Doonoritelgid jõuavad Haapsallu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Doonoritelgid on suvisel ringreisil seitsmendat aastat. Foto: Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse, päästeameti ja kaitseväe koostöös jõuavad suvised doonoritelgid Haapsallu. Doonorid on oodatud Lossiplatsile vereloovutusele 21. augustil kell 12–18 ja 22. augustil kell 11–17.

„Suvine vereloovutus telgis annab doonorile hoopis teistmoodi toreda elamuse ja tagab patsientidele hädavajaliku abi, seega ootame kõiki praeguseid ja uusi doonoreid vereloovutusele,“ ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp. „Viimasel ajal on eriti suur nõudlus 0- ja A Rh-negatiivse vere suhtes, kuid oodatud on ka kõik teised veregrupid,“ lisas ta.

Lomp toonitas, et telkidesse on oodatud ka pere nooremad liikmed, sest tegevust jätkub kõigile – lisaks vereloovutusele mängitakse mänge, loositakse kingitusi ning külalisi lõbustab pelikan Dona. Reisikorraldaja Goadventure loosib kõigi juulis ja augustis doonoritelkides verd loovutanud inimeste vahel välja nädalase puhkusereisi kahele Egiptusesse, mis leiab aset jaanuaris.

Möödunud aastal loovutas Haapsalus doonoritelkides kahel päeval verd 246 inimest, kellest esmaseid doonoreid oli 38, kokku koguti üle 110 liitrit verd.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Kahe vereloovutuse vahe peab meestel olema 60 ning naistel 90 päeva.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Seitsmendat aastat toimuv doonoritelkide suvine ringreis saab teoks tänu koostööle päästeameti, kaitseväe, sotsiaalministeeriumi, kaitseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, maa- ja linnavalitsuste, maanteeameti, kaitseväe värbamiskeskuse, kaitseväe ühendatud õppeasutuste, kaitseliidu ja Eesti Punase Ristiga.

Doonoritelkide ringreis algas juulis Rakveres ja jätkus Paides, Raplas, Keilas, Tallinnas ja Viljandis. Septembris oodatakse vereloovutajaid doonoritelkidesse Tartus ja Pärnus.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments