0

Läänemaa võõrustab välismaiseid laagrilisi

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Politsei jagas laagrilistele õpetussõnu veeohutuse kohta. Foto: Katrin Pärnpuu

12 ameeriklast teatasid, et nemad tulevad laagrisse vaid siis, kui saavad päevas kuni viis tundi ühiskondlikult kasulikku tööd teha. Nii panid Sparta tervise- ja sporditeemalise laagri korraldajad pead kokku ja mõtlesid, mis võiks olla selline sõnumiga töö, et noored koju minnes muljetada saaksid.

Mõte jõudis nii kaugele, et 12 Nõvale laagrisse tulnud ameeriklast lähevad tööle kalmistutele, et teha heakorratöid, mis muidu tahaplaanile on jäänud.

Sparta laagris algas eelmisel reedel juba selle suve kolmas vahetus. Kokku on vahetusi kuus, kus igas vahetuses on ligikaudu 50 noort vanuses 14-18. Alanud vahetuses on 25 Eestist pärit Vene rahvusest noort ja 25 noort Itaaliast, Prantsusmaalt ja Ameerika Ühendriikidest. Lisaks on kasvatajaid abistamas kaks vabatahtlikku Ameerikast.

Bostonist pärit Lucy Koup ütles, et leidis Sparta laagrisse vabatahtlikuid otsinud projekti kodumaise organisatsiooni kaudu. „Tahtsin tulla kuskile, kuhu ma muidu kunagi ei satuks,“ rääkis ta ja lisas, et on Eestimaa ilust vaimustunud. Teiste vahetuste jooksul on abis olnud ka vabatahtlike Pakistanist, Poolast, Saksamaalt, Tšehhist, Mehhikost ja Kasahstanist.

Laagriline Mark Tšermenjov on Sparta laagris osalenud juba viis aastat. Lisaks looduses olemisele ja spordiga tegelemisele meeldib noormehele erinevatest kultuuriruumidest pärit eakaaslastega tutvuda ja kultuuri ja arusaamu võrrelda. „Peale inglise keele olen ka näiteks hispaania keelt õppinud,“ sõnas ta ja leidis, et eestlastel näib hea klapp olevat prantslastega.

Lisaks erinevatele sportlikele tegevustele osalevad laagrilised töötubades ja simulatsioonides, mille abil räägitatakse neile näiteks ajajuhtimisest, meeskonnatööst, konfliktide lahendamisest ja äriplaani koostamisest.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz