda läks, et sai ettepanekuid- tähelepanekuid politseile teha!!! oleksin teinud küll 🙂

abc
10 aastat tagasi

Laiba-rullnoxidele lyyakse kulpi aga last kooli ees välja laskev auto vajab talguid. Tasuks süttida.

vaatleja
10 aastat tagasi

Eile pärastlõunaks oli Margus Kaldma sõnul tabatud kaks autojuhti, kes ületasid lubatud piirkiirust vähem kui 20 km/t, üks, kel puudus liikluskindlustus, ja üks, kel oli ülevaatus tegemata.
Ülejäänute kiirus oli siis suurem, nagu tavaliselt.

Leo
10 aastat tagasi

Aga minul on ettepanek linnavalitsusele lihtsalt nn algkool likvideerida, siis on probleem lahendatud papadel-mammadel ei ole vaja autot seal peatada ja lapsukest autost välja lasta.
Nipsust tehti ju ära Haapsalu Gümnaasiumi likvideerimine ja selle asemele põhikool. Nii, et linnavalitsusel peaks juba asi KÄPAS olema, lihtne ja igavene lahendus.
Kõik on HÄPID!

Kurikale
10 aastat tagasi

Me lähme luigega pargi tänavale afterpartile.

sadama tanava elanik
10 aastat tagasi

sama olukord on ka igal hommikul algkooli juures ehte tanaval.

Tont.
10 aastat tagasi

Ea algatus. Aga iga talgu lõpus on pidu. Kas seekord Nõva kodus ??

juhuslik lugeja
10 aastat tagasi

minu auto ei olegi pildile jäänud, ma peatusin ka keset teed. aga kus ma peaks seal peatuma siis?

juss
10 aastat tagasi

peatuda võib vastavalt eeskirjale ja kui pole võimalust, siis ka ei peatu. on sellest väga raske aru saada?

nii on
10 aastat tagasi

Loodetavasti tehakse põhikooli-esise hommikusele korralagedusele ka kord lõpp. On ainult aja küsimus, kui keegi vöötrajal alla aetakse või siis papa-mamma autost vasakust uksest mööduva auto rataste alla hüppab.