Jaanus Karilaid: Meie ei heieta, me teemegi ära

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Laupäevases Lääne Elus kritiseeris IRLi Haapsalu volikogu kandidaat Heino Tamm keskerakondlase Jaanus Karilaiu soovi rajada linna Ants Laikmaa paviljon. Karilaid vastab.

Loomulikult võtab ja on võtnud praegune linnavolikogu koosseis paljude oma otsustega rahalisi kohustusi, mis kanduvad ka järgmistele koosseisudele.

Kui keskfraktsioon esitas sünnitoetust kahekordistava eelnõu, siis tuli ka IRLilt palju kriitikat. Haapsalu volikogus hääletusel ei saanud ma oma üllatuseks sellele otsusele IRLi ega SDE toetust. Me ei jäänud kinni riikliku perepoliitika heietustesse, me tegime lihtsalt ära. Lapsevanemad on hiljem aga ainult tänanud — süüdistused populismis jäid ainult poliitiliste oponentide kanda.

Matusetoetuse kehtestasime volikogus senise 0 asemele 100 eurot. Volikogu opositsioon vaatas ka sellele hapu pilguga, aga eakad on hiljem ainult tunnustanud. Me ei kukkunud heietustesse, et rahandusministeeriumi juhtimisel võeti see toetus 2009. aastal üldse ära ja lubati majanduse taastudes tagasi anda. Valitsus pole oma lubadust täitnud, meie aga tegime ära.

Summa ei sõltu liidetavate järjekorrast

Nüüd, mil me oleme muinsuskaitsespetsialisti Tõnis Paduga andnud üle otsuse eelnõu, taastamaks Ants Laikmaa mälestuseks imekaunist Krahviaia pargipaviljoni De la Gardie lossi vastas, leidub ikka keegi, kes hakkab otsima õiguslikke tõkkeid, looma Haapsalu suurmeeste edetabeleid ja „õiget” järjekorda. Neli aastat on vaikust ja kaks kuud enne valimisi tuleb terve plejaad „õpetlasi”. Positiivse emotsiooni andis aga Andres Ammas, kellega jäime pärast viimast volikogu istungit vestlema. Ammas lubas pargipaviljoni taastamist toetada juhul, kui ta saab kinnituse, et me ei unusta Ferdinand Johann Wiedemanni mälestust ehitistega jäädvustamast.

Just Tõnis Padu, kes on meie linna kõndiv entsüklopeedia, ja Andres Ammas, kes oli viimase nelja aasta kõige terasem opositsionäär, andsid mulle usku, et ajame õiget asja. Me teeme ka selle koos ära!

Ministeeriumid, maavalitsused ja omavalitsused on paljusõnalisi arengukavu täis, need seisavad riiulitel ja ootavad lõpmatuid täiendusi. Vaadake, kui palju läheb meil ühist maakondlikku energiat, et viia Haapsalu–Tallinna raudteeühenduse taastamise lõik majandusministeeriumi transpordiarengukavva. Selle ajaga oleks raudteeühendus pidanud juba töötama!

Lõputu arengukavadega tegelemine ja poliitiline otsustamatus ongi meie poliitika üks peamisi probleeme. Siim Kiisler tegeleb tõmbekeskuste mudeliga ilma, et tal oleks kõrvale pakkuda läbi analüüsitud rahastamismudelit või programmi. Ilma selleta on see tegevus ajaraiskamine, sest keskvalitsus rehkendab raha ikka enda kasuks ja kohaliku omavalitsuse kahjuks. Aastaid tagasi liikus maksurahast 25% kohalikule tasandile, nüüd on poliitilised nöörid veelgi lühemaks tõmmatud. Selle pildi eest ei vastuta ju keegi!

Mis on siis pildil tegelikult valesti?

Kui me tahame saabuvate valimiste eel üksteisega ausad olla, siis vaadakem ka tõele näkku. Haapsalut tõrjutakse Eestis ääremaakeskuseks, provintsilinnaks. Stenbocki maja tahab meid, kes me oleme ära lõigatud maalt ja merelt, riigirahastuse näljapajukil tiksutada arengukava taktis tasapisi kõrvaliseks kolkaks. Kui me nüüd ei astu võitlusse välise, riikliku provintsistamise, ja sisemise, hingelise provintsluse vastu, võib homme juba hilja olla. Ainult sellepärast on tarvis võidelda Haapsalu raudtee taastuse eest, ehkki paljud on Haapsalu võimalikule — veel võimalikule! — taassünnile käega löönud ja kolklusega leppinud kui paratamatusega.

Ainult sellepärast peame püüdma võrgustikus „Euroopa kultuurilinnad Eestis” taasluua Haapsalule majanduslikult nii perspektiivika „keiserliku kuurordi” maine. See on võimalik vaid raudteeühenduse taastamisega. Ainult sellepärast peame rõhutama, et oleme seotud Eesti kultuuri kesksete kandvate nimedega — Ferdinand Johann Wiedemanniga, Ernst Ennoga, Cyrillus Kreegiga, Ants Laikmaaga…

Selle missiooni suurimaks takistuseks saavad provintslikud linnajuhid, kolkluse mentaliteedi soojendajad ja levitajad. 20. oktoobril on valimised. Järgmise volikogu ajalooline missioon on ääremaastumise protsess ringi pöörata. Selle ülesande ulatab praegune volikogu tulevasele. Koos vastutusega, mis on meil ühine.

Pildil on aga valesti see, et IRLi kohalikud poliitikud laulavad vaikimisi hosiannat nende erakonna käes olevatele majandusministrile ja regionaalministrile — võtmata peast silmaklappe ja ilma neid portfelle sisuga täitmata ei saavuta me hüppelist arengut üheski kaardistatud tõmbekeskuses. Aga me ju tahame, et Haapsalus oleks jälle vähemalt 12 000 linnakodanikku.

See tõestaks linna elujõudu! Jah, sisuline ja kiireim lahendus peitub Stenbocki majas valitsuse vahetusega. Poliitika ja mõtteviis peab seal kardinaalselt muutuma. Seni hoiame aga Haapsalut heades kätes, et siis kui õige aeg, saab siin teha ka suuremaid tegusid.


Jaanus Karilaid,
Haapsalu linnavolikogu esimees, Keskerakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Video: Haapsalu Krahviaias algas Laikmaa paviljoni ehitus | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] suvel tulid Haapsalu linnavolikogu volikogu esimees Jaanus Karilaid ja linna muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu välja mõttega, et Krahviaias […]

Karu
10 aastat tagasi

ei peagi erakonna liige olema. kui partsu kaitsed, siis vasta milles tema poliitika seisneb. muidu peale sõna kesik ei suudagi sa muud teha, aga tubli oled, et kesik jõuad karjudagi:)

Karilaid
10 aastat tagasi

on kui oblastikeskusest saadetud kevadkülvivolinik. Suhtlustiil nõmedalt labane ja kohalikke alavääristav. Pole mõtet sitaga võidu haisema hakata.

saun
10 aastat tagasi

Nõmme linnaosa vanema asetäitja Karilaid, kuidas kommenteerid sigadust Nõmme saunaga. Kas plaanid Haapsalus samamoodi asju ajada?
Artiklit Nõmme sauna kohta loe siit:
http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/saunakultuur-keskerakonna-moodi-madalad-ruumid-aiatoolid-ja-unustatud-wc.d?id=66703197

Zajats Munalaid
10 aastat tagasi
Reply to  saun

Nii rumalat juttu on piinlik lugedagi ja üldjuhul ma nii madalale ei lasku, et hakkaksin sinusugusega debateerima. Teen seekord siiski erandi ja kulutan veidi oma kallist valimiseelset propagandaaega. Tahad sa teada, mitu sauna on selle aja jooksul avanud IRL’i valitsus. Ütlen sulle – mitte ühtegi. Siim Kiisler – mitte ühtegi, Parts ei ühtegi, Aaviksoo samuti ei ühtegi. Vot nii on lood. Viimati kui ma Partsi nägin, oli ta kaks nädalt pesemata ja ma ei räägi mitte saunas käimisest vaid pesemisest. Mõistad, pesemisest kui sellisest, mis IRL’i poliitikute jaoks on täiestu tundmata teema. Kuidas saab nii üldse riiki juhtida, kuidas saab… Loe rohkem »

pajats
10 aastat tagasi

ei ole üldsegi naljakas see lapsik osatamine, aga mis puudutab sauna, siis korralik avalik linna leilisaun peaks haapsalus kindlasti olema ja võiks olla ka linnapoolt doteeritud

Harilaid
10 aastat tagasi
Reply to  pajats

mina tean, miks sauna kõrgus on ainult 2.50 – et Aaviksoo ära ei mahuks

Jänes
10 aastat tagasi

Kui sa oled suuvooder, siis vasta! Jällegi KE-le omane vastuse vorm. Selle asemel, et lihtkodanikule vastata, hakate rääkima maast ja ilmast. Kui te olete lubanud ja midagi valmis teinud, siis oleks korrektne olnud vähemalt inimeste ees vabandada – tahtsime kõige paremat, aga juhtus jälle nii nagu alati, või?

Karu
10 aastat tagasi
Reply to  Jänes

jälle IRLikale või sotsile omane vastamise vorm. endaarvates vaimukas, aga naerab ainult üksinda, ülejäänud punastavad piinlikkusest. sinu partsuke sauna ei ava, ava lihtrahva silmi ja ütle, mida ta siis on teinud?? või Kiisler?? ootame.. aga kuna sul on huumor nii vaimuvaene, siis vastust me ei oota. mine tagasi õllekasse tarka panema!

