Veebikeskkond aitab valida kõige meelepärasema parlamendiliikme

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Alates täna keskpäevast on inimeste käsutuses uus veebikeskkond Parlamendikompass 2013, mis võimaldab selle kasutajal leida riigikogu liikmete hulgast oma poliitilistele eelistustele kõige rohkem vastava saadiku, vahendab BNS.

Sobivuse arvutamise aluseks on alates 2011. aasta valimistest riigikogus töötavate parlamendliikmete reaalne käitumine 30 seaduseelnõu ja eelnõu muudatusettepaneku hääletamisel. Parlamendikompass näitab, millisel määral kattuvad veebikeskkonna kasutaja ja rahvaasemike eelistused, teatas Tartu ülikooli riigiteaduste instituut BNSile.

Sarnane platvorm www.valijakompass.ee oli kasutusel ka 2011. aasta riigikogu valimiste eel, mil seda proovis ligi 100 000 unikaalset kasutajat. Erinevalt valijakompassist on aga parlamendikompassiga leitava sobivuse aluseks riigikogu liikmete reaalne käitumine hääletamisel, mitte erakonna valimislubadused või üldine poliitiline ideoloogia.

Parlamendikompass on loodud Tartu ülikooli riigiteaduste instituudi, teaduskeskus AHHAA, Eesti Rahvusringhäälingu ja e-riigi akadeemia koostööna. Projekti finantseerib Tartu ülikooli rektori fond.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments