Maksuamet uurib suurt maksupettust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nurme vabrikuna tuntud hoonetes tegutsevad keeruliste ja ajas muutuvate omanikega firmad. Maksuameti käibemaksupettuse uurimine võib puudutada mõnda neist.
Nurme vabrikuna tuntud hoonetes tegutsevad keeruliste ja ajas muutuvate omanikega firmad. Maksuameti käibemaksupettuse uurimine võib puudutada mõnda neist.

* Maksupettuste sooritamiseks lõid kuritegeliku ühenduse liikmed ettevõtete keti, mida ise ka juhtisid

Maksu– ja tolliamet uurib Läänemaaga seotud käibemaksupettust ja kuritegeliku ühenduse loomist, kahtluse all on seitse tekstiilitööstusega seotud isikut ja üks ettevõte.

Nimesid prokuratuur ja maksuamet ei avalda, kuid usaldusväärsed allikad on Lääne Elule kinnitanud, et tegemist on n–ö Nurme vabrikuga.

Maksuameti 3. septembri pressiteate kohaselt tehti augusti lõpus Lääne– ja Harjumaal ühel ajal 27 läbiotsimist, kahtlustatavana peeti kinni kuus isikut. Läbi otsiti nende elu– ja töökohad ning sõidukid.

Maksuamet kahtlustab, et riigilt on alusetult tagasi küsitud 3,8 miljonit eurot käibemaksu ja et kahtlusalused on loonud kuritegeliku ühenduse.

Lääne ringkonnaprokuröri Indrek Kalda andmeil esitas kahtlusalune ettevõte jaanuarist 2012 juunini 2013 maksudeklaratsioonides tahtlikult valeandmeid. Kajastati fiktiivseid tehinguid tekstiiltoodete soetuse ja edasimüügi kohta Läti Vabariiki.

Kuritegeliku ühenduse liikmed lõid ettevõtete keti, mida ise ka juhtisid.

„Kuritegelik ühendus oli kuuest isikust koosnev püsiv isikutevahelise ülesannete jaotusega ühendus, mis oli loodud maksukuritegudest varalise kasu saamise eesmärgil,” selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm Lääne Elule.

Selle juhtumi märksõnad on kõrge organiseerituse tase, rahvusvahelisus ning põhjalik planeerimine, ütles maksuameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus pressiteates.

Annely Erm ütles teisipäeval, et kahtlustus on esitatud seitsmele füüsilisele ja ühele juriidilisele isikule. Vahistatud ei ole kedagi. Menetlustoimingute käigus on kinni peetud vara ligi 400 000 euro ulatuses.

„Kahtlustatavate vara on arestitud konfiskeerimise tagamiseks,” ütles Erm. „ Seda otsustab kohus otsuse tegemisel.”

Suures ulatuses maksukelmuse eest võib minna kuni 7 aastaks vangi. Kuritegeliku ühenduse loomise eest on vangistus 5–15 aastat, ühendusse kuulumise eest 3–12 aastat.

Ermi sõnul ei ole võimalik ennustada, kui kaua uurimine aega võtab. Küll on uurimisel arvestatud, et ettevõtte tegevuse jätkamine oleks võimalik.

„Ettevõtte juhid peaksid andma selge signaali, et see ei puuduta praegusi töötajaid ega töökohti,” ütles linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid.

„Seoses menetlusega ei ole kahjuks võimalik täpsemaid kommentaare anda,” vastas PVMP–EXi juhatuse liige Alar Engman Lääne Elu palvele olusid selgitada. „Kinnitan, et kahtlustus on põhjendamatu ega puuduta vabriku igapäevast tootmistegevust. Usun, et eksitus laheneb võimalikult kiiresti. Ettevõtte juhina teen kõik endast sõltuva, et vabriku töö ei oleks häiritud.”

Nurme vabriku firmad on omavahel seotud

Nurme ja Turu tänava aadressile, kus asuvad kunagise Sulevi, uuemal ajal Nurme vabrikuna tuntud hooned, on registreeritud mitu ettevõtet. Kõigil neil on üks telefoninumber ja üks meiliaadress.

Mitu neist on varemgi olnud seadusega pahuksis.

Mais 2003 kirjutas Äripäev, et maksupolitsei puistab Eesti ühe edukama rõivatööstuse, PVMP–EXiga seotud firmat Polar Consulting. Maksuamet kahtlustas, et Polar Consulting korraldab fiktiivset eksporti.

Maksupolitsei pidas toona kinni PVMP–EXi ühe juhi Alari Engmani ja otsis läbi Polar Consulting Inc filiaali. Kontrolliti ka uurimisaluste ettevõtetega seotud Polar Tekstiil OÜd.

Suurima tööandja omanik on Küprosel

Kõik need firmad tegutsevad praegugi.

Polar Tekstiili mullusest 12 miljoni eurosest müügitulust andis 97% rõivaste hulgikaubandus. Enamik kaubast realiseeriti Eestis.

Aastaaruande põhjal 27 töötajaga firmal on maksuametiga pooleli vaidlus 5,5 miljoni eurose maksuvõla üle. BNSi hiljutise teate kohaselt juhib Polar Tekstiil praegu maksuvõlglaste edetabelit Eestis.

Firmal on kaks omanikku: suurem osa on Bahamal registreeritud Polar Consulting Inc, väiksem osa Stanislav Podžuki käes, kes kuulub ka juhatusse.

Nurme ja Turu tänava suurim tööandja on aga 260 töötajaga PVMP–EX, kus õmmeldakse spordi–, matka– ja jahirõivaid, viigipükse ja seelikuid.

Ettevõtte mullune müügitulu oli ligi 20,5 miljonit eurot, puhaskasum ligi miljon eurot.

Üle poole müügitulust ehk 10,76 miljonit eurot andis kauplemine Lätiga. Rootsi moodustas müügitulust 7,6 miljonit eurot, Eesti üks miljon. Teiste riikide osa on väiksem.

Üle poole müügitulust ehk 10,8 miljonit eurot andis rõivaste hulgimüük. Rõivaste tootmine andis 9,7 miljonit eurot.

PVMP–EXi osanike ring on aina koondunud, nii et läinud aasta lõpust on peaaegu kõik osakud Küprosel registreeritud Yulgar Holdings Limitedi käes. Sellel firmal on tänavu veebruaris registreeritud Eesti filiaal, mille juhatuse ainuke liige on Nikita Podžuk.

PVMP–EXi juhatuse liige Alari Engman on selles firmas väikeosanik. Küprose firma kõrval on PVMP–EXi teine osanik Nurme Vabrik OÜ. Selle firma võrdsed omanikud on Alari Engman ja Nikita Podžuk. Nurme vabrikul endal ei ole töötajaid ega müügitulu.

Polar Tekstiil OÜ
Turu 5, Haapsalu. Tel 472 0100.
27 töötajat.
• Rõivaste hulgi– ja jaemüük ning tootmine.
• Mullune müügitulu 12,1 miljonit eurot, sh 97% rõivaste hulgikaubandus, 2% pealisrõivaste tootmine.
• 99,95% müügitulust realiseeriti Eestis.
• Kasum 147 400 eurot.

• Osakapital 6395 eurot

Osanikud
Bahamal registreeritud Polar Consulting Inc, 5116 eurot
Stanislav Podžuk, 1279 eurot.

Varem on olnud Nurme Vabrik OÜ nii asutaja kui ka osanik. 2010 oli Polar Tekstiil Läänemaa edukate ettevõtete edetabelis 9.

PVMP–EX OÜ
Nurme 1, Haapsalu. Tel 472 0100.
260 töötajat.
• Müügitulu 20,5 miljonit eurot, sh 53% tulu rõivaste hulgimüügist, 47% rõivaste tootmisest.
• 95% müügitulust andis eksport, 5% realiseeriti Eestis.
• Kasum 966 600 eurot.

• Osakapital 1 043 200 eurot

Osanikud
Yulgar Holdings Limited, Küpros,
988 800 eurot, osanik 28. detsembrist 2012.
Yulgar Holdings Limitedi Eesti filiaal, juhatuse liige Nikita Podžuk, esindaja Sofoclis Papavarnavas Küproselt.

Nurme Vabrik OÜ,
54 400 eurot

Nurme Vabrik OÜ
Nurme 1a, Haapsalu. Tel 472 0100
• Asutatud 1998
• Mullu aktiivne majandustegevus puudus, töötajaid ei ole, töötasu ei makstud.

Osanikud
Alari Engman 1278 eurot
Nikita Podžuk 1278 eurot

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
10 aastat tagasi

Very neat post.Really thank you! Awesome.

giay da nam cao cap
10 aastat tagasi

Great article.

girls sandals
10 aastat tagasi

Im grateful for the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

Virginia car insurance
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your blog article.Much thanks again. Want more.

fx range traders
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your blog.Thanks Again. Will read on…

Los Angeles
10 aastat tagasi

Very informative article post.Thanks Again. Great.

medicare advantage plans
10 aastat tagasi

wow, awesome article post.Thanks Again. Fantastic.

Options Mastery
10 aastat tagasi

Really enjoyed this post.Really thank you! Really Great.

Fb Echo
10 aastat tagasi

I am so grateful for your blog.Really thank you!

5 dollars
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your blog post.Thanks Again. Awesome.