1. oktoobrist on lubatud šaakali küttimine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Keskkonnaamet andis jahimeestele õiguse küttida alates 1. oktoobrist šaakaleid.

Šaakaleid on esialgu lubatud küttida kuni tuleva aasta 31. märtsini, teatas keskkonnaamet. Amet annab jahipiirkonna kasutajaile õiguse väljastada jahiseaduse nõuetele vastavatele inimestele tasuta suuruluki luba šaakali kui võõrliigi küttimiseks liigi arvukuse reguleerimise eesmärgil.

Šaakalit võib küttida samamoodi kui rebaseid ja kährikuid. Peibutus-, varitsus- ja hiilimisjaht või püük kastlõksuga on lubatud tuleva aasta märtsi lõpuni, uru- või ajujaht ning jaht jahikoeraga või piirdelippe kasutades on lubatud tuleva aasta veebruari lõpuni.

Kaitseala piires olevatel merelaidudel ja väikesaartel võib šaakalile jahti pidada kastlõksu või jahikoeraga 2013. a asta oktoobrist 2014. a asta märtsi lõpuni. Šaakali küttimisel kaitstavatel aladel tuleb järgida ka kaitse-eeskirjades sätestatud täiendavaid liikumis- ja ajalisi piiranguid.

“Igast kütitud või hukkununa leitud šaakalist tuleb teavitada keskkonnaagentuuri ulukiseireosakonda. Samamoodi kui suurkiskjate puhul, tuleb koguda kütitud või leitud looma bioproovid, mis annavad teavet šaakalite asurkonna seisundi ja juurdekasvu näitajate kohta,” ütles keskkonnaameti looduskaitse osakonna juhataja Tarvo Roose.

Ameti teatel võib šaakal ohustada kaitsealuseid liike ning kaitstavate alade kaitse-eesmärke. Šaakali arvukuse kiire tõus võib suurendada maas pesitsevate lindude, kahepaiksete ja roomajate arvukuse vähenemist.

Tänavu märtsis avastati šaakalid Lääne-Eestist Hanila vallast. Augusti alguses lasti Kiviõli jahipiirkonnas maha kähriku moodi loom, ulukiuurija Peep Männil määras looma šaakaliks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments