Keelpillifestivalile pühendatud loo kirjutas tänavu Andres Lemba

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suvekursus toob Haapsallu harjutama 70 keelpilliõpilast. Foto: Katrin Pärnpuu
Suvekursus toob Haapsallu harjutama 70 keelpilliõpilast. Foto: Katrin Pärnpuu

Kolmapäevast pühapäevani kestvat 20. Haapsalu keelpillifestivali raamib Tšaikovski looming, seitsmel kontserdil saab kuulda Eesti tippinterpreetide ja laste ning noorte keelpilliorkestrite esinemist.

Eesti ainsa keelpillifestivali kava kokkupanekul on kunstiline juht Eva Punder jälginud, et programm oleks hariv ja põnev. Samuti, et mängitaks ka teoseid, mida pole varem Eestis esitatud.

Kuuendat aastat festivali korraldav Punder ütles, et püüab alati tellida festivali tarbeks ka spetsiaalse loo.

Tänavu on selleks Andres Lemba duo viiulile ja tšellole „Läbi selge vee”, mis tuleb ettekandele neljapäeval Uuemõisa valges saalis kontserdil „Kahekesi ja kaheksakesi”.

Samal kontserdil tuleb esimest korda Eestis ettekandele Saksa helilooja Woldemar Bargieli Oktett keelpillidele c-moll op. 15a.

„Kahekesi ja kaheksakesi” on festivaliga kõrvuti peetava rahvusvahelise keelpillimängijate suvekursuse pedagoogide kontsert.

Keelpillimängijate suvekursus algab juba esmaspäeval, kui Haapsalu gümnaasiumi ruumidesse tuleb kokku 70 õpilast Eestist, Soomest, Saksamaalt ja Šveitsist.

Esimest korda 19. aastat korraldatava kursuse ajaloos õpivad ja esinevad eraldi kahe vanuseastme orkestrid: 9–12aastased (20 osalejat) ja vanemad (50 osalejat).

Õpilasi saab kuulda järgmisel pühapäeval kuursaalis, kui esitatakse osi Pjotr Tšaikovski „Lastealbumist”. Lastele ja peredele sobiva kontserdi muudavad põnevamaks nuku– ja noorsooteatri näitlejad.

„Kuursaal on ilus koht, aga see pisike ilus lava on alati tühi,” põhjendas Punder näitlejate kaasamist. „Mõtlesin, et kui on lastealbum ja väikeste orkester, siis võiksid olla ka nukud.”

Mida näitlejad laval teevad, on üllatus korraldajailegi.

Punder ütles, et nagu varasemail aastail, ei ole tänavunegi keelpillifestival pelgalt tõsine viiuliperekonna paraad, vaid pakub eri kõlapilte põnevate kõrvalehüpetega.

Viimasteks on näppepillide kontsert reedel Jaani kirikus ja ballaadide kontsert neljapäeva õhtul kultuurikeskuse rõdusaalis Birgit Õigemeelelt ja Mihkel Mattisenilt.

Punderi sõnul on festivalil esinevail lauljail enamasti kokkupuude keelpillidega — viiulimänguharidusega on nii Õigemeel kui ka galakontserdil üles astuv tenor Juhan Tralla.

Eva Punder peab kõige tähtsamaks, et festival on jõudnud oma 20. sünnipäevani.

„See on päris kõrge vanus praeguses heitlikus kultuurimaailmas,” ütles Punder.

Festivalilinnana on Haapsalu Punderi sõnul ideaalne.

„Meil on siin hea olla. Väga hea kultuurikiht on siin, linnus ja kõik muu sobivad meie atmosfääriga väga hästi,” kinnitas ta. “Tehke meile kingitus ja tulge meid kuulama!” kutsus Punder Haapsalu inimesi.

Festivali kava näeb siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments