Noored õppisid Vormsil veeohutust

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Esmaspäeval ja teisipäeval õppisid ligi poolsada Läänemaa noort Vormsis veeohtuslaagris, kuidas merel ennast ja teisi aidata.

Laagrisse mahtusid töötoad, teatevõistlus, seltskonnamängud ja päästjate demoetenduste vaatamine.

„Läänemaal on ainult kaks valvega randa, paljuski tuleb ise ennast aidata,” sõnas laagri projektijuht Ülle Lass.

Lass selgitas, et juba poolteist aastat on Läänemaa noori haritud veeohutuse teemadel: korraldatud mentorkoolitusi ja noortefoorum veeohutusest. Vormsi laager õpetas õpitut rakendama päriselus.

See kõik on projekti T!O!R!E! osa. Projekti nimi tuleb neljast sõnast: tea, oska, rakenda ja enneta.

„Mõte tuli sellest, kui Lääne–Eesti vabatahtlike reservpäästerühm otsis võimalust veeohutusest teavitamiseks,” ütles Lass.

T!O!R!E lõpetab veeohutusest teadmisi kokkuvõttev ajaleht Oma Rada, mis ilmub Lassi sõnul sügisel.

Laagri esimesel päeval võtsid noored osa kuuest töötoast. Esimeses õpetati meresõlmi, teises jagati üldisi teadmisi merendusest: lipud-signaalid-ohuolukorrad. Kolmandas oodati noortelt loomingulist lähenemist: lahendati ristsõnu, valmistati ise mitu poid, värviti kivisid ning kirjutati luuletusi veeohutusest ja Vormsist.

Neljandas töötoas õpetati osalisi paadiga sõudma ja räägiti paadivarustusest. Viies töötuba andis ülevaate päästevõimalustest ja tehnikatest, sellest kuidas abi kutsuda ja anda. Näiteks tutvustati päästerõngaid, viskeliine.

Viimane töötuba keskendus enesepäästele ning sellele, kuidas end päästevahenditega aidata ja milline on parim viis paadist välja kukkunul sinna tagasi pääseda.

Teine päev möödus päästjate etendatud juhtumitele kaasaelamisega. Näiteks oli päästjatel kaasas neli koera, neist kaks merepäästekoerad. Teine paar demonstreeris, kuidas metsast inimesi otsitakse.

Ülle Lassi sõnul tekitas enim elevust päästeülikondade selgaproovimine.

Lääne–Eesti vabatahtlike reservpäästerühma liige Vallo Vilta ütles, et just paati ronimine tundus noorte jaoks olevat üllatavalt raske, põnevad paistsid neile aga signaalraketid.

Vilta sõnas, et loodetavasti said laagrilised kaasa oskuse vee peal ohte hinnata, turvaliselt liigelda ja päästevahendeid õigesti kasutada.

„Loodan, et neil on elementaarne teiste aitamise oskus. Alati ei pea ise pea ees vette järgi tormama, võib ka kaldalt abi kutsuda ja hädasolijale vette abivahend ulatada,” ütles Vilta.

Vilta arvates on veeohutuse teemad noorte seas üha enam propageeritud ja teadlikkus järjest paranemas.

Nii suuremahulist veeohutuseteemalist teavitustööprojekti korraldati Läänemaal esimest korda. Vilta loodab, et korraldajatel jagub ka edaspidi jaksu, et taolist ettevõtmist korrata.

Vilta paneb kõigile südamele, et enne veele minekut kontrollitaks, kas alusel on kõik vajalikud päästevahendid töökorras. Sama tähtis on Vilta sõnul see, et veele minejad tuttavatele segaduste vältimiseks reisi pikkusest teada annaks.

Projekt T!O!R!E! valmis koostöös Leaderi programmi, haigekassa, Lääne maavalitsuse ja Läänemaa omavalitsuste liiduga.

 

 

Fotod: Ülle Lass

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
nike free 5.0 herren
10 aastat tagasi

F*ckin’ awesome things here. I’m very satisfied to peer your post. Thank you so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?
nike free 5.0 herren http://www.adecco.si/news/index.asp?id=53