Alla kolmandiku lastest teab, et iga päev tuleb süüa vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilja

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuigi puu- ja köögivilju peaks sööma viis peotäit päevas, ei söö 18% lapsi mõni päev neid üldse. Foto internet
Kuigi puu- ja köögivilju peaks sööma viis peotäit päevas, ei söö 18% lapsi mõni päev neid üldse. Foto internet

Septembris viis uuringufirma TSN EMOR uuringu, millest selgus, et kuigi Eesti lapsed armastavad väga puuvilju ja keskmiselt köögivilju, teab vaid 31% lastest, et iga päev tuleb süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilju.

Eesti laste arusaamaga puu- ja köögiviljade tarbimise tähtsusest tegelenud uuringu valimi moodustasid 501 last vanuses 6-14 aastat. Neist 89% vastas, et neile maitseb enamik puuvilju ja marju.

Köögiviljade osas oli positiivsete vastuste hulk mõnevõrra tagasihoidlikum: 68% vastanutest kinnitas, et neile maitseb enamik köögivilju ja 29% vastajatest ütles, et neile maitseb mõni üksik köögivili.

Ainult 31% küsitlusele vastanud lastest teadis soovitust, et iga päev tuleb süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilja. Ligi pool (49%) lastest siiski kinnitas, et nad on televiisoris, raadios, tänaval, koolis või mujal märganud soovitust süüa 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas ning 55% vastajatest väitsid, et nad on proovinud selle soovituse järgi süüa rohkem puu- ja köögivilju (vähemalt 5 peotäit) päevas.

Küsimusele puu- ja köögiviljade tarbimise kohta vastati kõige sagedamini – nii ütles 37% vastajatest – et päevas süüakse umbes 1-2 peotäit puu- ja köögivilja. Soovitusliku viis peotäit puu- ja köögivilja päevas sööb enda kinnitusel ainult 12% vastajatest. Koguni 18% vastajatest kinnitas, et nad tarbivad puu- ja köögivilja mõni kord nädalas ja ei söö seda iga päev.

„Küsitluse tulemusel võib väita, et jätkuvalt on vajalikud erinevad teavituskampaaniad puu- ja köögivilja igapäevase tarbimise edendamiseks, et tõsta laste teadlikkust ning suurendada puu- ja köögiviljade reaalset tarbimist. Kui Maailma Tervise Organisatsiooni andmete järgi on soovituslik tervislik tarbimiskogus 400-500 grammi päevas, siis Eesti elanikud tarbivad Statistikaameti andmetel viimase kolme aasta keskmisena ca 350 grammi värsket puu- ja köögivilja ning marju päevas,“ ütles uuringu tellinud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Põllumajandus-Kaubanduskoda viib ellu puu- ja köögivilja tarbimise edendamiseks kolm aastat kestvat programmi, mida rahastavad Euroopa Liit, põllumajandusministeerium ja Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments