Festivalimelu algab juba keskpäeval

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täna algab Augustibluusi melu juba keskpäeval ja põnevaid esinejaid leiab linnast terve päeva vältel.

Päeva alustavad Jürgen Rooste ja Erki-Andres Nuut Jahta laval ja MostBand Rannarootsi laval.

Kell 13 annab kultuurikeskuses workshop’i Bottleneck John. Johan „Pudelikaela John” Eliasson kasvas koos Rootsi pärimusmuusika, spirituaali ja gospeliga ning need muusikastiilid said tema loomingu vundamendiks. Sellelt pinnalt jõudis ta eelmise sajandi kahekümnendate ja kolmekümnendate aastate Ameerika kantri– ja deltabluusini ning on selles stiilis saavutanud uskumatu autentsuse. Kell 16 esineb mees ka raudteejaama laval.

Samal ajal esineb Eesti oma Airi Allvee bändiga Rootsituru kohvikus.

Kell 15 esineb raudteejaama laval New Jerseyst pärit James Dalton. Ta on bluesman – laulik ja maailmarändur, poeet ja jutuvestja. Ta on käinud läbi tulest ja veest otsides oma kuulajat kõikjalt, mõeldavatest ja mõeldamatutest kohtadest. James Dalton ütleb, et teda paeluvad inimesed: individuaalselt, personaalselt, üks inimene korraga, ja ta otsib neid, et jagada rännakuil kogunenud elukogemust ja -rõõmu, olgu lavadel või metrooplatvormidel, elutubades või raadioeetris, jalgu trampides ja trummi lüües, huilates ja hõikudes, kitarri plõnnides ja suupilli puhudes.

Kell 18 annavad piiskopilinnuses kontserdi Jan Uuspõld & Luxury Filters.

Üheksakümnendate keskel võis ETV muusikasaates „7 vaprat” näha üht bändi, mille kiilakas frontman laulis lugu pealkirjaga „Tramm nr. 66”. Koos astuti üles kodumaa suurematel ja väiksematel lavadel, kuni sajandivahetuse paiku pillid kotti pakiti. Nüüd teame, et noor laulumees oli armastatud näitleja Jan Uuspõld, kellel teatritöö kõrvalt bänditegemiseks enam aega ei jäänud. Nüüd on Uuspõld tagasi.

Kell 20 esinevad külalised Rootsist – Clas Yngström & Sky High. Sky High on üks Põhja–Euroopa parimaid bluusrokiansambleid ja Rootsi muusika elav legend, mis loodud juba 1978. Bändi muusika on Hendrixiga immutatud, Texase bluusi, funky, jazz’i ja traditsioonilise Rootsi rahvamuusika elementidega bluusrokk.

Hiljem tähistab 25. tegevusaastat Compromise Blue, mis on üks vanimaid, aga võimalik, et ka kõige vanem järjepidevalt tegutsev nn. idabloki bluusibänd. Alguse sai ansambel vabrik Salvo suveniiritsehhi sööklas, kus noored muusikud – Raul Ukareda, Ain Kalme, Hannes Pikkat, Eri Kask, Tauno Valdna ja mõned teisedki õhtuti harjutamas käisid.

Compromise Blue on aegade jooksul kasvanud 8-liikmeliseks bändiks, mille lahutamatuks koostisosaks ja tooniandjaks on 3-liikmeline puhkpilligrupp.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments