Koalitsioonileping on sõlmitud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Teisipäeva õhtupoolikul kirjutasid Urmas Sukles (pildil paremal), Kalju Aigro, Jaanus Karilaid (pildil vasakul) ja Peeter Vikman alla Reformierakonna ja Keskerakonna valimisnimekirjade sisulisele koalitsioonilepingule, mille põhjal valitsetakse Haapsalu linna järgmised neli aastat. Foto Arvo Tarmula
Teisipäeva õhtupoolikul kirjutasid Urmas Sukles (pildil paremal), Kalju Aigro, Jaanus Karilaid (pildil vasakul) ja Peeter Vikman alla Reformierakonna ja Keskerakonna valimisnimekirjade sisulisele koalitsioonilepingule, mille põhjal valitsetakse Haapsalu linna järgmised neli aastat. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu Reformierakonna ja Keskerakonna juhid sõlmisid teisipäeva õhtul sisulise koalitsioonilepingu, mis määrab ära linnavõimu tegevuse järgmisel neljal aastal.

Reformierakonna lubatud vehklemis– ja invaspordihallist on koalitsioonilepingus saanud spordihall invaspordile, kergejõustikule, vehklejatele ja lauatennisele.

„Meie poolt tuli näiteks lauatennis juurde. Nii saab raha kergemini kätte ja on kogukonnale kasulikum, vehklemishall üksi ei oleks mõistlik ehitis,” ütles Keskerakonna siinne juht Jaanus Karilaid.

Enne valimisi ütles Karilaid Lääne Elule, et ei pea Reformierakonna lubatud linna allasutuste ametnike 25protsendist palgatõusu realistlikuks. Nüüd on lubadus koalitsioonilepingus sees ja Keskerakond päri.

„Võib–olla ei pannud ma tähele, et nad lubasid seda nelja aasta peale kokku. Nelja–viie aastaga on küll realistlik. Et treenerite, lasteaiaõpetajate palka tuleb tõsta, on elementaarne,” tunnistas Karilaid.

Tasuta koolitoit jõuab lepingu järgi põhikoolilaste lauale järgmise kooliaasta algusest ja see tuleb tervislik.

Kui Reformierakonna programm lubas parandada linna kõnniteid, siis koalitsioonileping täpsustab, et teid parandatakse vähemalt pool kilomeetrit aastas.

Reformierakonna Haapsalu juhi Urmas Suklese sõnul läheb parandustöödeks üsna pea. Kohe, kui linnavalitsus on ametis, koostatakse remonti vajavate teede–tänavate pingerida ja hakatakse otsast pihta.

Keskerakonna lubadusi on vähem
Koalitsioonilepingu aluseks on Reformierakonna 65 valimislubadust, millele on lisatud tunduvalt lühema programmiga valimistulle läinud Keskerakonna ideed.

„Meie programmis kajastuski nelja aasta tülideta koostöö, meie ja Keskerakonna mõtted,” kinnitas Sukles.

„Me ei pidanud millestki loobuma,” sõnas Karilaid.

Lepingus seisab, et koalitsioon kaasajastab Haapsalu turu kauplemistingimused. Karilaiu sõnul tähendabki see sisult Keskerakonna munitsipaalturu idee täideviimist.

„Viime turu Linnamajanduse ASi alla täpselt, nagu rääkisime. Projekt on (aselinnapea Peeter) Vikmani laual ja ootab rahastust,” ütles Karilaid. Turg saab uue väljanägemise ja siseruumid.

Urmas Suklese sõnul on Keskerakonna oluline panus koalitsioonilepingusse munitsipaaleluaseme programm.

„Kui on võimalik lisaraha saada, ehitame mõne maja, kuhu tulevad sotsiaal–munitsipaalkorterid,” selgitas Sukles. Maja võiks tulla nt katlamaja vastas olevale tühjale platsile või Valgeväljale.

Munitsipaalmaja ei tähendaks aga uusi elukohti, vaid sinna viidaks üle praegused sotsiaalmaja, turvakodu ja linna sotsiaalkorterite elanikud.

Ka tahaks linn Suklese sõnul noortele peredele soodushinnaga elamukrunte müüa.

Sukles toonitas, et mõte on alles uus ja seega krobeline.

Keskerakonna sulest on pärit ka lubadused luua Ants Laikmaa pargipaviljon ja elustada Cyrillus Kreegi pärand. Karilaiu sõnul läheb töö nende kahe kallal lahti kohe.

Linn hakkab ostma puuetega inimestele abivahendeid, mille ostmisega viimased ise toime ei tule, nt ratastoole ja proteese.

Seni on puudega inimesed pidanud maksma 10 protsenti omaosalustasu, kuid Suklese sõnul on mõned vahendid lihtsalt nii kallid, et inimene ei jaksa sedagi maksta.

Reformi– ja Keskerakonna mõtted läksid Karilaiu sõnul lahku vaid linna bussiliikluse korraldamise asjus. Kui Reformierakond soovis tasuta bussisõitu linnaliinidel, siis Keskerakond hoopis munitsipaalbussi.

Lepingusse sai praegu vaid tasuta bussisõit õpilastele, kellel on selleks vajadus.

Tähelepanu saavad kõigi erakondade lubadused
Paarkümmend Reformierakonna valimislubadust jäi koalitsioonilepingust välja, sh elanike kaasamine eelarvest teatud summa jagamisse.

„Muidu oleks leping liiga pikk, aga kõik, mida me oleme lubanud, püüame ikka täita. Lihtsalt on eelarve pingeline — kui tekib selline summa, siis kindlasti küsime rahvalt nõu, mida sellega teha,” ütles Sukles.

Välja jäid tervislik lasteaiatoit ja lasteaiakohad kõigile, sest esimesega hakatakse koolitoiduga kõrvuti tegelema ja teine on juba tagatud.

Sukles toonitas, et tegelikult vaatab linnavõim üle kõikide erakondade lubadused ja üritab teostada, mida saab.

„Näiteks sotside volinikega oleme juba kohtunud ja ootame, et nad teeksid oma ettepanekud, kuidas elanikke volikogu töösse kaasata,” ütles Sukles. Spetsialistide toomine volikogu komisjonidesse oli SDE peamine valimislubadus.

„IRLiga suhtleme praegu veel Lääne Elu teel — nemad on selle valinud, kuid ma usun, et mingil hetkel tuleb ka koostöö,” lisas Sukles.

Kas antud lubadused ka täidetakse, oleneb Karilaiu sõnul täiesti sellest, milliseid pöördeid teeb majandus.

„Panime kirja, mida tahame teha. Kui maksulaekumise tendents jätkub nii nagu praegu, siis saame kõigega hakkama. Kui mitte, siis me ei saa üle hüpata oma varjust,” sõnas ta.

Esimese, sisupunktideta koalitsioonilepingu sõlmisid Reformi– ja Keskerakond kohe pärast valimistulemuste teatavakssaamist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
giay da nam cao cap
10 aastat tagasi

Im grateful for the article post.Much thanks again. Great.

dmvvatest
10 aastat tagasi

I loved your post.Really thank you!

fx range traders
10 aastat tagasi

Im obliged for the blog post.Much thanks again. Awesome.

server cabinet
10 aastat tagasi

I am so grateful for your blog.Much thanks again. Will read on…

ca life insurance Orange County
10 aastat tagasi

Fantastic post. Will read on…

PTU Options Mastery
10 aastat tagasi

I think this is a real great blog.Much thanks again. Keep writing.

FB Echo review
10 aastat tagasi

Major thankies for the article post. Much obliged.

5 dollars
10 aastat tagasi

Looking forward to reading more. Great article. Want more.

linnakodanik
10 aastat tagasi

Ka mul tekkisid kahetised tunded kui nägin pilti kus Karilaid koos rahvavaenlasega klaase kokku lõi.
Karilaid võiks avalikkusele seda rahvavaenlase teemat rohkem lahti rääkida.

kodanik
10 aastat tagasi

mina ka ei saa sellest aru. Haapsalus normaalseid inimesi küll, kellega võiks koostööd teha. Nüüd oli vaja siia tuua mingi Savisaare lakei. Aga mida teie, rahvavaenlased, siin üldse õiendate.