Politseiasutuste lahtiste uste päev oli populaarne

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Harri Mardisoo näitas lastele märulipolitsei varustust. Foto: Arvo Tarmula
Harri Mardisoo näitas lastele märulipolitsei varustust. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu politseimajas ja kordonis oli eile paljus sagimist, sest kodanikepäeva puhul olid ametiasutuse uksed külalistele valla.

Politseiasutuste külastamiseks oli end eelnevalt registreerinud üle 250 inimese, enamik neist koolilapsed. „Harukordne,” ütles Haapsalu jaoskonna korrakaitsebüroo teenistuse vanem Marika Haller, kelle sõnul pole varem sellist rahvahulka ühe päeva jooksul politseimajas võõrustatud.

Politseitöö vastu tundsid huvi lapsed Vatlast, Ristilt, Orult ja Haapsalu Nikolai koolist. Taebla gümnaasiumist tuli politseinike ja piirivalvurite tööd vaatama näiteks näiteks poolsada algklasside last.

„Väga huvitavaid asju kuulsime,” kinnitasid Taebla kooli 2. klassi lapsed piirivalvelaevalt tagasi kaile ronides. Enne seda oli neile näidatud pinnaltpäästeülikondi, mida piirivalvurid merel olles kannavad, oma oskusi ja kuulekust demonstreeris piirivalvekoer.

Lapsed kinnitasid, et kordonis on nad esimest korda, kuid politseimajas on mõni neist varem käinud, sest seal töötab üks nende vanematest.

Õpetaja lisas, lapsed olid enne väljasõitu politseijaoskonda ja kordonisse väga elevil. „Kõik on väga tore ja jutt lastepäerane,” oli ka õpetaja külaskäiguga rahul.

Politseimajas näidati külalistele korrapidamisruumi ja selgitati, mis pilti näeb seal olevatest kaameratest. Lapsed said näha sõrmejälgede võtmise aparaati, märulivarustust ja politseivööd, proovida kuulivesti ja ronida politseibussi, mille vilkurid ja sireenid samuti tööle pandi. Samuti pakuti külalistele kommi.

Koolilapsed viidi ka arestikambrisse ja räägiti, millal sinna sattuda võib. „Arestikamber ei ole väga meeldiv koht ja parem on olla seaduskuulekas,” ütles Haller.

Marika Halleri sõnul oli koolide esmane tagasiside igati postiivne. „Ja meil oli jälle rõõmus meel, et meie asutust peeti selliselt tähtsal päeval külastamise vääriliseks,” lisas Haller.

Haapsalu kodakondus- ja migratsioonibüroo juht Mart Liba ütles, et neil käis kohe hommikul külas Nikolai kooli paarkümmend algklasside õpilast. Lapsed said proovida fotoboksi ja allkirja andmist, neile räägiti, millega büroo tegeleb ja kui vanalt saab ise hakata oma dokumendiasju ajama.

Muus osas oli teisipäev igati tavapärane tööpäev – võeti vastu dokumenditaotlusi ja väljastati dokumente, võeti vastu elamislubade taotlusi.

Haapsalu kodakondsus- ja migratsioonibüroo on kodanikupäeva puhul avatud tavapärasest kauem – kella 19ni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments