Loomakaitsja: Kas Haapsalu loomade varjupaigas on tagatud loomade heaolu?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Pöördun teie kõigi poole loomakaitsjana MTÜst Kuulikodu. Pean Hiiumaal loomade varjupaika ja tegutsen ka laiemalt loomakaitse valdkonnas nii Hiiumaal kui ka terves Eestis.

Tänu pikaajalisele järjepidevale tegutsemisele tean, kui keeruline on varjupaika pidada ja minu kirja eesmärgiks ei ole kedagi kahjustada ega kaikaid kodaratesse pilduda. Mind ajendab kirjutama minu poole pöördunud inimeste mure Haapsalu loomade varjupaiga pärast.

Tänan Triin Tarvi Haapsalu linnavalitsusest ja Haapsalu loomade varjupaiga juhatajat Maarek Nõmmikut selle eest, et nad ei ole ka varasematel aegadel kunagi keeldunud küsimustele vastamast ja on lubanud mul varjupaika külastada.

Minu poole on viimase poole aasta jooksul korduvalt pöördunud mitmed inimesed, kellel on varjupaiga loomade pärast mure ja mitmeid küsimusi, millele nad ei ole kohapeal vastuseid saanud. Küllap on kergem pöörduda kaugemale, rääkida neutraalsema inimesega, kellel on kogemusi samas valdkonnas.

Oleme kirjeldatud probleemidest rääkinud ka hea koostööpartneriga, Eesti loomakaitse seltsi liikmetega, ja oleme korduvalt jõudnud järeldusele, et niikaua, kuni Läänemaal ei ole kohapeal aktiivseid loomakaitsjaid, kes saaksid teha Haapsalu loomade varjupaigaga koostööd, on nii loomakaitse seltsil kui ka teistel organisatsioonidel raske olukorda kuidagi paremaks muuta.

Kindlasti oleks kõige parem loomade varjupaigaga seotud probleeme lahendada just kohapeal, kaasates nii Haapsalu linnavalitsuse kui ka veterinaarkeskuse töötajaid, olemasolevaid vabatahtlikke, veterinaare, teisi kaasamõtlevaid inimesi.

Laekunud kirjade ja ka visiitide järel on mul tekkinud küsimus, kas Haapsalu loomade varjupaigas ikka täidetakse Eesti vabariigi loomakaitseseadust ja lemmikloomade pidamise nõuete määrust, sh kõiki kohustusi, mis on kohalikul omavalitsusel seoses hulkuvate loomadega? Kas Haapsalu loomade varjupaik ei ole mitte alarahastatud ja küllap seetõttu ka piisavalt kontrollimata koht, kus tegelikult ei tulda päris kõigega toime, mis tagaks seal elavate loomade heaolu?

Tekkinud küsimused

Kuidas ja kus avaldatakse kuulutusi leitud hulkuvatest loomadest?Haapsalu loomade varjupaiga kodulehekülg tundub olevat vananenud, ka ei ole värskeid kuulutusi Facebooki avalikul leheküljel. Mul ei õnnestunud kuulutusi leida ka Haapsalu linnavalitsuse leheküljelt. Kas neid avaldatakse jooksvalt mõnes meediaväljaandes? Kõikide leitud loomade kohta? Teatavasti on kohalikul omavalitsusel kohustus 14 päeva jooksul pärast looma leidmist kuulutada avalikus meedias, et leida looma omanik või võimalusel uus omanik.

Kuidas toimub varjupaika saabunud loomade, eriti kasside, karantiini paigutamine?
Tean hästi, et pea kõikides varjupaikades kannavad juba olemasolevad loomad mitmesuguseid haigusi, mis ei pruugi neil avalduda, küll aga saada saatuslikuks varjupaika saabunud loomadele, kelle immuunsus võib olla mitmetel põhjustel nõrk.

Kuidas toimub varjupaigas elavatele loomadele arstiabi andmine?
Kas loomaarst külastab varjupaika iga saabunud looma puhul või külastatakse loomaarsti? Kas kasutatakse ühe veterinaari teenuseid või mitme? Kas kellelgi veterinaaridest on ülevaade varjupaigas levivatest viirustest? Kuidas toimub varjupaigas haigete loomade eraldamine tervetest?

Kas varjupaiga ruumid vastavad loomade vajadustele? Kas koertel on piisavalt liikumisruumi? Kas kassipojad asuvad ruumides, mis on neile ohtutud?

Ehkki see ei ole seadusest tulenev; kas kassid ja koerad on uuele omanikule loovutades steriliseeritud või kastreeritud? Seda võib küll lugeda Haapsalu loomade varjupaiga kodulehelt, aga kas see tõepoolest on nii? Juhul, kui ei ole, siis kas vastav kohustus on kirjutatud uute omanikega sõlmitavasse loovutuslepingusse?

Kas Haapsalu loomade varjupaigal on piisavalt asjatundlikke töötajaid ja vabatahtlikke?

Kas loomi vaktsineeritakse varjupaigas või on vastav kohustus kirjutatud uute omanikega sõlmitavasse loovutuslepingusse?

Kuidas, kus ja kes teostab eutanaasiat?
Kas on välja arvutatud kui palju loomi sureb varjupaigas? Kui palju tehakse eutanaasiat? Kui paljudele loomadele leitakse uued omanikud? Mulle tundub, et need andmed annaksid parema ülevaate selle kohta, milline on Haapsalu loomade varjupaiga töö tõhusus ja seda vaadates just loomade seisukohast, mitte niivõrd linna heakorra seisukohast.

Head läänlased, hirmus ebameeldiv on mere tagant neid küsimusi küsida ja õiendada. Samas usun, et need küsimused ei tule kellelegi üllatusena. Mulle tundub, et Haapsalus kehtib vaikiv kokkulepe, et niikaua, kui asi kuidagimoodi toimib ja raha ka eriti ei ole, siis ärme sellest parem kõva häälega räägigi. Tean, et loomad ei ole kahjuks omavalitsuste prioriteet ja ilmselt ei saagi selleks niipea, aga midagi saab ju ikkagi paremaks teha?

Kadri Taperson,
MTÜ Kuulikodu juht

7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to kass
8 aastat tagasi

Jalaka tänaval elavad ühed kassivihkajad, kes teab, mis nad teinud on

to kass
8 aastat tagasi

Helista kindlasti varjupaika ja kirjelda oma kiisut neile või veel parem mine ise koha peale vaatama!

varjupaik
8 aastat tagasi

kask on kadunud, kes on kaske näinud

Pontu
8 aastat tagasi

Loodan, et minu Miisuga nii ei juhtu kui ühe sommiga juhtus. http://www.ohtuleht.ee/16592

!
8 aastat tagasi

Kui ikka kadunud kassi pärast on mure, siis peaks küll iga loomapidaja leidma ise varjupaiga telefoni või asukoha ja uurima, kas loom on seal. Artikli all kommentaariumisse saate kirjutada, aga Haapsalu kodulehele vaadata või lihtsalt veebi otsingumootorisse “Haapsalu loomade varjupaik” kirjutada ei oska? Tundub, et nii on juba kaua olnud.

Kass
8 aastat tagasi

Tahaks teada, kuidas need loomad varjupaika satuvad? Ka meie kass on kadunud ja keegi teadiski rääkida, et olevat hulkuvaid loomi püütud. Kuid meil ei olnud hulkuv kass. Ta ei olnud ka ei toa ega ketikass. Nagu kõigil jalutas ka meie kassike õues ja omi radu. Nii jalutavad nad kõik, ka tänagi. Kuid ju ta jäi just tollel püügipäeval ette. Kuidas ja kust saab teada, kas ka meie kass sattus varjupaika? Kui temaga juhtus kuskil õnnetus, siis palun vabandust.Kui aga ta kinni püüti, siis otsin infot.

Kui kass on kadunud
8 aastat tagasi
Reply to  Kass

Kui kass on kadunud siis pead esmalt vaatama kes on su naabrid. Kui sa elad haapsalus kiltsi kandis siis seal kandis on teada ja tuntud kassipüüdja volikogu liige Tiit Moor. Meie kandis on on olnud korduvaid kasside mürgitamise juhtumeid ja enamik kasse on õhupüssi kuule täis lastud. Tiit Moori telefoni leiad netist. Ilmselt on meie linna eelarve juba nii kokku kuivanud et isegi kasside püüdmisega peavad tegelema hobi korras linnavolikogu liikmed.