Nägemisvaegurid tähistasid valge kepi päeva

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Pimedate raamatukogu teabejuht Priit Kasepalu tutvustas punktkirja kirjutusmasinat. Foto: Riina Tobias
Pimedate raamatukogu teabejuht Priit Kasepalu tutvustas punktkirja kirjutusmasinat. Foto: Riina Tobias

Eesti pimedate raamatukogu teabejuht Priit Kasepalu tutvustas teisipäeval Haapsalu sotsiaalmajja kogunenud nägemispuudega Läänemaa inimestele raamatukogu pakutavaid lugemisvõimalusi. Ka nägid kokkutulnud, kuidas töötab punktkirja ehk Braille’ kirja kirjutusmasin.

„Saab kirjutada sama kiiresti kui tavalise kirjutusmasinaga,” ütles Kasepalu.

Kasepalu rääkis, et nägemise kaotanud saavad nii punktkirjas kui ka heli–, puute– ja e–raamatuid, heli– ja e–ajalehti–ajakirju ning kirjeldustõlkega filme laenata Eesti pimedate raamatukogust (www.epr.ee). Raamatukogul on 700 lugejat üle Eesti, nende seas ka läänlasi, kuid võiks olla rohkem.

Ka Tiiu Leidsalu Läänemaa nägemisvaegurite ühingust muretses, et peale 40 liikme on kindlasti rohkem inimesi, keda ühing saaks aidata. Ta kutsus kokkutulnuid üles sõpru ühingusse kaasa võtma, et need ei jääks ilma abist ja toetusest. Näiteks ei pruugi kõik nägemisvaegurid teada Eesti Televisiooni ja ETV2 pakutavast heliliste subtiitrite võimalusest. „Saame õpetada,” julgustas Leidsalu.

Kord nädalas suhtlevad Läänemaa pimedad Skype’is konverentskõne kaudu, kord kuus tegutseb Skype’is „kirjanduslist”. „Loeme ühe raamatu läbi ja arutame,” kirjeldas kirjanik Anni Oraveer.

Nägemisvaegurid saavad kokku kord kuus, kord nädalas on ettelugemise päev. 22. okt kell 11 kogunetakse sotsiaalmajja tähistama rahvusvahelist ettelugemise päeva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments