Viigi kaldal seavad end sisse viikingid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nädala eest katsetasid viikingiajastu taaskehastajad Kiruveres peetud muinaslaagris laevasõitu järvel, järgmisel nädalal tehakse tõeline meresõit Haapsalust Vormsi. Foto: erakogu
Nädala eest katsetasid viikingiajastu taaskehastajad Kiruveres peetud muinaslaagris laevasõitu järvel, järgmisel nädalal tehakse tõeline meresõit Haapsalust Vormsi. Foto: erakogu

Tuleval reedel on kõik, kel huvi tuhande aasta taguse maailma vastu, oodatud Haapsallu Väikese viigi kaldale jälgima viikingiajastu taaskehastajate korraldatavat muinaslaagrit.

„Elav pisike muinaslaager,” kirjeldas toimuvat korraldaja Anti Kreem MTÜst Eesti Viikingid.

Laagris näitavad paarkümmend taaskehastajat võimalikult autentselt tuhande aasta tagust elu–olu koos kõige selle juurde kuuluvaga: toidunõud, riietus, telgid. Meistrid näitavad, kuidas kooti kangast ja tehti ehteid.

„Ehk saab ka ise kätt proovida,” ütles Kreem.

Vanade rõivaste ja relvade järgi tehtud varustuses viikingid peavad turniire, kus ka päriselt võideldakse. Korraldaja lisas, et relvad ei ole teritatud.

„Laagris tehakse lõkke peal süüa, võib–olla tulevad hobused,” loetles Kreem veel.

Huvitav on kindlasti võimalus proovida Eeslahel või viigil sõitu 12meetrise viikingilaevaga Äge ja viikingipaatidega Thule ning Neyve.

Anti Kreem rääkis, et viikingiajastu taaskehastajate jaoks ongi meresõit ettevõtmise peamine eesmärk. Nimelt pakivad viikingid laagri laupäeval kokku, et purjetada Vormsi.

Seal ööbimise järel naastakse Haapsallu ja randutakse promenaadil.

Muinaslaagreid korraldavad viikingiajastu taaskehastajad igal suvel, mereretk viikingipaatide koopiatega võetakse ette esimest korda.

Üle Eesti viikingipaate ehitanud Kreem ütles, et mereretke mõte tuli talle eelmisel aastal. Algul oli viikingitel plaanis asi ette võtta suurelt — sõita Saaremaale.

„Mööda merd laevadega, mööda maad viikingite killavoor,” kirjeldas korraldaja ärajäänud retke. Rahapuudusel sõidetakse tänavu vaid Vormsi ja tagasi.

Retke eesmärk on Kreemi sõnul merekultuuri ja meresõidukunsti propageerimine.

„Et näidata inimestele: meri pole mingi koll ja merega saab sõber olla,” selgitas ta.

Praegu Käsmus suvekapteni ametit pidav Kreem on näinud, et inimestel on mere ees hirm.

„Suur mees ei julge paati tulla ega merele minna,” tõi Kreem näite.

Reedeses muinaslaagris kellaaegu paika pandud ei ole, töötubades osaleda ja võitlusetendusi vaadata saab jooksvalt päeva kestel.

Laagri külastamine ja sealseis tegevustes kaasalöömine on kõigile tasuta, merele viiakse huvilisi tasu eest.

Muinaslaagrit ja viikingiretke korraldavad koos MTÜga Eesti Viikingid Austrvegr Selts Kiruverest oma laevaga Äge, Rotelevik Haapsalust, NordEstNõva Nõvalt oma viikingipaatidega Neyve ja Thule ning Kalevite Kange Rahvas Viljandist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments