Arvutiga töötaja töövõimest

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tänapäevane töökeskkond ja töö iseloom erinevad oluliselt eelnevate aegade omadest, eriti arvutiga töötajatel. Pikaaegset staatilist pinget põhjustav asend kuvari ees võib põhjustada erinevalt väljendunud õlavöötme, käte ja seljalihaste vaevusi, mis võivad hiljem kujuneda kutsetööga seostatavateks haigusteks.

Regulaarsete puhkepauside olemasolu või nende puudumine koos vale töötamise asendiga soodustavad luu-lihaskonna vaevuste teket. Luu-lihaskonna vaevuste varajane diagnoosimine ja haigusseisundeid ennetavad tegevused – füüsilise töökeskkonna ja töötingimuste parandamine, töökorralduse muutmine, individuaalse käitumise muutmine, ennetamaks negatiivse psühhoemotsionaalse stressi teket, mis võivad olla tingitud nii töö kiiretest tähtaegadest, suhetest kaastöötajate ja ülemusega – on aluseks töötaja töövõime säilimisele ja tööelu kvaliteedi parandamisele.

Tallinna tehnikaülikooli projekti „Töövõime ja sotsiaalne kaasatus” eesmärgiks on välja selgitada töötajate töövõime, tööstressi taset ja luu-lihaskonnavaevuste väljakujunemist mõjutavaid tegureid kuvariga töötajatel, milleks kaasati uuringusse erinevatest töökeskkondadest kuvariga töötajaid Eestis, Lätis ja Soomes.

Projekti käigus uuriti lähemalt 66 kontoritöötajat kolmes Eesti ettevõttes. Esialgsete uurimistulemuste analüüsil on leitud kas nõrgemalt või tugevamalt väljendunud luu-lihaskonna vaevusi kuni 80% kuvariga töötajal, seda eelkõige üle 35aastaste naiste ning alla 35aastaste meeste hulgas. Selgus, et 30% kontoritöötajatest kaebasid kaelavalu üle, sellele järgnesid kaebused õlavöötme (21%) ning selja üle (20%). Randmevalu üle kaebasid 12% töötajatest ning küünarvarrevalu üle 6% uuringus osalenud töötajatest.

See teeb vägagi aktuaalseks luu-lihaskonna vaevuste ennetamiseks kasutatavate meetmete – varajane diagnoosimine, füüsilise aktiivsuse edendamine, ennetava ja taastusravi võimaluste kasutamine –, aga samuti psühhosotsiaalsete pingetega toimetulemismetoodikate omandamise Metal Age metoodika põhjal. Kõigi ennetatavate meetmete põhieesmärgiks on töötajate töövõime säilitamine võimalikult pikaks ajaks ja tööelu kvaliteedi säilitamine.

Projekti “Töövõime ja sotsiaalne kaasatus” rahastab osaliselt Euroopa Liidu Kesk-Läänemere programm Interreg IVA.

Silver Saarik
ja
Viive Pille,
töötervishoiuarstid

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
:(((((
9 aastat tagasi

Viive Pille andis väga haigele IT töötajale nõu tööle tagasi minna. NYYD on töötaja enamuse oma elust haiglas sees ja kannatab suuri valusid. Aastaid juba. Loomulikult tööandja vallandas tervise tõttu kiirelt ja ühe poolselt töötaja. Kas inimene pidi töötama end sandiks? Kas poleks olnud targem siiski teda ruttu ravima hakata? Oleks tervis alles! Häbi Arstile igatahes! Sellise mõtteviisiga arst ei sobi päris kindlasti teistele arstidele eeskujuks.