Entrumis asub ettevõtlikkust arendama 101 Läänemaa noort

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mullu pälvisid kõige ettevõtlikumate noorte tiitli Saaremaa noormehed Mihkel Kristofer Vajak ja Mikk Kärner tahvelarvutipõhise Android-õpiku väljatöötamise eest. Foto: Entrum
Mullu pälvisid kõige ettevõtlikumate noorte tiitli Saaremaa noormehed Mihkel Kristofer Vajak ja Mikk Kärner tahvelarvutipõhise Android-õpiku väljatöötamise eest. Foto: Entrum

Täna, 29. oktoobril alustab Tallinnas piduliku avasõuga oma neljandat hooaega Eesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede arenguprogramm ja konkurss Entrum. Programmis osaleb 600 Põhja-Eesti noort vanuses 13–19 aastat, neist 101 Läänemaalt.

Entrumi tegevjuhi Darja Saare sõnul on programm noorte jaoks unikaalne võimalus teha oma elus seitsme kuuga 180-kraadine pööre.

„Entrum aitab noorel leida enda sees peituva ettevõtluspisiku ja avastada, kuidas nemad ise saavad haarata elu juhtimise ohjad oma kätte, mitte vastupidi,“ rääkis Saar. „Tahame edendada noortes arusaama, et igaüks meist saab Eesti elu paremaks muuta,“ lisas Saar.

Eesti Energia juhatuse esimehe ning Entrumi algataja Sandor Liive sõnul on noorte arenguprogramm ja konkurss kolme viimase hooajaga näidanud, et noortel on julge pealehakkamise ja sihikindlusega võimalus muuta meie ühiskonda. „Täna algava hooajaga saame piirkonnast piirkonda liikunud Entrumiga ringi peale kogu Eestile. Usun, et ENTRUMi noortest sirguvad just need tulevikutegijad, keda leiame kümne-paarikümne aasta pärast ettevõtluse võtmepositsioonidelt,“ rääkis Liive.

Silmapaistvamateks näideteks varasemast on piirkondliku tööpuuduse vähendamiseks loodud Ida-Virumaa noorte tööbörs InSpe, Otepää gümnaasiumi õpilaste algatatud õpilasvahetusprogramm VeniVidiVici ja Saaremaa noorte arendatud interaktiivne e-õpik AndroidÕpik.

Nokia kontserdimajas toimuv suurejooneline Entrum avasõu annab avalöögi programmi seitse kuud vältavale inkubatsiooniperioodile. Entrumi õppeaasta jooksul arendatakse 600 Harjumaa, Järvamaa, Läänemaa ja Raplamaa noores praktiliste tegevuste kaudu ettevõtlikkuse kompetentse.

Entrumi avaüritusel „Algatan julgelt!” julgustavad noori tegudele ENTRUMi patroonid Tanel Padar, moelooja Liina Stein, Eesti tudengisatelliidi juhendaja Mart Noorma, restoraniomanik Anni Arro ja tippvehkleja Nikolai Novosjolov. Lisaks panustab mentoritena noorte arengusse ligi 140 tegutsevat ettevõtjat üle Eesti.

Igakuistest õppesessioonidest koosnev arenguprogramm kulmineerub ettevõtlikkusideede konkursiga, mille tulemuste alusel annab Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves tuleva aasta maikuus parima teostusega idee autoritele üle tiitli „Eesti Ettevõtlikumad Noored 2014“ .

Entrum on Eesti Energia algatatud ja koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga ning Eesti kaubandus-tööstuskojaga ellu viidav üleriigiline noorte ettevõtlikkusideede konkurss ja arenguprogramm. Entrum on kolmeaastase rotatsiooni põhimõttel tegutsemise jooksul arendanud ettevõtlikkust rohkem kui tuhande viiesajas noores. Ida-Virumaa, Lõuna-Eesti ja Lääne-Eesti noored on programmi raames ellu toonud 346 sotsiaalse ettevõtluse, tehnoloogia, öko- ja loomemajanduse valdkonna ideed.

Entrumi programm on pärjatud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi konkursil 2011. aasta parimaks ettevõtluse edendajaks, Rootsi äriauhinna 2011 konkursil parimaks sotsiaalselt vastutustundliku ettevõtluse algatuseks ja EMSL 2011. aasta konkursil parimaks kodanikuühiskonna ärisektori algatuseks, 2013. aasta ülemaailmse kaubanduskodade konkursi parimaks noorte ettevõtlikkusprojektiks ja programm on 2013. aasta üle-euroopalise vastutustundliku ettevõtluse auhinna võitja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments