Moodne suitsuahi annab Lihula kaluri tööle lisaväärtust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänase Postimehe vahel olev teemaleht Maaelu Edendaja kirjutab Lihulas kalu suitsutavast ettevõttest Kipper Kala.

Kipper Kala omanik Andres Habak, kes käib ka ise merel kalal, ütleb, et toore kala müük on aastatega kõvasti langenud, sest noored inimesed ei viitsi enam kala puhastada ega praadida. Ta ennustab, et kümne aasta pärast langeb toore kala müük väga madalale, seetõttu leiab ta, et kalatööstuse tulevik ongi just valmistoodang.

Eelmisel aastal soetatud soodsa ja täisautomaatse Saksamaal valmistatud suitsuahju kohta ütleb omanik, et see oleks võinud tal olemas olla tunduvalt varem.

Kalasuitsutamine ja sellele eelnev tegevus on korralik käsitöö. “Mul pestakse kõik lestad ükshaaval hambaharjaga seest puhtaks,” kirjeldab Habak.

Klientide leidmisega ettevõtjal raskusi pole – nõudlust on rohkem, kui toota jõutakse. Kala saab osta otse tsehhist, kohalikust poest ja ettevõtte enda kioskist. Habak käib oma toodangut pakkumas ja tutvustamas ka laatadel. Kalatsehhi peamised püsikliendid on aga kohalikud.

Et Habak suitsutab ainult värsket kala, on ühe kuu toodangumaht väga erinev, sõltuvalt väljapüügist 600 kilost kuni 1500 kiloni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments