Neitsi Maarja reisis Haapsallu

Lääne Elu

info@le.ee

Neitsi Maarja kuju ootab uudistajaid. Foto Anu-Soojarv

Iga aasta 15. oktoobril märgitakse valge kepi päeva – juhitakse tähelepanu pimedate inimeste probleemidele ja nende lahendusvõimalustele. Läänemaa nägemisvaegurite ühing korraldas tähtpäevaürituse 14. oktoobril Haapsalu sotsiaalmajas.

Avaettekandes rääkis muinsuskaitsja Anu Soojärv kuurortlinna skulptuuridest. Koos temaga oli Haapsallu reisinud ka Tallinna piiskopliku toomkiriku 17. sajandist pärit altariseina päris tipus asuva kuulsa puunikerdaja Christian Ackermanni loodud puitskulptuuri „Neitsi Maarja“ 3D prinditud koopia, mis valminud Eesti kunstiakadeemias.

Kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem kirjutas oma Facebooki-postituses: „See on küll äge ja õige. Mäletan, et pärast seda, kui Raili Ilves oli pimedana pool tundi kirjeldanud, kuidas ta sõrmedega antiikskulptuuri „Vibu pingutav Amor“ marmorkoopiat näeb, mõtlesin: ma ei kirjelda enam kunagi ühtegi skulptuuri, sest nägijana ei näe ma pooltki sellest, mida näeb Raili. Ja mul hakkas ühtaegu väga-väga kurb ja rõõmus: mina ei näe kunsti … aga pime näeb, kui talle anda võimalus.“

Nägemispuudega inimeste võimalusi kultuurist osa saada tutvustas Eesti pimedate raamatukogu juhataja Marja Kivihall ja vabatahtlike seltsiliste projekti selle Läänemaa koordinaator Svea Stamberg. Sotsiaalmaja lauluklubi juhi Ülle Meistri akordionimängu saatel lauldi ühiselt vanu laule. Märgiti ka ühingu liikme Anni Oraveeri lähenevat 80. juubelisünnipäeva. Ta on andnud välja mitu eesti- ja setokeelset raamatut ning tema eestvedamisel on vabatahtlike esituses tehtud nägemispuudega inimestele heliraamatutena kuulatavaks 612 raamatut.

Priit Kasepalu

Eesti Pimedate Liidu juhatuse aseesimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Swen
1 aasta tagasi

Kiidetud olgu Jeesus Kristus

Swen
1 aasta tagasi

Püha Jumala ema

kui
1 aasta tagasi

nüüd seda jeesuse jura uskuda , peaks see kipskuju nägijaks saama

Loor
1 aasta tagasi
Reply to  kui

Mõnikord võiks vaikida, näiks viisakam.

kui
1 aasta tagasi
Reply to  Loor

puuslike seltsis elad, muutud ka ise puuslikuks