Karule
10 aastat tagasi
Reply to  Karu

Vaat eksid. Sa oled end soojale kohale mehkendanud, mina vaat ei olegi ühegi erakonna liige. Mulle ei meeldi sinusuguse hala – kõik teised süüdi. Kui sinu käest küsitakse, siis võta käpp suust. Kui sa hakasid erakondi nimetama, siis oledki kesik,aga mitte karu. Räägi õigete nimedega.

Liina
10 aastat tagasi

Aga minule ja usun,et on veel teisigi,meeldib.Meeldib,et on ükski erakond,kes teeb midagigi lihtsa inimese jaoks,vähe,jah,kuid midagi ikka.Teised erakonnad ainult mõtlevad väljast tulevatele ettevõtjatele,ja neile antavatele soodustustele,olemegi varsti kallis idamaa ja mustanahaliste paik.Miks oma rahvas,noored tööjõulised,pagevad koos lastega,miks.Ja see raudtee aitaks palju,kui ta hiljaks ei jää.Soomlased keeravad ka selja,sest siin hinnad nagu kodus,mida siis veel,viina ja tubaka pärast ei tasu siia tulla.aebamugav on reisida,taksojuhid tõmbavad nii,et kardavad kohe.Kes meid aitab,kui on kõik lammutatud,mida uuendada ei saa.Eurorahad-kaua neid on.Ah,valesti on kõik,näen praegu ainult keskerakonda,kes midagi ka teinud on ka Tallinnas.Ei maksa kiruda,ilma nendeta oleks päris jube see elu siin eestis.Reffid mõtlevad vaid… Loe rohkem »

julge avaldus, Liina
10 aastat tagasi
Reply to  Liina

paljud mõtlevad nii, vähesed julgevad seda tunnistada!

kärajad
10 aastat tagasi

Kärajad on kohal:) Tuju teeb rõõmsaks! 🙂

Anna Teada
10 aastat tagasi

Karilaid tehku endale selgeks mõningased mõisted ja siis hakaku sõna võtma. Rahakotid on temasugusel juba totaalselt segamini aetud. Üks asi ühiskondlik kokkulepe ja teine asi on Karilaiu tahe. Mind kui linnakodanikku ei huvita täna mida Toompeal tehakse, ootame ära ka nendel vennikestel tuleb oma aeg. Täna on Karilaid linnavolikogu liige ja ootaks ikka seda tasandit. Mitte kiruda valitsust ja viia teemat mujale. Sinder vahel oskab ka õigesti kirjutada – neli aastat vaikust ja kaks kuud enne valimisi tuleb terve plejaad õpetlasi. Miks sa Karilaid, siis oma mõtete ja tegemistega ei tulnud nüüd välja? Kardad või, et muidu ei valita?

Anna Teada
10 aastat tagasi
Reply to  Anna Teada

Väike parandus …. tulid nüüd välja…

teadaanne
10 aastat tagasi
Reply to  Anna Teada

vala oma viha kusagil mujal välja, ühine valimisliiduga ” protest”, galojan mõistab sind

küsimus
10 aastat tagasi

Kas teie kõik saite aru nagu minagi, et mingeid mõttetuid linna arengukavu polegi enam mõtet teha? Mingi Tallinna “taat” tuleb ja ütleb, kuhu parajasti raha suunata. Kas see hakkab olema nagu Tallinnas – enne valimisi vastavalt keskerakonna vajadusele?

Mats
10 aastat tagasi

Kuidas, kuidas, see kõlas – meie ei heieta, me teemegi ära. Karilaid, kes te õige olete, et nii ülbelt käitute? Olete siinmail gastrolöör ja arvate, et osavalt manipuleerides jookseb rahvas teie järgi. Sügavalt eksite,.kuii arvate,et sarnaselt volikogu selgrootutele, on samasugune ka rahvas. Karilaid, te ei saa enesele võtta vastutust – linn, see olen mina. Ärge hõljuge pilvedes Toompea kohal, tulge maa peale tagasi. Kui te räägite, et Haapsalus on hea, siis linnakodanikuna küsin teilt – miks te linnapatrioodina Haapsalus ei tööta? Olete te ka töötu olnud ja teate seda muret? Kindlasti ei tea, sest partei otsib alati uustavatele parteisõduritele sooja… Loe rohkem »

matsile
10 aastat tagasi
Reply to  Mats

mis sa vingud, astu ka parteisse, saad ka sooja koha kui väärt oled, valik on lai

Mats
10 aastat tagasi
Reply to  matsile

Vaat ei astu. Saan aru, oled kesik ja siit soov, et ma sätiks sinu molli juurde end soojendama. Aitähh, seda ma küll ei soovi.

Sass
10 aastat tagasi

Suurlinna tuled:))